Home / Family  / Πόσο καλό είναι να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί

Πόσο καλό είναι να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί

Πόσο καλό είναι να κοιμόμαστε μαζί με το παιδί, μύθοι και αλήθειες.

 

Ο ύπνος με το παιδί έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς γονείς και επιστήμονες με αποτέλεσμα να διίστανται οι απόψεις για το πόσο καλό ή όχι είναι να κοιμούνται μαζί οι γονείς με το παιδί. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

 

Μύθος #1
Ο ύπνος με το μωρό μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Μπορεί μεγάλο μέρος των γιατρών να αντιτίθεται στην ιδέα να κοιμούνται οι γονείς μαζί με το μωρό, όμως δεν είναι πραγματικά αλήθεια πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αφού οι γονείς διασφαλίσουν πως το μωρό είναι ασφαλές, δεν ζεσταίνεται πολύ και δεν μπορεί να χτυπήσει ή να πλακωθεί κατά την διάρκεια του ύπνου, δεν υπάρχουν λόγοι που θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς. Μάλιστα φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς να τοποθετούν την βρεφική κούνια μέσα στην κρεβατοκάμαρα μέχρι και τους πρώτους 12 μήνες του βρέφους.

 
Μύθος #2
Ο ύπνος με το μωρό είναι άνετος.

Είναι γεγονός πως το να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό δεν θα σας εξασφαλίσει και τον πιο άνετο ύπνο. Αν και όπως είπαμε παραπάνω οι ειδικοί συνιστούν να έχετε την κούνια του μωρού στην κρεβατοκάμαρα- και όχι το μωρό στο κρεβάτι σας- στην περίπτωση που αποφασίσατε να κοιμηθείτε μαζί στο κρεβάτι θα πρέπει να είστε επιπλέον προσεκτικοί ώστε να είναι ασφαλές το μωρό σας, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να κοιμάστε με την άνεσή σας.

 

Μύθος #3
Ο ύπνος με το μωρό είναι ξεκούραστος.

Βάσει μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev, φαίνεται ότι ο ύπνος με το μωρό μπορεί να μην είναι τόσο ποιοτικός και ξεκούραστος για τις μητέρες, καθώς φαίνεται πως οι μητέρες διακόπτον συχνότερα τον ύπνο τους και χάνουν περίπου 20 λεπτά από τον ύπνο τους σε σχέση με τις μαμάδες που κοιμούνται μόνες τους.

 

 

Αλήθεια #1
Ο ύπνος με το μωρό μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το να κοιμάται το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αισθήσεών του. Πράγματι, ο ύπνος μαζί με το μωρό βοηθά τους γονείς να διδάξουν στο μωρό πώς να ανταποκρίνεται και να αντιδρά στις μυρωδιές, τους ήχους και σε άλλα ερεθίσματα.

 
Αλήθεια #2
O ύπνος με το μωρό, το βοηθά να αισθάνεται πιο ασφαλές.  

Όταν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς φαίνεται πως αισθάνεται πιο ασφαλές και αυξάνεται η εμπιστοσύνη του απέναντι στους γονείς. Ακόμη, τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια φαίνεται πως νιώθουν πως οι γονείς μπορούν ανα πάσα στιγμή να τα προστατέψουν και κάνουν ποιοτικότερο ύπνο.

 

Αλήθεια #3
Ο ύπνος με το μωρό, διευκολύνει την μαμά με τον θηλασμό.

Όταν μητέρα θηλάζει, είναι πράγματι αρκετά λειτουργικός ο ύπνος μαζί με το μωρό. Είναι γεγονός πως οι μητέρες που θηλάζουν γλιτώνουν χρόνο και επιπλέον κούραση όταν δεν πρέπει να αλλάζουν το βράδυ δωμάτιο για να θηλάσουν το μωρό τους.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!