Home / Wellness  / Health  / Πλαστικές συσκευασίες: Μπορούν να μας παχύνουν;

Πλαστικές συσκευασίες: Μπορούν να μας παχύνουν;

plastic obesity
Σύμφωνα με νέα μελέτη Νορβηγών ερευνητών, η κατανάλωση τροφίμων από πλαστικές συσκευασίες μπορεί να συνδέεται με την παχυσαρκία!

 

Οι τεράστιες οικολογικές συνέπειες, που συνοδεύουν τη χρήση πλαστικών συσκευασιών, είναι γνωστές σε όλους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη Νορβηγών επιστημόνων ήρθε να συνδέσει τις πλαστικές συσκευασίες και με την παχυσαρκία!

Σύμφωνα με τον Martin Wagner, αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τρόντχαϊμ και ενός εκ των συγγραφέων της μελέτης, “τα πειράματα δείχνουν ότι τα συνηθισμένα πλαστικά προϊόντα περιέχουν ένα μείγμα ουσιών, που μπορεί να σχετίζονται με την παχυσαρκία”.

 

plastiko paxisarkia

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology. Έδειξε, μάλιστα, πως οι χημικές ουσίες, που συναντώνται σε κοινές πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια, δοχεία γιαουρτιού, κλπ), μπορεί να εισχωρήσουν στο σώμα και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και, επομένως, το βάρος.

 

Η εργαστηριακή ανάλυση των επιστημόνων σε 34 καθημερινά πλαστικά προϊόντα έδειξε συνολικά 55.300 χημικά συστατικά! Από αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν 629 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 11, που είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εργαστηριακών πειραμάτων, οι χημικές ουσίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Για την ακρίβεια, επαναπρογραμμάτισαν τα πρόδρομα κύτταρα για να γίνουν λιποκύτταρα, που πολλαπλασιάζονταν περισσότερο και συσσώρευαν περισσότερο λίπος.

 

Φαίνεται πως έχουμε άλλον έναν -πολύ σοβαρό- λόγο, να πούμε αντίο στο πλαστικό…

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin