Home / Wellness  / Mind  / Πώς ξεπερνιούνται οι ενοχές του χωρισμού;

Πώς ξεπερνιούνται οι ενοχές του χωρισμού;

ενοχές χωρισμού
Ένας χωρισμός είναι σίγουρα μία δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μία μακροχρόνια σχέση. Τις περισσότερες φορές, η προσοχή επικεντρώνεται στο άτομο που βρίσκεται χωρίς να το θέλει σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, τι συμβαίνει με το άτομο που θέλει να χωρίσει, καθώς και με τις ενοχές που στέκονται εμπόδιο στο να πάρει αυτήν τη δύσκολη απόφαση;

 

Η απόφαση του χωρισμού είναι μία δύσκολη υπόθεση, που, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί θάρρος. Οι ενοχές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μάς βάζουν σε δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να δώσουμε τέλος σε μία σχέση ή όχι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που επιθυμούμε να χωρίσουμε, είναι σημαντικό να βάζουμε μπροστά τα δικά μας “θέλω”, γιατί,.στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι η ψυχική μας υγεία και η προσωπική μας ευτυχία… Πώς, όμως, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ενοχές του χωρισμού;

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι ενοχές του χωρισμού;

 

Αναγνωρίζουμε και απομυθοποιούμε τις ενοχές

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι αισθανόμαστε ενοχές. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, όμως η κατανόηση της σημασίας των συναισθημάτων μας σηματοδοτεί την αρχή της αντιμετώπισης του “προβλήματος”. Συχνά, έχουμε την τάση να θεωρούμε τις ενοχές ένα “αθώο” συναίσθημα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, το αίσθημα της ενοχής είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που μπορεί να διαδραματίσει τόσο θετικό, όσο και αρνητικό ρόλο στη ζωή μας. Οι ενοχές μπορούν να μας πείσουν να δώσουμε άλλη μία ευκαιρία σε μία αποτυχημένη σχέση. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Family Relations διαπίστωσε ότι τέτοιες σχέσεις μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, άγχος και σε άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι ενοχές του χωρισμού;

 

Γιατί θέλουμε να τερματίσουμε τη σχέση μας;

Σημαντικό κομμάτι, ώστε να ξεπεράσουμε τις ενοχές του χωρισμού, είναι να κατανοήσουμε το γιατί επιθυμούμε να τερματίσουμε τη σχέση μας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Emerging Adulthood χαρτογράφησε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χωρίζουν: Δεσμός, Οικειότητα,.Αυτονομία, Απιστία, Κατάσταση Σχέσης. Όταν εντοπίσουμε τους πραγματικούς λόγους που θέλουμε να χωρίσουμε, τότε μόνο θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και τις ενοχές μας.

 

Συγχωρούμε τον εαυτό μας

Το να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεράσουμε τις ενοχές του χωρισμού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι οι σχέσεις τελειώνουν για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με το Handbook of the Psychology of Self-Forgiving, η αυτοσυγχώρεση είναι πολύ σημαντική για την προσωπική μας ευημερία, η οποία.-συνήθως- καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε φταίει μόνο ένα άτομο. Είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας, για να θεραπευτεί και να βγει ακόμα πιο δυνατός από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

 

 

Το πιο βασικό, σε οποιαδήποτε δύσκολη περίπτωση, είναι να μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας…

 

Πηγή: forbes.com

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada