Home / Wellness  / Mind  / Πώς το people pleasing μπορεί να προκαλέσει ψυχική εξουθένωση;

Πώς το people pleasing μπορεί να προκαλέσει ψυχική εξουθένωση;

people pleasing
Το λεγόμενο people pleasing, η τάση δηλαδή να ευχαριστείς σε κάθε ευκαιρία τους ανθρώπους,.μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον ίδιο τον εαυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που τείνουν να ευχαριστούν τον διπλανό τους έχουν μεγαλύτερη.πιθανότητα να βιώσουν υπερβολική ψυχική εξάντληση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες.

 

Μάλιστα, η Debbie Sorensen, κλινική ψυχολόγος, αναφέρει ότι οι people pleasers “τείνουν να είναι πολύ ευγενικοί, στοχαστικοί άνθρωποι, χαρακτηριστικά που τους δυσκολεύουν να θέσουν όρια και να αρνηθούν επιπλέον ευθύνες,.ενώ έχουν την τάση να επενδύουν συναισθηματικά στις δουλειές τους”. Αυτή ακριβώς η δυσκολία των ανθρώπων να θέσουν όρια είναι και το γεγονός που τους οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε χρόνιο στρες.

 

Τα χαρακτηριστικά των people pleasers

Η Debbie Sorensen αναφέρει ότι υπάρχουν τρία κοινά σημάδια,.που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των people pleasers:

  • Να λέτε «ναι» σε κάθε αίτημα για βοήθεια, ακόμα κι αν αυτό διακόπτει τη δουλειά σας
  • Το να αγνοείτε τα συναισθήματά σας όταν γίνεται ή λέγεται κάτι που σας αναστατώνει επειδή φοβάστε την πιθανή σύγκρουση
  • Συμφωνία σε μη ρεαλιστικές προθεσμίες ανάθεσης

 

Μάλιστα, η Sorensen επισημαίνει ότι όταν κάποιος βάζει συνεχώς τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του, είναι πολύ πιο δύσκολο να επικεντρωθεί στη δουλειά του και να προχωρήσει με την καριέρα του.

 

 
Πώς, όμως, μπορεί να αποφευχθεί αυτή η εξάντληση;

Το πρώτο βήμα για να αποφευχθεί η ψυχική εξάντληση είναι να μάθετε να βάζετε όρια.

 

“Μπορεί να είναι άβολο να θέτεις όρια στη δουλειά, αλλά την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να συσσωρεύσεις περισσότερες ευθύνες, κάνε μια παύση και αναρωτήσου αν πραγματικά θέλεις ή χρειάζεται να το αναλάβεις”, λέει η Sorensen.

Το να περιορίσετε την εξουθένωση και να αφήσετε τις συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στις προσπάθειές σας. Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε να αποφύγετε να “πέσετε” στην παγίδα της αυτοκριτικής.

 

Πηγή: CNBC

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada