Home / Lifestyle  / Celebrities  / Πρόσωπα που μας ενέπνευσαν μέσα στο 2022

Πρόσωπα που μας ενέπνευσαν μέσα στο 2022

Κάνοντας τη δική μας ανασκόπηση για τη χρονιά που φεύγει, φτιάξαμε τη δική μας μικρή λίστα με τα πρόσωπα που μας ενέπνευσαν μέσα στο 2022.

 

Aκόμη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της και, όπως είναι λογικό, κάναμε με τη σειρά μας τη δική μας αναδρομή σε γεγονότα και πρόσωπα, που μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι και σήμερα.

 

Κάποιοι μας ενέπνευσαν με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, άλλοι πάλι μας δίδαξαν πολλά με τον χαμό τους. Όπως και να’ χει, είναι για εμάς η δική μας έμπνευση για τη φετινή χρονιά, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση από το 2022 και την ελπίδα για ένα καλύτερο 2023.

 

Mahsa Amini και όλες οι Ιρανές γυναίκες

Η 22 αδικοχαμένη Ιρανή, Mahsa Amini, έμελλε να γίνει με τον βίαιο θάνατό της ένα σύμβολο για κάθε γυναίκα εκεί έξω. Δε δέχτηκε να φορέσει το hijab, όπως πρόσταζε η ιρανική αστυνομία της ηθικής -πόσο τραγική ακούγεται η λέξη- και έχασε τη ζωή της, αφού συνελήφθη σε στάση του μετρό στην Τεχεράνη.  Η Amini ήταν ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή, θρησκευτική οικογένεια στη βορειοδυτική κουρδική πόλη Saqqez και ετοιμαζόταν να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο. Τελικά, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας. Το hashtag #MahsaAmini συνόδευε τα βίντεο των γυναικών, που έκοβαν τα μαλλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. 

 

 
Ιωάννα Παλιοσπύρου

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τη μοιραία επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι και συνεχίζει να μας εμπνέει. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου προέβη στην ίδρυση του Ioanna Paliospirou Foundation, ένα ίδρυμα στήριξης για τους εγκαυματίες. Ένα έργο ζωής για εκείνη και θαυμασμού για όλους εμάς.

 

 

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ο χαμός του κορυφαίου Ολυμπιονίκη στα 43 του χρόνια.συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο ίδιος επί δύο χρόνια πάλευε με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Στον λογαριασμό του στο Instagram αναρτήθηκε ένα συγκλονιστικό κείμενο, που είχε γράψει ο ίδιος και ήταν έτοιμο προς δημοσίευση, αμέσως μετά τον θάνατό του. Τα λόγια του συγκινούν, εμπνέουν και μας κάνουν να αναλογιστούμε τι αξίζει στη ζωή.

 

Κούρο Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί

Δίπλα από το όνομά του θα μπορούσαν να μπουν πολλές λέξεις,.όπως θάρρος, πείσμα, υπομονή, προσπάθεια… Ο νεαρός πρόσφυγας, που αρίστευσε στις Πανελλήνιες του 2022, βρίσκεται μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα.και, συγκεκριμένα, στη Μυτιλήνη, όπου έφτασε ως πρόσφυγας. Φοίτησε στο  Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης και μπήκε στο Πανεπιστήμιο με μέσο όρο 18,25, βγαίνοντας δεύτερος στη θετική κατεύθυνση στο σχολείο του. Ο Κούρο έφτασε στη Μυτιλήνη μέσα σε μία βάρκα, μαζί με τους γονείς του. Και τώρα πια ξέρεις πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

 

 

Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Το ταλέντο του το γνωρίζαμε χρόνια, αλλά έφτασε η ώρα να το μάθουν σε όλον τον κόσμο. μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα του NETFLIX. Η ταινία του, “Maestro”, είναι μία από τις πιο καλοφτιαγμένες και επιτυχημένες του 2022.και η μοναδική που “ταξιδεύει” τόσο μακριά. Με τεράστια ανακούφιση, ακούσαμε να λέγονται όσα έπρεπε χρόνια να λεχθούν, γύρω από τη βία κατά των γυναικών, την ομοφοβία, τα ψυχοσωματικά νοσήματα.και πολλά ακόμα, που τοποθετούν επάξια τη σειρά στην κορυφή.

 

 

Λεξ

Φέτος, ήταν με βεβαιότητα η χρονιά του Θεσσαλονικιού ράπερ, που κατάφερε ό,τι κανένας άλλος σε τοπικό επίπεδο,.να συγκεντρώσει 20.000 ανθρώπους στη συναυλία του στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Ο ταλαντούχος ράπερ, που μέσα από τα κομμάτια του θίγει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας,. είναι cool, αδιαφορεί για οποιαδήποτε διασημότητα και αυτοί είναι πολύ καλοί λόγοι,.για να τον κατατάξουμε στα inspo της χρονιάς.

 

 

Ελπίζουμε πως το 2023 μας επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις,.με πρόσωπα που θα αποτελέσουν παραδείγματα για τους σωστούς λόγους.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath