Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πόσο καιρό συντηρείται το ταπεράκι στην κατάψυξη;

Πόσο καιρό συντηρείται το ταπεράκι στην κατάψυξη;

ταπεράκι
Ένα άρθρο εξαιρετικά αφιερωμένο στους… φοιτητές (και όχι μόνο! ). Έχεις παραλάβεις ταπεράκι με φαγητό από το πατρικό σου ή απλά μαγείρεψες και σου βγήκαν παραπάνω μερίδες; Η κατάψυξη είναι μονόδρομος! Μία λύση σωτηρίας για όσους ζουν μόνοι τους. Αλλά και μία λύση που συμβάλλει στη βιωσιμότητα!

 

Ας τα πάρουμε με την σειρά! Βασικός κανόνας είναι να παραμείνει το ταπεράκι στην κατάψυξη σε σταθερή θερμοκρασία -18°C. Σε αυτήν τη θερμοκρασία πραγματοποιείται ασφαλή ψύξη. Προστατεύεται το τρόφιμο από τυχόν αλλοίωση αλλά και από πολλαπλασιασμό βακτηρίων τα οποία “κοιμούνται” σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Πάμε να δούμε για πόσο καιρό μπορείς να φυλάξεις κάθε είδος τροφής.

Στην κατάψυξη ( -18°C ) συντηρούνται ωμά:

Λαχανικά για 8 μήνες. Κιμάς για 3-4 μήνες. Βοδινό κρέας για 6 -10 μήνες. Χοιρινό για 4-6 μήνες. Κοτόπουλο για 9 μήνες.

 

Τι γίνεται όμως με τα μαγειρεμένα;

Σχεδόν όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη. Εξαίρεση αποτελούν τρόφιμα όπως, ρύζι μαγειρεμένο μόνο του, μακαρόνια μαγειρεμένα μόνα τους και πατάτες μαγειρεμένες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα αλλοιώνονται και χάνουν την ποιότητα, την υφή και τη γεύση τους. Για όλα τα υπόλοιπα αγαπημένα σου φαγητά, θα σε συμβούλευα να μην αργήσεις και πολύ να τα αποψύξεις. Ναι, μπορείς να καταψύξεις μαγειρεμένα φαγητά για εώς και 3 μήνες στην κατάψυξη. Ωστόσο… “the sooner, the better”. Το τρόφιμο σίγουρα όσο πιο φρέσκο είναι, τόσο καλύτερη η υφή του, πιο αυθεντικό και σίγουρα πιο γευστικό.

Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η απόψυξη;

Τα πράγματα είναι απλά. Όσο χρόνο θέλει το τρόφιμο για να ψυχθεί, τον αντίστοιχο χρόνο χρειάζεται για να αποψυχθεί. Επομένως, απαγορεύεται φαγητό από την κατάψυξη να μπει φούρνο! Η καλύτερη λύση είναι να βγάλεις από το βράδυ το φαγητό από την κατάψυξη και να το αφήσεις όλη νύχτα μέσα στο ψυγείο ώστε να γίνει η απόψυξη αργά και σταθερά. Σκέψου πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τυχόν βακτήρια της τροφής, αλλά σταματάει τον διαρκεί πολλαπλασιασμό τους. Αν, λοιπόν, υπάρξει απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας τότε αρχίζει και απότομα ο πολλαπλασιασμός τους.

 
Τι να θυμάσαι από όλα αυτά

Η κατάψυξη είναι πολύτιμος σύμμαχος στην επιβίωση της καθημερινότητας σου. Σε γλιτώνει από χρόνο, αλλά και χρήμα. Μη ξεχνάς, όμως, πως νούμερο ένα προτεραιότητα σε όλα είναι η ασφάλεια σου. Επομένως να έχεις το νου σου ώστε κάθε τρόφιμο να διατηρείται τον κατάλληλο χρόνο στην κατάψυξη, όχι περισσότερο.

ταπεράκι

Το άρθρο “Πόσο καιρό συντηρείται το ταπεράκι στην κατάψυξη;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος