Home / Family  / Πάσχα με τους τετράποδους φίλους μας

Πάσχα με τους τετράποδους φίλους μας

easter pets
Ο Δημήτριος Τσουκαλάς, DVM του Ιατρείου Μικρών Ζώων, αναλύει τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά στα κατοικίδιά μας, ώστε αυτά να έχουν ένα ασφαλές κι εμείς ένα ήρεμο Πάσχα.

 

Οδεύουμε ολοταχώς προς το Πάσχα. Κι αν τα Χριστούγεννα θεωρούνται από πολλούς η γιορτή της πόλης, το Πάσχα είναι η γιορτή του χωριού και της εξοχής. Οι τυχεροί που έλκουν την καταγωγή τους από χωριό θα επισκεφτούν το χωριό τους, ενώ οι προνομιούχοι κάποιον εξοχικό τουριστικό προορισμό. Το Πάσχα, όμως, είναι και μια παραδοσιακά οικογενειακή γιορτή. Και, όταν λέμε οικογένεια, εννοείται ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνουμε και τους τετράποδους φίλους μας. Τι πρέπει, όμως, να προσέχουμε, ώστε τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς μας να έχουν ένα ασφαλές κι εμείς ένα ήρεμο Πάσχα;

 

Το φαγητό

Αρχικά, το Πάσχα είναι -καλώς ή κακώς- άρρηκτα συνδεδεμένο με το φαγητό. Κι αν οι άνθρωποι συχνά προβαίνουμε σε γαστριμαργικές υπερβολές, το ίδιο δεν πρέπει να ισχύει και για τα κατοικίδιά μας. Πρώτος και απαράβατος κανόνας, ο οποίος ισχύει καθ’ όλο το έτος, είναι πως ΠΟΤΕ και για κανέναν λόγο δε δίνουμε κόκαλα στον σκύλο μας. Είναι πολλά τα περιστατικά που σκύλοι κινδύνευσαν -ή ακόμα και έχασαν- τη ζωή τους μετά από κατανάλωση κοκάλων. Ειδικά, κόκαλα από μικρά ζώα, όπως το παραδοσιακό αρνί/κατσίκι της Λαμπρής, είναι άκρως επικίνδυνα για τον σκύλο μας.

 

Εκτός από τα κόκαλα, συχνά αντιμετωπίζουμε περιστατικά στα ιατρεία μας από σκύλους (και σπανιότερα γάτες).που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και άλλων πασχαλινών εδεσμάτων. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκύλος μας είναι -συνήθως- μικρότερος σε μέγεθος από εμάς. Άρα, δεν μπορεί να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπρόσθετα, τα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούνται στα πασχαλινά εδέσματα,.μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα στον σκύλο μας.

 

Επομένως, όταν καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζι, έχουμε δύο επιλογές: Είτε δίνουμε προσεκτικά μια μικρή ποσότητα (έναν “μεζέ”) από αυτό που τρώμε στον σκύλο μας. Είτε -ιδανικά- έχουμε κάποιες λιχουδιές δικές του, ώστε να του δίνουμε, όταν “μας κοιτάζει στα μάτια”.

 

Πάσχα κατοικίδια

 

Τα πυροτεχνήματα

Ένα άλλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε την περίοδο του Πάσχα, είναι τα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μπορεί η εικόνα τους να είναι εντυπωσιακή για εμάς τους ανθρώπους, δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για τους τετράποδους φίλους μας. Είναι σπάνιο ένα κατοικίδιο να μην τρομάζει το βράδυ της Ανάστασης. Κι επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να απομονώσουμε το κατοικίδιό μας από τους θορύβους αυτούς,.καλό είναι να μένει κάποιος στο σπίτι μαζί του κατά τη διάρκεια του Αναστάσιμου εορτασμού,.ώστε να μην περνάει μόνο του αυτό το “μαρτύριο”.

 

Τα παράσιτα

Όπως προείπαμε, το Πάσχα είναι κατεξοχήν η γιορτή της εξοχής. Εκτός από όλους τους διατροφικούς κινδύνους, που αναλύσαμε παραπάνω,.η εξοχή την άνοιξη -και γενικά τους θερμούς μήνες του χρόνου- συνεπάγεται κι έναν διαρκή και διαχρονικό κίνδυνο για τα κατοικίδιά μας, τα παράσιτα (ψύλλοι/τσιμπούρια κλπ). Γι’ αυτό, λοιπόν, σε περίπτωση που -κακώς- μέχρι τώρα κάποιος δεν έχει ξεκινήσει την αποπαρασίτωση του κατοικιδίου του, καλό είναι να την εντάξει στην Πασχαλινή προετοιμασία.

 

Καλό Πάσχα σε εσάς και τους τετράποδους φίλους σας!

 

Τσουκαλάς Δημήτριος, DVM
Ιατρείο Μικρών Ζώων
Κ. Ρωσίδη 3, Θεσσαλονίκη
2310 412412
www.thessvets.gr

[email protected]

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στην περιοχή της Καλαμαριάς.