Home / Family  / Παιδικά βιβλία που υμνούν τη διαφορετικότητα

Παιδικά βιβλία που υμνούν τη διαφορετικότητα

Παιδικά βιβλία που υμνούν την διαφορετικότητα
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα των άλλων μέσα από υπέροχα παιδικά βιβλία. 

Παιδικά βιβλία για τη διαφορετικότητα, την πολυπολυτισμικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, που θα ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς αναγνώστες και θα τους βοηθήσουν να αποδεχθούν καθετί το διαφορετικό. Μέσα από τη λογοτεχνία μπορούν τα παιδιά να γνωρίσουν πως υπάρχουν παιδιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα και αυτό δε χρειάζεται να τα ξενίζει. Μέσα από τις ιστορίες με τους διαφορετικούς, από εκείνα, ήρωες θα αγκαλιάσουν τη μοναδικότητα των άλλων, θα απομακρύνουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και θα αντιληφθούν πως αυτό που έχουμε, ίσως περισσότερο από οτιδήποτε, ανάγκη είναι η αλληλεγγύη, η αποδοχή και η ειρηνική συνύπαρξη. 

Άλλωστε θα ήταν καλύτερος ο κόσμος μας αν δεν υπήρχαν οι διακρίσεις, αλλά μόνο ενωμένα χέρια. 

 

 

 

Το κουτί του Σιλάν –  Άλκηστη Χαλικιά.

Εκδόσεις Ίκαρος.

Ο Σιλάν έχει φτάσει στην καινούργια πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του – όσο κι αν εκείνοι επιμένουν – τι έχει μέσα στο κουτί του.

 

Παιδικά βιβλία που υμνούν την διαφορετικότητα

Φωτογραφία: Εκδόσεις Ίκαρος

 

 

Ο Τριγωνοψαρούλης – Βαγγέλης Ηλιόπουλος. 

Εκδόσεις Πατάκη. 

Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα ψάρι που δε μοιάζει με κανένα άλλο και στο σχολείο του βυθού οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν. Όμως, όταν στον βυθό εμφανίζεται ένας μεγάλος κίνδυνος, η ιδιαιτερότητά του είναι αυτή που προσφέρει τη σωτηρία σε όλα τα ψάρια… Ένας ύμνος στην αποδοχή του διαφορετικού!

 

Παιδικά βιβλία που υμνούν την διαφορετικότητα

Φωτογραφία: Εκδόσεις Πατάκη

 

 

Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία! – Πόπη Διακαινισάκη.

Εκδόσεις Κέδρος

“Έτοιμοι! Πάμε!” Είπε ο φωτογράφος κι έβγαλε φωτογραφία όλη την παρέα μας! Όμως κάτι δεν πάει καλά. Γιατί όλοι κοροϊδεύουν το Γιώργο-μπόνγκο, που γεννήθηκε με μια κόκκινη τούφα στα μαλλιά, κι εκείνος δεν είναι χαρούμενος… Μια ιστορία που μιλάει με χιούμορ για την διαφορετικότητα και μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός.

 

Φωτογραφία: Εκδόσεις Κέδρος

 

 

Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας – Μακ Κι Ντέιβιντ.

Εκδόσεις Πατάκη

Ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας είναι ένας ήρωας που αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και εκπαιδευτικούς, αφού μέσα από αυτόν τον τρυφερό ήρωα μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά για αξίες όπως η διαφορετικότητα, η φιλία. 

 

Παιδικά βιβλία που υμνούν την διαφορετικότητα

Φωτογραφία: Εκδόσεις Πατάκη

 

 

Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις Οικογένειες – Mary Hoffman.

Εκδόσεις Ίκαρος.

Yπάρχουν οικογένειες μεγάλες, μικρές, χαρούμενες, λυπημένες, πλούσιες, φτωχές, ήσυχες, φασαριόζικες, θυμωμένες, ευδιάθετες, αγχωμένες ή χαλαρές. Οι περισσότερες είναι κάποιες φορές λίγο απ’ όλα αυτά. Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις Οικογένειες, με χιούμορ και ευαισθησία, εξερευνά τις διάφορες μορφές της οικογένειας σήμερα, και γίνεται υπέροχη αφορμή για συζήτηση γύρω από ευαίσθητα θέματα, ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.

 

Φωτογραφία: Εκδόσεις Ίκαρος

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!