Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πολυκυστικές Ωοθήκες και Χριστούγεννα: Πώς να προετοιμαστείς

Πολυκυστικές Ωοθήκες και Χριστούγεννα: Πώς να προετοιμαστείς

Τα Χριστούγεννα, η εποχή των θαυμάτων! Μια περίοδος του χρόνου που κάνει τον χειμώνα να μοιάζει πιο γοητευτικό… Μήπως, όμως, ώρες- ώρες αυτή η “τελειότητα” της εποχής σε κουράζει; Καταντάει, ίσως, πιεστικό να “πρέπει” να είσαι ευτυχισμένος, ειδικά εάν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και τα συμπτώματα κατάθλιψης γίνονται εντονότερα αυτήν την περίοδο του χρόνου;

 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής στις γιορτές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Τα οικογενειακά τραπέζια πληθαίνουν, η διαφήμιση φαγητών και αναψυκτικών μέσα από την τηλεόραση γίνεται συχνότερη, αλλά και η παρασκευή εποχικών φαγητών που ίσως δεν τα ξαναδείς μέχρι του χρόνου (π.χ. γεμιστό κρέας, μελομακάρονα, βασιλόπιτα κλπ) σε ωθούν κάπως υποσυνείδητα στο να τρως συχνότερα και σίγουρα περισσότερο. Ακόμα και για τους υγιείς ανθρώπους, μία μόνο ημέρα υπερφαγίας με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι αρκετή για να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό προφανώς έχει σημαντικές επιπτώσεις αν είσαι γυναίκα με PCOS. Σκέψου πως σε πολλές περιπτώσεις πολυκυστικών υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.

Οι γυναίκες με PCOs είναι επιρρεπείς στην υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), η οποία επιδεινώνεται με τα εορταστικά τραπέζια που συνηθίζουν να είναι γεμάτα με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη/υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, οπότε σε περίπτωση PCOS, οι τροφές που συνήθως σε κάνουν χαρούμενο αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί, παραδόξως, να σε στεναχωρήσουν.

 

Πως θα διατηρήσεις τις PCOS σε ύφεση και την διάθεση σου στα ύψη;

 

  • Φάε πρωινό σαν βασίλισσα

Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών! Ξεκίνησε την κάθε μέρα σου με ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες, θρεπτικό πρωινό για να διατηρήσεις τις ορμόνες σου σε ισορροπία. Αν το έχεις παρακάνει το προηγούμενο βράδυ ή έχετε προγραμματίσει ένα μεγάλο δείπνο την ίδια μέρα, απέφυγε τον πειρασμό να παραλείψεις το πρωινό. Το να μείνεις χωρίς πρωινό μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα, αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι κουρασμένη και είναι πιο πιθανό να κάνεις ανθυγιεινές επιλογές σε σνακ αργότερα.

 

  • Ενυδατώσου, ενυδατώσου και ενυδατώσου

Τόσο η συνεχής εναλλαγή από εξωτερικό κρύο περιβάλλον σε εσωτερικό ζεστό χώρο, όσο και η συχνότερη ενδεχομένως κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την ανάγκη για έγκαιρη ενυδάτωση. Βεβαιώσου ότι έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι ή μπουκάλι νερό. Αντί να μετράς μπουκαλάκια νερού, μπορείς να τσεκάρεις την ενυδάτωση σου από το χρώμα ούρων: θα πρέπει να είναι διαυγή.

  • Πιες έξυπνα: αλκοόλ όταν θέλεις !

Απέφυγε να πίνεις με άδειο στομάχι, καθώς αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ορμονική ανισορροπία. Φάε ένα γεύμα ή σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες πριν σχεδιάσεις να πιεις και συνδύασε κάθε αλκοολούχο ποτό με ένα ποτήρι νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη.

  • Keep calm and… όχι στρες!

Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Ωστόσο, η διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς ορμονικής ισορροπίας και τη διατήρηση των συμπτωμάτων PCOS υπό έλεγχο. Επίλεξε μια άλλη δραστηριότητα που σου επιτρέπει να χαλαρώσεις, όπως η γιόγκα, το περπάτημα, η ακρόαση μουσικής ή η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Δεν έχει μεγάλη σημασία ποια είναι η δραστηριότητα, το βασικό είναι να τη βρίσκεις χαλαρωτική.

 

 

Επομένως…. τα καλά νέα είναι πως μπορείς να διασφαλίσεις την υγεία σου σε βέλτιστα επίπεδα. Το κλειδί είναι λίγος προγραμματισμός παραπάνω!

 

Το άρθρο “Πολυκυστικές Ωοθήκες και Χριστούγεννα: Πώς να προετοιμαστείς συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος