Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Παχυσαρκία: Η διατροφή είναι σύμμαχός μας!

Παχυσαρκία: Η διατροφή είναι σύμμαχός μας!

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Πάρης Παπαχρήστος, παραθέτει τα νέα στοιχεία σε σχέση με την παχυσαρκία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Σε τι ρυθμούς κινείται η παχυσαρκία; Πού οφείλεται; Τι πρέπει να προσέξουμε στη Διατροφική Πυραμίδα; Σε αυτές και σε πολλές ακόμη χρήσιμες ερωτήσεις απαντά ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Πάρης Παπαχρήστος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

 

Οι ρυθμοί της παχυσαρκίας

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση αποτελούν τον βασικό στόχο, για όσους θέλουν να χτίσουν ή να συντηρήσουν έναν υγιή οργανισμό. Πρόκειται για “συνταγή”, η οποία ακούγεται απλή, στην πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά σύνθετη. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια και σήμερα αποτελεί το 60% του πληθυσμού! Στην Ευρώπη και στην Ασία μπορεί η αντίστοιχη αύξηση να είναι μικρότερη, αλλά δεν παύει να είναι μεγάλη και ανησυχητική.

Το σύνδρομο της παχυσαρκίας αυξάνει σημαντικά και το κόστος ιατρικής περίθαλψης (κόστος σίτισης & κόστος ιατρικών λογαριασμών εξαιτίας της παχυσαρκίας) παγκοσμίως. Ενδεικτικά, το κόστος περίθαλψης για τα παχύσαρκα παιδιά στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Αρκεί να σκεφτούμε ότι παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 35 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, για να μην αναφερθούμε και στα 300 εκατομμύρια υπέρβαρους ενηλίκους!

 

 

Πού οφείλεται η παχυσαρκία στους ενήλικες;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν σε παχυσαρκία. Το περιβάλλον, η διαφήμιση, το στρες και η υπερέκθεση που υπάρχει σε μεγάλες μερίδες παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, δεν είμαστε τόσο καλά εκπαιδευμένοι στη διατροφή, όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, αν κάποιος καταναλώσει μια τυρόπιτα, δεν γνωρίζει πόσες θερμίδες προσλαμβάνει.

Θα έπρεπε να υπάρχουν διατροφικές ετικέτες, όπως γίνεται στο εξωτερικό, όπου σε αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων αναγράφονται υποχρεωτικά από το νόμο οι θερμίδες και κάποια άλλα διατροφικά συστατικά.

 

Τι είναι η Διατροφική Πυραμίδα;

Μια σημαντική προσπάθεια, για να κατευθυνθεί το καταναλωτικό κοινό σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής έγινε το 1992 από το U.S. Department of Agriculture (USDA), με την διάσημη πλέον “Διατροφική Πυραμίδα”. Η διατροφική πυραμίδα, προτείνοντας την ιδανική συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων από όλες τις ομάδες (κρέας, γαλακτοκομικά, ψωμί-δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και λίπη), αποτέλεσε ένα σημαντικό και διαχρονικό διαιτητικό εργαλείο.

 

Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση γύρω από την αξιοπιστία της. Στην προσπάθεια να αποτελέσει έναν ευρέως κατανοητό διατροφικό οδηγό, η διατροφική πυραμίδα παρουσιάζει ελλείψεις, που την καθιστούν απλοϊκή. Έτσι, βλέπουμε συχνά τη δομή της Πυραμίδας να τροποποιείται, να εμπλουτίζεται ή να έχει επιμέρους διαχωρισμούς των προαναφερομένων τροφικών ομάδων, σε άλλες, μικρότερες, των οποίων η συχνότητα κατανάλωσης διαφοροποιείται.

 

Ο επιστημονικός κόσμος έχει πλέον τεκμηριώσει ότι, εκτός από την ομάδα των λιπών (κυρίως των κορεσμένων), και ορισμένες κατηγορίες τροφίμων από την ομάδα των υδατανθράκων μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου. Στην Πυραμίδα αυτό διαφαίνεται με την άνοδο των γλυκών στο τελευταίο επίπεδο. Μια αντίφαση, που θα μπορούσαμε εδώ να επισημάνουμε, είναι ότι, μετά το 1990, στην αγορά μπήκαν πολλά προϊόντα light. Ο καταναλωτής εύκολα αποπροσανατολίζεται και θεωρεί ότι είναι διατροφικά σωστός, όταν επιλέγει ένα κέικ χαμηλό σε λιπαρά, το οποίο όμως ουδεμία διαφορά έχει από το κανονικό κέικ, όσον αφορά τους βλαπτικούς, απλούς υδατάνθρακες που περιέχει.

 

 παχυσαρκία

 

Συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή
  1. Ξεκινάμε κάνοντας “χαρτογράφηση” στη διατροφή μας.

  2. Προσέχουμε τις μερίδες.

  3. Αναζητάμε τη γεύση σε οτιδήποτε τρώμε.

  4. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 4 φρούτα και τουλάχιστον 2 σαλάτες μέσα στην ημέρα μας.

  5. Καταναλώνουμε τα γεύματα ανά 2-3 ώρες μέσα στην ημέρα, ξεκινώντας με το πρωινό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα.

  6. Τοποθετούμε όλο μας το φαγητό (ανά γεύμα) σε ένα πιάτο διαμέτρου 25cm.

 

 παχυσαρκία

 

Ο ρόλος της άσκησης στην παχυσαρκία

Με την άσκηση μπορούμε να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι, λόγω της άσκησης, μπορούν να καταναλώνουν ό,τι θέλουν, διότι θα κάψουν τις θερμίδες αυτές. Αυτό, δυστυχώς δεν ισχύει.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι:

  1. Βοηθά σε καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη πείνα.

  2. Βοηθά να εκτονωθούμε, έτσι δε θα αναζητήσουμε εκτόνωση μέσω του φαγητού.

 

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

 

Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του κ. Παπαχρήστου, πατήστε εδώ.

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?