Home / Family  / Πώς να δώσετε κίνητρο στο παιδί σας χωρίς άσκοπες πιέσεις;

Πώς να δώσετε κίνητρο στο παιδί σας χωρίς άσκοπες πιέσεις;

Υπάρχουν τρόποι να του δώσετε κίνητρο, αποφεύγοντας τις ανεπιθύμητες συγκρούσεις.

Πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται τι έχεις κάνει λάθος ως γονιός, και το παιδί σου μοιάζει να μην έχει κανένα κίνητρο στην καθημερινότητά του, αποφεύγοντας οτιδήποτε χρειάζεται προσπάθεια; Θα προτιμούσαμε να σκεφτείς καλύτερα, πόσες φορές εσύ ως ενήλικας έχεις πιάσει τον αυτό σου να μην έχεις διάθεση για το οτιδήποτε και να σπρώχνεις κάτω από το χαλί ευθύνες και υποχρεώσεις, που σε καταπιέζουν και μόνο στην σκέψη τους.Όχι, το παιδί σου δεν κάνει κάτι λάθος. Είναι απλώς κι αυτό άνθρωπος.

 

Πόσες φορές έχεις πει “Αύριο ξεκινάω δίαιτα”, “Τέρμα, αύριο θα έχω την εργασία έτοιμη”, “Δεν πάει άλλο ξεκινάω γυμναστήριο” και πολλές ακόμα φράσεις, που από την αρχή ήξερες βαθιά μέσα σου ότι δε θα γίνονταν πράξη; Η απάντηση είναι: αμέτρητες! Και δεν είναι καθόλου κακό. Τι συνέβη σε καθε περίπτωση; Σου έλειπε το κίνητρο!

 

Σε ένα παιδί συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, όταν σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει τα μαθήματά του, να συμμαζέψει το δωμάτιό του ή να πάει στη δραστηριότητα, ενώ νιώθει κουρασμένο. Τι του λείπει; Το κίνητρο!

 

 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, όχι από αυτά που πρέπει να κάνεις ως γονιός αλλά από αυτά που δεν πρέπει. Νούμερο 1, που σίγουρα έχεις διαπιστώσει ότι μοιάζει τελικά ανώφελο, είναι οι φωνές και οι καυγάδες. Έλα για λίγο στη θέση του παιδιού ή θυμήσου τη δική σου παιδική ηλικία. Πόσες φορές έκανες κάτι επειδή απλώς σου το επέβαλαν και πώς ένιωσες για αυτό; Σίγουρα δεν το έκανες με την καρδιά σου, και με βεβαιότητα σου άφησε μια όχι και τόσο ευχάριστη ανάμνηση.

 

 

Πάμε τώρα σε αυτά που μπορείς να κάνεις, και που σε αντίθεση με ένα ανούσιο λογύδριο μπορεί να έχει θετικά και θεαματικά αποτελέσματα στην κινητοποίηση κάθε παιδιού.

 

  • Πρσπάθησε να δείξεις ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντα του παιδιού σου.

Είναι απολύτως λογικό για ένα παιδί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πράγματα που του αρέσουν και αγαπάει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς τους μεγάλους. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τι αρέσει στο δικό σου παιδί και δείξε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά του. Ιδανικά βρες έναν τρόπο που να συνδέει αυτά που του αρέσει να κάνει, με εκείνα που πρέπει να κάνει. Π.χ αν αγαπάει τα comics, ίσως, μέσω αυτών μπορεί να εξασκήσει την ικανότητά του στην ανάγνωση.

 

  • Σκέψου ότι η επιτυχία είναι κάτι που μικροί και μεγάλοι αποζητούμε.

Η αποτυχία δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, και αυτό είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να το αντιληφθούμε στα συναισθήματά μας, μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια σε όσα πασχίσαμε να καταφέρουμε. Στα παιδιά μια ματαίωση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε tantrums στα νήπια, σε θύμο και άγχος στα μεγαλύτερα παιδιά. Τα παιδιά που βιώνουν συνεχόμενες αποτυχίες μπορεί τελικά να οδηγηθούν σε βαριά απογοήτευση και, κατά συνέπεια, σε απώλεια κινήτρων και μακροχρόνια έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αλλιώς; “Δεν προσπαθώ καν γιατί θα αποτύχω!” Προσπάθησε να δείξεις στο παιδί σου όλα τα πράγματα στα οποία είναι επιτυχημένο, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο σημαντικό. Θέσε  σταδιακά και χωρίς να το αγχώσεις στόχους, οι οποίοι μπορούν εύκολα να επιτευχθούν. Τέλος, φρόντισε ώστε το παιδί να κατανοήσει τι ακριβώς και γιατί ζητείται από εκείνο σαν υποχρέωση. 

 

 

  • Δείξε έμπρακτα το πόσο το στηρίζεις σε κάθε του προσπάθεια.

Μίλησέ του για τις δικές σου στιγμές αποτυχίας ως παιδί, αλλά και τα λάθη που σε έκαναν, τελικά, καλύτερο ως ενήλικα. Δείξε του ότι οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής μας, όπως ακριβώς και η προσπάθεια για διαρκή βελτίωση. “Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό” και αυτό είναι κάτι, που με τα χρόνια το ίδιο παιδί θα καταλάβει. Όχι, όμως, στην παρούσα φάση, όταν όλα μοιάζουν μάταια μετά από μια αποτυχία σε έναν αγώνα μπάσκετ ή σε ένα διαγώνισμα. Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι η εξέλιξή του στο οτιδήποτε είναι κάτι που έχεις προσέξει, και μην “τσιγκουνεύεσαι” τα μπράβο για κάθε προσπάθειά του, έστω και την πιο μικρή.

 

  • Άφησέ το να πάρει πρωτοβουλίες.

Ως γονείς θέλουμε το καλύτερο για το παιδί μας, αλλά πολλές φορές δεν το δείχνουμε με τον σωστό τρόπο. Έτσι, το ενδιαφέρον μας για να κάνει σωστά τα μαθήματά του, συχνά μοιάζει με διαταγή. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά νιώθουν πως δεν έχουν λόγο πάνω σε ζητήματα που αφορούν τα ίδια. Άσε το παιδί να αντιληφθεί πως δεν περνούν όλα από το δικό σου χέρι, και καλό θα ήταν να πάρει εκείνο κάποιες πρωτοβουλίες. Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα γίνει μελλοντικά ανεξάρτητο. Θυμήσου, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι  κάτι που οδηγεί με βεβαιότητα σε ομαλές οικογενειακές καταστάσεις.

 

  • Αναζήτησε τη βοήθεια ειδικού.

Σκέφτηκες ποτέ ότι, ίσως, υπάρχει λόγος που το παιδί σου παρουσιάζει έλλειψη κινήτρου; Συχνά, υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες οδηγούν σε έλλειψη συγκέντρωσης και διαχείρισης από την πλευρά του παιδιού. Ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει δυσλεξία και απλώς να μην το έχεις καταλάβει. Όχι, δεν είσαι ειδικός και δε θα πρέπει να νιώθεις άσχημα για αυτό. Αυτό που μπορείς, όμως, και πρέπει να κάνεις, είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, ο οποίος και θα καταλάβει αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ή άλλο ζήτημα, που το δυσκολεύει τελικά στην καθημερινότητά του.

 

Το βασικό όλων; Άκου το παιδί σου. Ένας γονιός κάνει λάθη και θα κάνει πολλά ακόμα στην πορεία. Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορεί κάθε φορά να αποδεικνύεται ολόσωστο, και αυτό είναι το να βρίσκεσαι δίπλα του, όχι απλώς παρατηρώντας, αλλά ακούγοντας με προσοχή όλα όσα σου λέει ή δε λέει. Συχνά, ακόμα και η σιωπή του μπορεί να κρύβει μεγάλες αλήθειες. Άκουσέ τες.

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath