Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς να απαλλαγείς από το πρήξιμο των διακοπών

Πώς να απαλλαγείς από το πρήξιμο των διακοπών

Διανύουμε ήδη το καλοκαίρι και πολλοί παραπονιούνται ότι νιώθουν πρήξιμο στην κοιλιά τους, κάτι το οποίο δίνει την αίσθηση ότι αυξάνεται το βάρος τους. Έχεις βάλει πραγματικά βάρος ή μήπως είναι κάτι άλλο;

 

Τί είναι όμως αυτό το πρήξιμο;

Είναι μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού που ονομάζεται τυμπανισμός. Ο τυμπανισμός προκαλείται από διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου, το οποίο δημιουργεί αέρια με αποτέλεσμα να εμφανίζεις  φούσκωμα και δυσφορία. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

  • Αφυδάτωση, η οποία είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της απώλειας υγρών από το σώμα.
  • Διατροφή. Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά, η παράλειψη γευμάτων με αποτέλεσμα το στομάχι να είναι άδειο για αρκετές ώρες, η υψηλή κατανάλωση νατρίου, η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές, ο καφές και τα ποτά έχουν ως αποτέλεσμα το πρήξιμο στην κοιλιά, ειδικά την εποχή του καλοκαιριού που τα γεύματα εκτός σπιτιού και τα ποτά είναι πιο συχνά.
  • Κατάποση αέρα. Όταν τρως πολύ γρήγορα και βιαστικά είτε είσαι κάπου έξω ή στο σπίτι, έχει ως αποτέλεσμα να καταπίνεις και αέρα μαζί, κάτι το οποίο δημιουργεί διαταραχές στο στομάχι. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και με τη μάσηση τσίχλας αλλά και την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών.
  • Άγχος. Η γρήγορη κατανάλωση ενός γεύματος καθώς και η υπό πίεση κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσουν πρήξιμο αλλά και δυσκοιλιότητα.
  • Καθιστική ζωή. Η καθιστική ζωή αλλά και η δουλειά γραφείου μπορεί να επιτείνουν το πρήξιμο στην κοιλιά λόγω μειωμένης κινητικότητας του εντέρου.
  • Προβλήματα υγείας. Για το πρήξιμο στην κοιλιά μπορεί και να ευθύνεται κάποιο πρόβλημα υγείας που προϋπάρχει ή και ακόμα να δημιουργήθηκε στην πορεία όπως είναι , η δυσανεξία στη λακτόζη-γλουτένη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 

Μπορώ να το αντιμετωπίσω;

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρήξιμο, ωστόσο αν το πρόβλημα σου είναι πολύ έντονο καλό θα ήταν να επισκεφθείς και έναν γιατρό.

  • Όσο μπορείς να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, διότι επιδεινώνει το πρόβλημα.
  • Να ενυδατώνεσαι συχνά είτε με κατανάλωση νερού είτε με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα νερού.
  • Να αποφεύγεις την κατανάλωση έτοιμων και λιπαρών φαγητών αλλά και κάποιων τροφίμων που μπορεί να σου δημιουργούν φούσκωμα στο στομάχι ή το έντερο όπως είναι π.χ. τα φασόλια. Προσπάθησε να αποφύγεις τα αλμυρά σνακ αλλά και τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, ποτών και ανθρακούχων αναψυκτικών.
  • Προσπάθησε να μην μένεις με άδειο στομάχι για αρκετές ώρες και να αποφύγεις τα μεγάλα γεύματα.
  • Τα προβιοτικά επίσης είναι καλή λύση στο πρόβλημα καθώς βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη τους μπορεί να γίνει είτε με συμπλήρωμα διατροφής είτε με κατανάλωση κεφίρ και γιαουρτιού.
  • Η φυσική δραστηριότητα, κατά προτίμηση τις ώρες που δεν έχει πολύ ήλιο, είναι μια καλή λύση διότι βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και την ελάττωση των αερίων του σώματος. Αν δεν έχεις χρόνο, ακόμα και 10-20 λεπτά περπάτημα μπορεί να βοηθήσουν.
  • Τέλος,πάρε τον χρόνο σου. Απέφυγε να τρως το γεύμα σου με γρήγορους ρυθμούς και ‘στο πόδι’. Αφιέρωσε χρόνο στο φαγητό σου, απόλαυσέ το κατα προτίμηση χωρίς αντιπερισπασμούς όπως το τηλέφωνο, τηλεόραση κλπ

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πιάσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται πρησμένος, αναλογίσου το γιατί και το πώς δημιουργήθηκε. Αν βρεις την αιτία, ύστερα μπορείς να δοκιμάσεις βήμα βήμα τις παραπάνω συμβουλές.

 

Το άρθρο “Πώς να απαλλαγείς από το πρήξιμο των διακοπών συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος