Home / Family  / Πώς η μελέτη στο σπίτι γίνεται πιο αποδοτική με το σύστημα Μοντεσσόρι;

Πώς η μελέτη στο σπίτι γίνεται πιο αποδοτική με το σύστημα Μοντεσσόρι;

Τι συμβουλές θα μας έδινε η διάσημη παιδαγωγός σήμερα;
Ακόμη κι αν το παιδί μας δεν πηγαίνει σε σχολείο Μοντεσσόρι, η παιδαγωγική θεωρία της πιο διάσημης παιδαγωγού μπορει να φανεί σωτήρια σε ό,τι αφορά τη μελέτη στο σπίτι, που συχνά γίνεται βραχνάς τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

 

 
  •  Tα εμπόδια ενθαρρύνουν το παιδί να ανακαλύψει τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του και να εξελιχθεί, πατώντας γερά στα πόδια του. Ως γονείς, οφείλουμε να το ενθαρρύνουμε να βοηθήσει το ίδιο τον εαυτό του, κατευθύνοντάς το στο να αναζητήσει μόνο του τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Ακόμη κι αν η αρχή ήταν δύσκολη, σύντομα θα βρει τα δικά του πατήματα. Αρκεί λίγη ώθηση.

 

 

 

  • Μελέτη σημαίνει συγκέντρωση και, άρα, ένας χώρος όπου το παιδί θα μπορεί απερίσπαστο να επικεντρωθεί στα μαθήματά του, χωρίς φασαρία και παράγοντες, που του αποσπούν την προσοχή. Ένα δωμάτιο καθαρό, χωρίς οθόνες και σκορπισμένα παιχνίδια είναι ιδανικό, ώστε να διαμορφώσει το παιδί τον χώρο μελέτης του. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να διαμορφώσετε ένα μοντεσσοριανό δωμάτιο.

 

  • Η βιωματική μάθηση είναι κομμάτι της μοντεσσοριανής φιλοσοφίας και προτρέπει το παιδί να ανακαλύψει μόνο του τον κόσμο, μέσα από ερεθίσματα στον αληθινό κόσμο. Όταν, λοιπόν, στο μάθημα της Φυσικής μελετάμε συγκεκριμένα φαινόμενα, τι καλύτερο από το να δείξουμε στο παιδί πώς αυτά μπορούν να συμβούν σε πραγματικό χρόνο μέσα στο φυσικό περιβάλλον; Ας μιλήσουμε, λοιπόν, στο παιδί με παραδείγματα από τη φύση! Πάντα έχει πολλά να μας διδάξει!

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath