Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ποιες τροφές απαγορεύονται στη βρεφική ηλικία;

Ποιες τροφές απαγορεύονται στη βρεφική ηλικία;

τροφές
Είσαι ένας γονιός, στα πρώτα βήματα αυτού του νέου ταξιδιού στη ζωή σου και όλα έμοιαζαν υπέροχα, μέχρι να αρχίσει η εισαγωγή σε στερεές τροφές στη ζωή του μικρού σου αγγέλου.

 

Παιδίατρος, ίντερνετ, συγγενείς και φίλοι αρχίzουν να σε τρομοκρατούν με πληθώρα απαγορεύσεων για τροφές. Θέλω να παραμείνεις ψύχραιμος. Παρακάτω σου παραθέτω, με απλά και κατανοητά λόγια, τι απαγορεύεται και γιατί, τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του βρέφους.

 

 
Σάκχαρα (ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη, λεβουλόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, σουκρόζη, λακτόζη, δεξτρίνη κτλ)

Αρχικά είναι υπεύθυνα για τερηδόνα και απειλούν την ευαίσθητη στοματική υγεία του βρέφους. Επιπρόσθετα, η προτίμηση του ανθρώπου στη γλυκιά γεύση είναι προκαθορισμένη γενετικά, οπότε δε χρειάζεται να μυήσεις το παιδί σου νωρίτερα. Κάποια στιγμή θα το ανακαλύψει μόνο του ούτως ή άλλος. Από την άλλη, έρευνες έχουν αποκαλύψει πως η εισαγωγή σακχάρων, από τους πρώτους μήνες ζωής, έχουν συσχετιστεί με αύξηση βάρους στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

 

Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων, σε αντίθεση με τα φρούτα ολόκληρα, δεν προσφέρουν στο βρέφος τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, πολλές φορές τείνουν να χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης έναντι του γάλακτος, πράγμα που δεν το θέλουμε. Εάν, ωστόσο, προκύψει να προσφέρεις στο παιδί σου χυμό, φρόντισε να τον προσφέρεις σε ποτήρι-ποτέ σε μπουκάλι! Το παιδί συνηθίζει να κρατάει το μπουκάλι στο στόμα, καθώς το παίρνει ο ύπνος και με τον τρόπο αυτό δίνει παράταση στη διάρκεια παραμονής των σακχάρων στο στόμα του. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα εμφάνισης της τερηδόνας.

 

Μέλι

Τo-όχι και τόσο αθώο-μέλι είναι υπεύθυνο για τη νόσο της αλλαντίασης. Περιέχει σπόρια του βακτηρίου clostridium, τα οποία δεν μπορούν να εξουδετερωθούν από το γαστρεντερικό σύστημα ενός βρέφους, καθώς είναι ακόμη περιορισμένο σε οξέα (σε αντίθεση ένα πιο ώριμο γαστρεντερικό σύστημα).

 

Αλάτι

Τους πρώτους 12 μήνες ζωής, πρέπει να προσφέρεται με μία άναλος διατροφή στο παιδί, καθώς τα νεφρά του είναι ακόμη ανώριμα και θα επιβαρυνθούν.

 

Φρέσκο αγελαδινό γάλα

Το φρέσκο αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο, οδηγώντας σε κίνδυνο σιδηροπενίας. Ακόμη, είναι αυξημένο σε κορεσμένα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία, γεγονός επιβαρυντικό για την υγεία. Επίσης, το βρέφος επιτρέπεται να καταναλώνει ένα αρκετά συγκεκριμένο και περιορισμένο ποσοστό πρωτεΐνης από τη διατροφή, σε σχέση με την μετέπειτα ζωή του. Το αγελαδινό γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το βρέφος να προσλάβει περίσσεια πρωτεΐνης.

 

Φρέσκο κατσικίσιο γάλα

Το φρέσκο κατσικίσιο γάλα, είναι υπεύθυνο για διαταραχές στην ηλεκτρολυτική ισορροπία, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξέωση και αντιγονικότητα. Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε νάτριο (50mg Na ενώ το μητρικό γάλα έχει μόλις 17 mg), επιβαρύνοντας τη διατροφή του βρέφους. Επιπλέον, είναι εξίσου πλούσιο σε πρωτεΐνη, κάτι που δεν θέλουμε για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε και στο αγελαδινό.

 

Τώρα ξέρεις. Δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή άγχους σχετικά με τις τροφές στη βρεφική ηλικία. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές, προστάτευσε την υγεία του παιδιού σου αλλά και…την ηρεμία σου. Όλα θα πάνε υπέροχα.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος