Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Ο Tom Dixon μας ξεναγεί και μας μιλά για την έκθεση Octagon στο Coal Office του Λονδίνου

Ο Tom Dixon μας ξεναγεί και μας μιλά για την έκθεση Octagon στο Coal Office του Λονδίνου

coal office tom dixon
Γιορτάζοντας το άνοιγμα του Tom Dixon Thessaloniki showroom, ο Τόλης Κουμπάρος του 2nd Floor μάς προσκάλεσε σε ένα virtual tour στο Coal Office και την πολυθεματική έκθεση Octagon του Tom Dixon, καθώς και σε ένα live Q&A με τον διάσημο Βρετανό designer, που είχε πολλά να μας πει!

 

Απόγευμα της τελευταίας Δευτέρας του Νοέμβρη. Το διαδικτυακό ραντεβού έχει δοθεί στις 18:30. Από την οθόνη του υπολογιστή μάς καλωσορίζουν ο Τόλης Κουμπάρος του 2nd Floor, με φόντο τον υπέροχο χώρο του Tom Dixon Thessaloniki, και ο Amir Hassan, Διευθυντής Πωλήσεων του Tom Dixon Studio στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Ένα ταξίδι μου στο Coal Ofiice ήταν ικανό να ”φυτέψει” τον σπόρο για να ”ανθίσει” η ιδέα της δημιουργίας του Tom Dixon Thessaloniki”, αναφέρει ο κ. Κουμπάρος.

Ο βιωματικός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης στο σύντομο -λόγω lockdown- χρονικό διάστημα που έμεινε ανοιχτό, άντλησε έμπνευση από το Octagon, την πολυθεματική έκθεση που αναδεικνύει το συνολικό έργο του Tom Dixon!

 

tomxfloorb tomxfloora tomxfloor

Φωτογραφίες Tom Dixon Thessaloniki: Stefanos Tsakiris

 

Ο κ. Hassan μας ενημερώνει πως το εικονικό ταξίδι στον κόσμο του Octagon ξεκινά με οδηγό τον ίδιο τον δημιουργό!

 

The Octagon

 

Octagon

 

Το Coal Office μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή έκθεση που σε “βυθίζει” στο σύμπαν του σχεδιαστή! Και πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του brand μέχρι σήμερα, σε όρους παγκόσμιας επίδρασης.

Το εικονικό περιεχόμενο έχει καταλυτικό ρόλο, καθώς εμβαθύνει στο μήνυμα της επανεφεύρεσης του brand με πολλαπλούς τρόπους, παρά την παγκόσμια πανδημία.

Το Coal Office, λοιπόν, χωρίζεται σε οκτώ χώρους (εξ’ ου και η ονομασία Octagon), καθένας από τους οποίους αφηγείται μια διαφορετική σχεδιαστική ιστορία του Tom Dixon brand.

 

1. Puckery

 

Puckery

 

Στον πρώτο χώρο, η Gallery μεταμορφώνεται σε ένα pop-up bar, όπου εκτίθενται η νέα συλλογή ποτηριών PUCK και η νέα συλλογή MILL, με μύλους αλατιού και πιπεριού.

 

puckery a puckery b

 

Η συλλογή PUCK περιλαμβάνει ποτήρια cocktail, κρασιού, σαμπάνιας και σφηνάκια, τα οποία, όπως αναφέρει ο Tom Dixon “αποτελούν χειροποίητες δημιουργίες εξειδικευμένων τεχνιτών, αποτυπώνουν τον εκφραστικό μινιμαλισμό του brand και αναδεικνύουν τον ήρωα, που πρέπει πάντα να είναι το ποτό”.

 

2. Fat Club

 

Fat Club

 

Όπως αναφέρει ο Tom, “με το Fat Club προσπαθώ να δώσω μια θετική έννοια στον όρο ”χοντρός””.

Στο Fat Club ανακαλύπτουμε τα έπιπλα FAT, που ξεχωρίζουν για τους όγκους και τη δυνατότητά τους να δημιουργούν ενδιαφέρουσες συνθέσεις.

Η FAT Collection “ντύνεται” με υφάσματα του Σκοτσέζικου οίκου Bute Fabric και με πολυτελή δέρματα του δανέζικου οίκου Sørensen.

 

fat club a fat a

 

Ο χώρος φωτίζεται από την εντυπωσιακή νέα συλλογή CODE, ένα καινοτόμο σύστημα LED φωτισμού που ο Tom Dixon δημιούργησε σε συνεργασία με τους ειδικούς αρχιτέκτονες φωτισμού, Prolicht.

“Τα τελευταία δύο χρόνια έχω μαγευτεί από τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία LED. Η τεχνολογία αλλάζει κι εμείς την ακολουθούμε”, αναφέρει ο κ. Dixon.

 

3. Disco

 

Disco

 

Η ιστορία του King’s Cross, ως περιοχής ξακουστής για τη μουσική και τη νυχτερινή ζωή της στα μέσα των 90s, συνδυάζεται με την εμπειρία του Tom στον σχεδιασμό nightclubs.

Αυτοί οι δύο κόσμοι “δένονται” στην αφήγηση της Disco, που απεικονίζει εξαιρετικά τους ογκωδέστατους πολυελαίους BURST, τα επιτραπέζια φωτιστικά MELT και τα κρεμαστά φωτιστικά GLOBE, τα οποία λειτουργούν ως ιδανικό φόντο για τα περίτεχνα ηχεία της Spiritland.

 

disco a disco b

 

Στον χώρο της Disco εκτίθεται και η συλλογή CORK, μοναδικά γλυπτά έπιπλα, κατασκευασμένα εξολοκλήρου από φελλό.

Όπως αναφέρει ο Tom, “εκτός από εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υφή, έχουν και υπέροχη μυρωδιά, καθώς ο φελλός από τον οποίο παρασκευάζονται, προέρχεται από οινοποιεία της Πορτογαλίας”!

 

4. Perfumery

 

perfumery lab

 

Το άρωμα μπορεί να είναι τόσο σημαντικό στο interior design όσο και τα χρώματα, οι υφές και τα σχήματα. Συχνά, η πιο έντονη πρώτη εντύπωση και υποσυνείδητη ανάμνηση που μας χαρίζει ένας χώρος είναι το άρωμά του.

 

perfumery b perfumery a

 

Στον χώρο του Perfumery, τα νέα FOG incense giftsets και τα αγγεία ECLECTIC εκτίθενται για να μας ταξιδέψουν στις αρωματικές αναζητήσεις του Tom Dixon. Φέτος, η συλλογή επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ένα incense giftset και ένα νέο άρωμα που διατίθενται σε δοχεία SWIRL.

“Πάντα πίστευα πως το interior design πρέπει να ”παίζει” με όλες τις αισθήσεις”, δηλώνει ο κ. Dixon.

 

5. Spiral Lounge

 

Spiral Lounge

 

Το Spiral Lounge συνιστά μια κινητική εγκατάσταση αφιερωμένη στα νέα κρεμαστά φωτιστικά SPRING Silver.

 

spiral b spiral a

 

Σε αυτή την installation αναδεικνύεται η λειτουργικότητα, η πολυμορφικότητα και η… παιχνιδιάρικη διάθεση των εν λόγω φωτιστικών, που πειραματίζονται με την κίνηση, τις σκιές και το φως.

Μου θυμίζουν πολύ έντονα τα παιχνίδια της νιότης μου”, μοιράζεται μαζί μας ο Tom.

 

6. S Chair Museum

 

S Chair museum

 

Η εμβληματική καρέκλα S CHAIR “κλείνει” φέτος 30 χρόνια ζωής και αποκτά το δικό της μουσείο στο Coal Office! Στον χώρο εκτίθενται κάποια από τα πρώτα σχέδιά της για τον οίκο Capellini και διαφορετικές εκδοχές της στο πέρασμα των χρόνων, από την κατασκευασμένη με λάστιχο S Chair μέχρι μία εκδοχή της “ντυμένη” με δέρμα προβάτου.

 

s chair a s chair b

 

“Η S Chair έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία του κόσμου, παρότι αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου. Η αλήθεια είναι πως βαριέμαι εύκολα και αναζητώ διαρκώς το διαφορετικό, το καινοτόμο. Μάλλον αυτό μπορεί να κάνει ένα προϊόν διαχρονικό. Η καινοτομία, η αγάπη του κόσμου και η αντοχή στη δοκιμασία του χρόνου”, όπως εξηγεί ο κ. Dixon.

 

7. Pattern Masterclass

 

pattern

 

Μια εξερεύνηση της σύνδεσης των φυσικών μοτίβων και της ανθρώπινης παρέμβασης στη βιομηχανία του design.

 

pattern b pattern a

 

Εδώ εκτίθενται οι νέες συλλογές μαρμάρινων τραπεζιών PRIMAVERA και επίπλων και αξεσουάρ SWIRL, που κερδίζουν τις εντυπώσεις με τους χρωματικούς συνδυασμούς τους.

 

8. Elementary Mass

 

elementary

 

Η Elementary είναι μια έκθεση αφιερωμένη στη νέα συλλογή MASS, κατασκευασμένη αποκλειστικά από ορείχαλκο. Μια οικογένεια super polished, άκρως εντυπωσιακών προϊόντων, σχεδιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που “γεννιούνται” από διαφορετικούς συνδυασμούς τούβλων ορείχαλκου!

 

elementary b elementary a

 

Είναι πολύ βαριές κατασκευές και η διαδικασία γυαλίσματος των τούβλων είναι χρονοβόρα και επίπονη, αλλά την αγαπώ για τις ατελείωτες δημιουργικές δυνατότητες που δίνει”, λέει ο Tom, ενώ αποκαλύπτει πως “η σειρά MASS θα διατίθεται προς πώληση από τον Απρίλιο του 2021”!

 

tom tom dixon

 

“Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουμε κι εμείς, οι σχεδιαστές. Παρότι τα ταξίδια αποτελούν πηγή έμπνευσης για να συνεχίζω και με βοηθούν να αναγνωρίζω τι πηγαίνει καλά και τι όχι με τα έργα μου, αυτή η απομόνωση που προκάλεσε η πανδημία με βοήθησε.

Πειραματίστηκα, έφτιαξα πράγματα με τα ίδια μου τα χέρια και νιώθω πως είμαι γεμάτος δημιουργική ενέργεια! Έρχονται ωραία πράγματα στη συνέχεια”, υπόσχεται ο κ. Dixon κι εμείς ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε ό,τι νέο έχει να μας προσφέρει!

 

Tom Dixon
2nd Floor

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin