Home / Family  / Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια

Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια

Είναι ασφαλή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα παιδιά;

Πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ευνοούν κάποια τμήματα του εγκεφάλου. Μια μελέτη που διεξήχθη στην Γερμανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Brain Research, έδειξε πως οι άνθρωποι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από όσους δεν παίζουν. Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο, τα ευρήματα έδειξαν πως στα άτομα που παίζουν βιντεοπαιχνίδια, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μάθηση και τη μνήμη, είναι περισσότερο δραστήριες. Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές έρευνες τα βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να ευνοήσουν την γνωστική λειτουργία. Οι παραπάνω μελέτες αφορούσαν σε ενήλικες.

 

Τι γίνεται όμως σε ό,τι αφορά τα παιδιά;

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς διατηρούν αμφιβολίες για το αν είναι ασφαλής η ενασχόληση των παιδιών τους με αυτά. Είναι γεγονός πως στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου η τεχνολογία και το διαδίκτυο κυριαρχούν, τα παιδιά ξοδεύουν αρκετό από τον ελέυθερό χρόνο τους στα βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), τα παιδιά και οι έφηβοι, περνούν περισσότερο χρόνο ασχολούμενοι με διάφορα μέσα, από ό, τι κάνουν με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εκτός από τον ύπνο.

 

 

Πολλοί επιστήμονες, καθοδηγούμενοι από αυτήν την πραγματικότητα, έχουν διερευνήσει την σχέση παιδιού και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.  Τα αποτελέσματα των ερευνών, έρχονται σε γενικές γραμμές να καθησυχάσουν τους γονείς, καθώς φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ωφελούν σε διάφορα επίπεδα τα παιδιά.

 

Τα βιντεοπαιχνίδια ευνοούν την δημιουργικότητα.

Μια μελέτη από το Παιδικό και Τεχνολογικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Michigan, ανέδειξε έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών και της δημιουργικότητας, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Τα βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά, να κερδίζουν ή να χάνουν. Πολλά βιντεοπαιχνίδια, είναι εμπνευσμένα, έξυπνα, συναρπαστικά ή και τρομαχτικά. Οι γονείς είναι σε θέση να ελέγξουν αν τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με ακατάλληλο και βίαιο περιεχόμενο, και να αναλάβουν δράση.

 

Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τα παιδιά στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη της λογικής ικανότητας.

Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του, ώστε να βρίσκει δημιουργικούς τρόπους για να λύσει γρίφους και άλλα προβλήματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η έκθεση του παιδιού σε ένα πρόβλημα, βοηθά στην ανακαλυπτική μάθηση. Το παιδί οδηγείται σε μια ενεργητική διαδικασία κατά την οποία μαθαίνει να εξερευνά, να επεξεργάζεται πληροφορίες και να παράγει γνωστικές στρατηγικές, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων.

 

Ευνοούν τις οπτικές και κινητικές δεξιότητες. 

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ενασχόληση των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια, ευνοεί την ανάπτυξη και την ικανότητα των τμημάτων του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για τις οπτικοακουστικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να αναγνωρίζει οπτικές και χωρικές σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων και να ενισχύει τις οπτικές και κινητικές του δεξιότητες.

 

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών καταλήγουμε πως τα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται να έχουν θετικές επιδράσεις στα παιδιά, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως ελλοχεύουν και κινδύνους, όπως αυτός του παιδικού εθισμού.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!