Home / Family  / Παιδιά και χρήματα

Παιδιά και χρήματα

Πως θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν την αξία του χρήματος.

Οι καιροί απαιτούν σύνεση σε ό,τι αφορά την διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Δυστυχώς πολλοί έφηβοι ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματα από το χαρτζιλίκι ή τις οικονομίες τους, σε ρούχα, προϊόντα αισθητικής ή τεχνολογίας. Είναι όμως πολύ σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να κατανοήσουν την αξία του χρήματος αλλά και της οικονομικής χειραφέτησης.

 

Βάλτε τα θεμέλια.

Οι γονείς οφείλουν να συζητούν με τα παιδιά τους για τα οικονομικά ζητήματα και να τα κατευθύνουν σωστά. Από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως τους εφήβους, τα μαθήματα για την διαχείριση των χρημάτων είναι σημαντικά. Ο γονιός θα πρέπει να έχει έναν διδακτικό και συμβουλευτικό ρόλο και να δημιουργήσει τις βασικές γνώσεις για την αξία του χρήματος. Όταν εσείς θα χτίσετε τις βάσεις, τα παιδιά σας αργότερα θα μπορούν να παίρνουν πιο σωστές οικονομικές αποφάσεις ως ενήλικες.

 

 

Παιχνίδι με τα χρήματα.

Η συζήτηση με τα παιδιά σας για τα οικονομικά θέματα είναι επιτατική. Ακόμη και όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορούν να αντιληφθούν την αξία του χρήματος, της αποταμίευσης και της οικονομίας.

Με την μορφή συζήτησης ή ακόμη και παιχνιδιού, μπορείτε να τους εξηγήσετε τι σημαίνει ο προϋπολογισμός, πως τα έσοδα έρχονται στο σπίτι και πως γίνεται η συνετή διαχείριση των εξόδων. Το παιχνίδι δε, επειδή είναι πιο διασκεδαστικό, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταλάβει το παιδί πως μπορεί να διαχειρίζεται τα έσοδα και τα έξοδά του. Τα έσοδά του, μπορεί να είναι ένα χρηματικό δωράκι που του έδωσε η γιαγιά και τα έξοδά του, ένα παιχνιδάκι που ήθελε να αγοράσει.

 
Συζητήστε μαζί του ανοικτά.

Είναι καλό να συζητάτε με τα παιδιά σας για τα οικονομικά ζητήματα. Τα παιδιά πρέπει να είναι προσγειωμένα σε ό,τι αφορά τα χρήματα ή τον κόπο που χρειάζεται για να τα κερδίσει κανείς. Όσο πιο ώριμο είναι το παιδί σας και όσο πιο πολύ συζητάτε μαζί του, θα είναι πιο εύκολο να γίνει αργότερα οικονομικά ανεξάρτητο.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!