Home / Wellness  / Health  / Πώς θα αντιμετωπίσουμε το λουμπάγκο;

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το λουμπάγκο;

λουμπάγκο
Λουμπάγκο είναι μία ελληνική ορολογία που αντιστοιχεί στον οσφυϊκό πόνο. Προήλθε από την αγγλική λέξη lumbar spine που σημαίνει οσφυϊκή μοίρα. Αντικατοπτρίζει ένα οξύ περιστατικό οσφυαλγίας και συνήθως, ως όρος, χρησιμοποιείται από τους ασθενείς.

 

Τα βασικά συμπτώματα στο λουμπάγκο στη μέση είναι, συνήθως, έντονος πόνος και πλήρης δυσκαμψία σε τέτοιο σημείο που ο ασθενής ακινητοποιείται. Το επεισόδιο οσφυαλγίας επηρεάζεται άμεσα από τους μύες του κορμού, του ισχίου και συγκεκριμένα τους ισχιοκνημιαίους (δικέφαλος μηριαίος, ημιτενοντώδης και ημιυμενώδης), καθώς και από τον λαγονοψοίτη μυ. Ο τελευταίος, μάλιστα, έχει συσχετιστεί ως η «πηγή πρόκλησης του λουμπάγκου», καθώς η λειτουργία του αφορά στη σύγκλιση κορμού και ισχίου, κάτι που χαρακτηρίζει την παθολογία του λουμπάγκο.

 

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

 

 

λουμπάγκο

 

Λουμπάγκο και Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση σε ένα λουμπάγκο (οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας) περιλαμβάνει κυρίως ξεκούραση / ακινητοποίηση, ήπια φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα) για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας και καλό ύπνο (σε διάρκεια και ποιότητα ύπνου). Αφού μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα, ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει ήπια δραστηριότητα (ειδικές ασκήσεις).ισομετρικής συστολής, που θα βοηθήσει στην πρώιμη επαναφορά της λειτουργικότητας (κορμός, ισχίο).

 

λουμπάγκο

 

Σε κάθε περίπτωση, όταν πάθουμε λουμπάγκο στη μέση μας, συστήνεται η επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή.φυσικοθεραπευτή για τη συμβουλευτική διαχείριση του πόνου και την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα βοηθήσει να απαντηθούν βασικές ερωτήσεις που θα κατατάξουν τον τραυματισμό ως προς την σοβαρότητά του, την ευαισθησία και τη φύση που προκλήθηκε.

 

Πλάνο αποκατάστασης κατά τη θεραπεία
  • Ακινητοποίηση: Αποφυγή υπερβολικών κινήσεων που θα επιφέρουν επιπλέον πόνο.
  • Ανακούφιση: Παυσίπονα, ενέσιμες θεραπείες (από ιατρό), μέσα φυσικοθεραπείας (διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, μαγνητοθεραπεία, LASER), μάλαξη (massage therapy).
  • Άσκηση: Ξεκινώντας από ειδική άσκηση με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή αποκατάστασης. Έπειτα, συστήνεται η συνέχεια της φυσικής δραστηριότητας για την αποφυγή επανατραυματισμών και την καλύτερη πρόληψη συγγενών τραυματισμών.
 
Χρόνος ανάρρωσης

Ο χρόνος ανάρρωσης και θεραπείας των συμπτωμάτων του λουμπάγκο υπολογίζεται έως και 3 εβδομάδες, ανάλογα πάντα με την ηλικία, το ιστορικό τραυματισμού, το ιστορικό άθλησης και δραστηριότητας, τις συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή, ύπνος) και την αφοσίωση και συνέπεια στο πλάνο αποκατάστασης μεταξύ του ασθενούς και του επαγγελματία υγείας. Η σύγχρονη βιβλιογραφία προειδοποιεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν ένα περιστατικό μεσαίας έντασης (τουλάχιστον) οσφυαλγίας στη ζωή τους. Παράλληλα, οι μισοί από αυτούς θα έχουν χρόνιο πόνο στη μέση, που θα έρχεται μετά από απότομες αλλαγές στη ζωή τους.

 

Επιτρέπεται να περπατάω;

Μετά το πέρας της οξείας φάσης και αφού υποχωρήσει ο έντονος πόνος από το λουμπάγκο, συστήνεται η έναρξη ήπιας άσκησης. Κάποιες προτάσεις που έχουν επικρατήσει είναι το καθημερινό περπάτημα (20-40 λεπτά), η κολύμβηση και η μέθοδος Pilates. Ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής πρέπει να παρέμβει ασκησιολογικά και να δώσει ειδικές ασκήσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και ενεργοποίηση των μυών του κορμού και των κάτω άκρων,.όσο ο ασθενής ξεκινά την επανένταξη στις συνηθισμένες του δραστηριότητες.

 

 

Πηγή: Fitness Motivation Hellas

 

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής 

Fb: @georgesidpt

Ig: @georgesid96

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?