Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πρωινή γυμναστική: Ποια είναι τα οφέλη της;

Πρωινή γυμναστική: Ποια είναι τα οφέλη της;

πρωινή γυμναστική
Όταν ακούμε από κάποιον πως γυμνάζεται το πρωί, παραδεχόμαστε πως κρύβει και καλλιεργεί έναν μικρό υπερήρωα μέσα του. Το να ξυπνάς το πρωί και να κάνεις γυμναστική, πριν πας στη δουλειά σου, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Παρακάτω, θα αναλύσουμε πώς η πρωινή γυμναστική βοηθά και επηρεάζει το σώμα μας, καθώς και τα οφέλη που προσφέρει.
 

Γράφει ο Γυμναστής – Προπονητής ποδηλασίας, Ζήσης Σούλιος

 

Μεταβολισμός

Η πρωινή γυμναστική είναι βασικός παράγοντας που ενεργοποιεί και ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας. Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερες θερμίδες “καίμε” σε καθημερινή βάση. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή παγίδα. Αν το πρωί εμείς δεν καταβάλουμε καμιά απολύτως προσπάθεια, ο μεταβολισμός μας δεν πρόκειται να αυξηθεί, ακόμα κι αν έχουμε ξυπνήσει πριν καν ανατείλει ο ήλιος. Από την άλλη, αν αποφασίσουμε να καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, όπως το να γυμναστούμε, ο μεταβολισμός μας θα αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει χάρη στα πρωινά επίπεδα ορμονών.

 

οφέλη πρωινής γυμναστικής

 

Μυϊκά οφέλη

Το πρωί οι μύες μας είναι πιο ξεκούραστοι και έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, όπως και το επίπεδο της ενέργειάς μας. Όμως, οι αρθρώσεις μας δεν έχουν ‘ξυπνήσει’ ακόμη. Με ένα πολύ καλό ζέσταμα έχουμε την πολυτέλεια να αναπτύξουμε τον τόνο των μυών μας και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε τις αρθρώσεις μας. Κυρίαρχο ρόλο κατά τις πρωινές ώρες έχουν οι αερόβιες προπονήσεις, εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής αίσθησης που μας περιβάλει. Χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι παραλείπονται τα οφέλη που προσφέρει η πρωινή γυμναστική στις προπονήσεις μυϊκής υπερτροφίας.

 

 

Προγραμματισμός

Το να εντάξουμε την πρωινή γυμναστική στην καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι ο τρόπος για το κάτι παραπάνω που όλοι ψάχνουμε στο σώμα μας. Δεν έχει να κάνει με τι προπονητικό επίπεδο βρισκόμαστε, τι είδους άσκηση επιλέγουμε και πόσο έντονα εκτελούμε το ασκησιολόγιο. Το να εκτελούμε απλά μία μορφή άσκησης φτάνει. Εάν εντάξουμε την άσκηση στις πρωινές ώρες της ημέρας ως μέρος του προγράμματός μας ,τότε και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα θα πηγαίνει καλύτερα από το να προσπαθούμε να το στριμώξουμε ανάμεσα στην πίεση της καθημερινότητας.

 

πρωινή γυμναστική

 

Επίσης όλο αυτό προσφέρει καθημερινά οφέλη στον καθημερινό κύκλο του ύπνου μας. Ο τρόπος είναι απλός. Ξυπνάμε νωρίς, κουραζόμαστε νωρίς, άρα θα θέλουμε να κοιμηθούμε και νωρίς. Ο ύπνος είναι ένα από τα μαγικά φίλτρα των καλύτερων αθλητών παγκοσμίως.

 

Ψυχολογικοί παράγοντες

Η έκκριση ενδορφινών ορμονών είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα μετά την άσκηση. Σκεφτείτε να ξεκινά η μέρα σας έτσι, με μια ευχάριστη διάθεση και όρεξη για τη συνέχεια. Επίσης, η έκθεση στον πρωϊνό ήλιο ενεργοποιεί τη δημιουργία βιταμίνης D. Αυτή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας. Έτσι, βοηθάμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα, που αυτό, με τη σειρά του, μας χαρίζει περισσότερη αντοχή και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί όλη την ημέρα.

 

zisis_soulios

fitness_motivation_hellas

Πηγή άρθρου: Fitness Motivation Hellas

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?