Home / Family  / Πως να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Πως να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Πως θα βοηθήσετε το παιδιά σας να γίνουν πιο αισιόδοξα.

Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση, υποστήριξη και θετικές εμπειρίες, είναι πιο πιθανό να γίνει ένας αισιόδοξος ενήλικας. Οι γονείς επηρεάζουν σημαντικά τις συμπεριφορές και τις στάσεις που θα αναπτύξει ένα παιδί. Είναι λοιπόν στο χέρι σας, να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά που αργότερα θα ανταπεξέλθουν θετικά και με ψυχραιμία στις προκλήσεις.

 

Μην παραπονιέστε διαρκώς.

Αν εστιάζετε στις αρνητικές σκέψεις και σχόλια, αποθαρρύνετε τα παιδιά σας. Η απογοήτευση και η αρνητική θεώρηση των πραγμάτων, ευνοούν τις απαισιόδοξες σκέψεις. Προσπαθήστε να μην γκρινιάζετε διαρκώς. Ακόμη και αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, προσπαθήστε να είστε πρώτα εσείς αισιόδοξοι για τα παιδιά σας. Με λίγα λόγια καταπολεμήστε τον αρνητισμό και μην επιφορτίζετε τα παιδιά σας με στρες.

 

Γίνετε εσείς το θετικό πρότυπο.

Το παιδί σας μιμείται τις συμπεριφορές σας. Αν εσείς δείξετε σε εκείνο εποικοδομητικούς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων και των κακών στιγμών της ζωής, εκείνο θα αντιδράσει αντίστοιχα. Μην πέφτετε στην παγίδα της απαισιοδοξίας και των αρνητικών σκέψεων για εσάς. Αν εσείς αντιμετωπίζετε τις κακοτοπιές με ψυχραιμία και θετική διάθεση, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας.

 
Αγκαλιάστε τις προκλήσεις.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να αντιμετωπίζουν οτιδήποτε τα δυσκολεύει και να μην τα παρατούν. Αν το παιδί σας δεν είναι καλό στα μαθηματικά, βοηθήστε το να συνεχίσει την σκληρή προσπάθεια. Διδάξτε στο παιδί σας τις αρετές της επιμονής, της υπομονής και της προσπάθειας. Όταν τελικά βελτιωθεί στα μαθηματικά, θα είναι πιο σίγουρο για τον εαυτό του και πιο αισιόδοξο.

 

Συζητήστε με το παιδί σας.

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί του, ώστε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος και να το βοηθήσετε. Ο διάλογος, βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην αποφυγή βεβιασμένων συμπερασμάτων. Ακόμη, είναι σημαντικό να υποστηρίζετε το παιδί σας και να το παροτρύνετε να εκφράζει τα συναισθήματά του. Η έκφραση συναισθημάτων ντροπής ή θλίψης και η από κοινού επίλυση του προβλήματος, θα το βοηθήσουν να αναλάβει δράση.  

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!