Home / Family  / Προσαρμογή μετά τις γιορτές για όλους!

Προσαρμογή μετά τις γιορτές για όλους!

H προσαρμογή μετά τις γιορτές  δεν είναι για κανέναν εύκολη. Πώς μπορούμε, όμως, να την κάνουμε πιο διαχειρίσιμη για εμάς και τα παιδιά μας;

 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων φτάνουν στο τέλος τους και οι περισσότεροι.από εμάς έχουμε ήδη επιστρέψει στις δουλειές μας, ενώ τα παιδιά μετρούν λίγες ακόμα μέρες μέχρι το άνοιγμα των σχολείων. Αυτόματα, η λέξη προσαρμογή ηχεί κάπως… “απειλητικά”.

 

Ναι, σίγουρα οποιαδήποτε επιστροφή σε μία ρουτίνα δεν είναι εύκολη μετά από ένα εύλογο διάστημα.χαλάρωσης και καλοπέρασης, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και, άρα,.διαφορετική και η περίοδος προσαρμογής του σε κάθε νέο δεδομένο.

 

Αναπόφευκτα, μικροί και μεγάλοι θα συναντήσουμε τις δυσκολίες μας, είτε μιλάμε για το πρωινό ξύπνημα,.είτε για την επάνοδο στα καθήκοντα και τις εργασίες μας. Όταν μιλάμε για μικρές ηλικίες, οι δυσκολίες μοιάζουν ακόμα μεγαλύτερες. 

 

 
Πώς μπορούμε να κάνουμε ευκολότερη την προσαρμογή για τα παιδιά;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η συνειδητοποίηση μιας κατάστασης είναι πάντα το πρώτο βήμα σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι για ένα παιδί το να αφήσει ξανά πίσω τις ξένοιαστες, γεμάτες παιχνίδι μέρες δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και απλό.

 

Πρέπει να αφήσουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, κυρίως αυτά της ματαίωσης, κάνοντάς το να νιώσει ότι συμμεριζόμαστε τη δυσκολία και την ενδεχόμενη απογοήτευσή του.

 

 

Ας φροντίσουμε η προσαρμογή και οτιδήποτε αυτή περιλαμβάνει, όπως η επιστροφή στο σχολείο και τις καθημερινές δραστηριότητες, να γίνει όσο πιο αργά και ομαλά γίνεται, χωρίς άγχος και πίεση. Όλοι θέλουμε τον χρόνο μας για να “χωνέψουμε” μια αλλαγή. 

 

Μπορούμε να επιστρέψουμε μεν στα μαθήματα, αλλά με έναν πιο χαλαρό ρυθμό την πρώτη εβδομάδα. Ας κρατήσουμε και μετά τις γιορτές μια από τις χαλαρές συνήθειές τους, όπως μια απογευματινή βόλτα με το ποδήλατο ή την επίσκεψη σε κάποιον φίλο.

 

 

Επίσης, ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, σε αντίθεση με την επιβολή. Ακούστε το παιδί σας και τις ανάγκες του. Αν νιώθει ότι έχει ανάγκη από κάποια αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα, δεν έχετε να χάσετε τίποτα δοκιμάζοντας κάποια εναλλακτική λύση.

 

Κυρίως, κρίνετε από εσάς τους ίδιους. Πώς νιώσατε όταν χτύπησε το πρώτο ξυπνητήρι της χρονιάς; Κάπως έτσι θα νιώσει το παιδί στο πρώτο κουδούνι, που θα ακουστεί σε λίγες μόνο μέρες. Ας ηχήσει λίγο πιο μελωδικά στα αυτιά του, με τη δική σας βοήθεια!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath