Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς να φτιάξεις φύτρες από όσπρια εύκολα και γρήγορα

Πώς να φτιάξεις φύτρες από όσπρια εύκολα και γρήγορα

φύτρες
Ακόμη από το δημοτικό σχολείο, πιθανόν να θυμάσαι και το πείραμα που κάναμε με ένα κυπελάκι που περιείχε φακές. Θα θυμάσαι ίσως, με τι λαχτάρα πηγαίναμε καθημερινά στο περβάζι για να δούμε, αν έχει ανθίσει κάποιο. Μερικά χρόνια αργότερα, οι ίδιοι φυτρωμένοι καρποί διακοσμούν γκουρμέ πιάτα στα εστιατόρια. Τελικά, πόσο θρεπτικές είναι οι φύτρες από όσπρια και πώς μπορείς να τις φτιάξεις μόνος/η στο σπίτι σου; Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο, για να μάθεις περισσότερα…

 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή: Τι είναι ακριβώς οι φύτρες; Φύτρες ονομάζονται οι ρίζες των τροφίμων, που προκύπτουν ύστερα από βύθιση, αποστράγγιση και ξέπλυμα σπόρων, δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων, για παρατεταμένες περιόδους. Αυτή η διαδικασία-πρακτική χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πεπτικότητας και της θρεπτικής τους αξίας.

 

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Η διαδικασία του φυτρώματος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το προφίλ των αμινοξέων μέσα στα τρόφιμα, αυξάνει τη συγκέντρωση πρωτεϊνών τους και βελτιώνει την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, οι φύτρες από όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες κινούνται αργά μέσα στο σώμα. Αυτό σε βοηθά να μένεις χορτάτος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζει τις λιγούρες σου και αυξάνει την απώλεια βάρους. Όμως, τα οφέλη αυτού του τροφίμου δεν τελειώνουν εδώ. Οι φύτρες περιέχουν, επίσης, μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να μειώσει την όρεξή σου, άρα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Έρευνες έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φύτρων και βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

 

   

 
Πώς να φτιάξεις τις δικιές σου φύτρες στο σπίτι: 

 

Μούλιασε τους σπόρους σου

Ένας καλός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσεις τρία μέρη νερού προς ένα μέρος σπόρου. Ξεκίνα με 1 κουταλιά της σούπας σπόρους. Τοποθέτησε τους σπόρους σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με φαρδύ στόμιο, κάλυψέ τους με νερό και ανακάτεψε, για να βεβαιωθείς ότι όλοι οι σπόροι έχουν βραχεί. Κάλυψε το βάζο με ένα κομμάτι τούλι και στερέωσέ το με λαστιχάκι. Άφησε τους σπόρους να μουλιάσουν για 6-8 ώρες.

Στράγγιξε και ξέπλυνε τους μουλιασμένους σπόρους σου

Μόλις τελειώσει ο χρόνος μουλιάσματος, πρέπει να στραγγίξεις τους σπόρους σου. Αναποδογύρισε το βάζο στον νεροχύτη και άδειασε το νερό. Ανανέωσε με φρέσκο νερό το βάζο, ανακάτεψέ το λίγο και στη συνέχεια στράγγιξε το νερό. Τοποθέτησε το βάζο με κλίση προς τα κάτω σε ένα μπολ, για να βοηθήσεις τον αερισμό και την αποστράγγιση. Είναι σημαντικό οι σπόροι να στραγγίζουν καλά. Τοποθέτησε το μπολ με το βάζο σε ένα απομακρυσμένο σημείο. Δε χρειάζεται να βλέπει ήλιο, αλλά πρέπει να μπορεί να αναπνέει.

Ξέπλυνε, στράγγιξε και φτου κι από την αρχή

Ανανέωνε με φρέσκο νερό τους σπόρους σου, στράγγιζέ τα και στήριζέ τα ξανά στο μπολ. Μέσα σε λίγες μέρες (1-2), θα αρχίσεις να βλέπεις μικρά βλαστάρια. Συνέχισε το 3ο βήμα, μέχρι οι φύτρες να φτάσουν τα 5-6 εκατοστά.

Ώρα για συγκομιδή και κατανάλωση

Ξέπλυνε και στράγγιξε τις φύτρες σου για τελευταία φορά και, στη συνέχεια, αφαίρεσε το καπάκι του βάζου και τοποθέτησέ τες σε μια καθαρή, απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Στη συνέχεια, τύλιξέ τες και κλείσε το δοχείο. Αποθήκευσε τις φύτρες σου στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.

 

 

Important info: Η επιπλέον υγρασία είναι ο εχθρός των φύτρων.

 

Καταλήγοντας, βλέπουμε πόσο θρεπτικά μπορούν να είναι τα όσπρια ακόμη και στην ωμή τους μορφή. Πειραματίσου, λοιπόν, και δημιούργησε όμορφα, μα πάνω από όλα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πιάτα.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος