Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πως θα χάσεις βάρος, τρώγοντας υδατάνθρακες

Πως θα χάσεις βάρος, τρώγοντας υδατάνθρακες

Πως οι υδατάνθρακες, θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά. 

 

Οι υδατάνθρακες, έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί από διάφορες δίαιτες και έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση του βάρους. Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι να κόψεις εντελώς το ψωμί ή τα μακαρόνια. Όμως η δαιμονοποίηση, μιας ομάδας τροφίμων, είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Υπάρχει μια παρανόηση, σχετικά με τους υδατάνθρακες και την απώλεια βάρους. Έρευνες υποστηρίζουν πως το ανθεκτικό άμυλο, βοηθά τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει το άγχος. Δες γιατί, δεν πρέπει να τους αποκλείσεις εντελώς, αλλά να τους καταναλώνεις με σύνεση. 

 

Σου δίνουν ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Αν τους σταματήσεις θα αισθανθείς απευθείας αδυναμία και απώλεια ενέργειας. Είναι απαραίτητοι για τις φυσιολογικές δράσεις του οργανισμού και τον μεταβολισμό. Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερκατανάλωση τους, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό.

 

Τονώνουν την διάθεση.

Μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες είναι τουλάχιστον βαρετή. Η έλλειψή τους αυξάνει το άγχος, δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης και διάφορες μεταβολές στην διάθεση. Επειδή, οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για την δημιουργία της σεροτονίνης, η έλλειψή τους επηρεάζει τα επίπεδα της χαράς στον οργανισμό. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα φασόλια για παράδειγμα, εμποδίζουν την εμφάνιση κατάθλιψης, θυμού και στρες.

 

Είναι θρεπτικοί.

Tα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα ολικής άλεσης. Για να χάσεις βάρος είναι σημαντικό να μην υπερβάλλεις. Να θυμάσαι όμως πως 100-150 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως, είναι απαραίτητα.  Προτίμησε τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και μικρές ποσότητες αμυλούχων τροφών όπως οι πατάτες.

 

Σου χαρίζουν λεπτή μέση.

Σύμφωνα με έρευνα της Journal of Nutrition. η κατανάλωση υδατανθρακών συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και του λίπους της κοιλιάς. Στη μελέτη που διεξήγαγαν, οι ενήλικες που έτρωγαν περίπου 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως είχαν περίπου 2,4% λιγότερο σωματικό λίπος και 3,6% λιγότερο κοιλιακό λίπος από όσους κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!