Home / Family  / Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τις καταστροφικές πυρκαγιές των ημερών;

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τις καταστροφικές πυρκαγιές των ημερών;

Εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας οφείλουμε να πούμε στα παιδιά την αλήθεια.

Όχι, το να μιλάς σε ένα παιδί για μία τέτοια καταστροφή δεν είναι εύκολο, σίγουρα, όμως, δεν είναι σωστό να του αποκρύπτεις την αλήθεια. Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες των εκτεταμένων πυρκαγιών, ένα θέμα που είναι επόμενο να μονοπωλεί τα ΜΜΕ και τα social media. 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά ήδη έχουν εημερωθεί για το τι συμβαίνει, αν όχι από την τηλεόραση ή τα κοινωνικά δίκτυα, από τις συναναστροφές με τους φίλους τους. Κι επειδή το πιο πιθανό είναι να έχουν όλα μπερδευτεί μέσα τους ή να έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά και φόβοι, το πιο σωστό είναι να ακούσουν τα γεγονότα  από εσάς.

 

Υπάρχει, όμως, κατάλληλος τρόπος να μιλήσεις για μία τέτοια καταστροφή;

 

 

  • Ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, φροντίζουμε να περιγράψουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τι έχει συμβεί. Ο λόγος μας θα πρέπει να είναι σταθερός και ταυτόχρονα στοργικός, ώστε το παιδί να κατανοήσει από την αρχή ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

 

  • Καλό θα ήταν να λύσουμε αμέσως οποιαδήποτε απορία τους, προσπαθώντας να μην αποκρύπτουμε γεγονότα αλλά να τα εκφράζουμε όσο γίνεται πιο “ανώδυνα” και, σίγουρα, όχι μέσα από τις σκληρές εικόνες της τηλεόρασης.

 

  • Προτρέπουμε τα παιδιά να εκφράσουν με τον τρόπο που εκείνα νιώθουν τα συναισθήματά τους, όπως π.χ με κλάμα. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, ακόμα καλύτερα όταν ξεκινάει από μικρή ηλικία. 

 

  • Μιλάμε στα παιδιά για όλους εκείνους τους πραγματικούς ήρωες της ζωής, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους ανθρώπους που βοηθούν τους πληγέντες και τα ζώα. Μιλάμε στα παιδιά για τη δύναμη της αλληλεγγύης αλλά και για τους τρόπους που τα ίδια μπορούν να στηρίξουν οργανωμένες προσπάθειες. Η έννοια της προσφοράς καταγράφεται μέσα μας και μας ακολουθεί μεγαλώνοντας.

 

  • Τους μιλάμε για έννοιες όπως η αναδάσωση και η πυρασφάλεια. Τους μαθαίνουμε πώς να προστατεύουν και να σέβονται τον πλανήτη, αλλά και τρόπους για να προστατευτούν, αν τυχόν αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο, όπως η πυρκαγιά ή άλλες φυσικές καταστροφές.

 

  • Πάνω απ’ όλα, όμως, τα κάνουμε να αισθανθούν ασφαλή και τους τονίζουμε πως ό,τι κι αν συμβεί, η αγάπη και η στήριξή μας σε κάθε δυσκολία, είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα πάντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath