Home / Good Life  / Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!
“Η βάση του βιγκανισμού θα μπορούσαμε να πούμε πως συμπυκνώνεται σε μια πρόταση: Τα ζώα δεν μας ανήκουν!”

Πώς μέσα από τη διατροφή μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την υγεία μας αλλά να γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι; Μπορούμε αλήθεια να προσεγγίσουμε έναν πιο ηθικό τρόπο ζωής και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό όπως του πρέπει; Ο vegan food blogger, Κωνσταντίνος, μας έχει όλες τις απαντήσεις, εξηγώντας μας μεταξύ άλλων πως ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο, όπως λέει, διατροφική επιλογή, αλλά περισσότερο μια ηθική στάση ζωής.

Ιδιαίτερα σήμερα έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μας δείχνουν τα φωτεινά σημεία, ένα εναλλακτικό σκεπτικό που θα μας ευεργετήσει σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Ο πολύ συμπαθής Κωνσταντίνος μας ενθουσίασε όχι μόνο με τις καλά δομημένες σκέψεις του, τα δικά του φωτεινά σημεία και την προσέγγισή του απέναντι στη ζωή, αλλά και με την υπέροχη vegan συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας!

 

 

Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

Ο Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

 

 

 

Μίλησέ μας λίγο για σένα και την μέχρι τώρα πορεία σου… Πώς προέκυψε το site σου “Beets me Vegan Recipes Made Easy” και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τη μαγειρική και την vegan κουζίνα;

Είμαι ο Κωνσταντίνος, δημιουργός του vegan food blog Beets me. Ασχολούμαι με τη μαγειρική πολλά χρόνια ερασιτεχνικά, μιας και από μικρός είχα μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Είμαι βίγκαν 12 χρονιά και ενώ στράφηκα στον βιγκανισμό αρχικά για λόγους υγείας, αυτό που τελικά με κράτησε ήταν η αγάπη μου για τα ζώα και η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που έχουν οι επιλογές μου απέναντι σε αυτά, αλλά και στο περιβάλλον.

Το Beets me δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να μοιραστώ με τον κόσμο τις συνταγές μου και να αντιστρέψω την πεποίθηση ότι οι βίγκαν τρώνε μόνο μαρούλια. Με τη μαγειρική δεν μπορώ να πω ότι ασχολήθηκα συνειδητά. Απλά την αγαπούσα από μικρός και επειδή είμαι άνθρωπος που πάντα ακολουθώ την καρδιά μου ήρθε σαν φυσική εξέλιξη αυτών που ήθελα να κάνω. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο βιγκανισμός ήταν αυτός που αναζωπύρωσε την αγάπη μου για τη μαγειρική. Μιας και όταν άρχισα να ανακαλύπτω όλα τα νέα υλικά και τις γεύσεις ξετυλίχτηκε μπροστά μου ένας νέος κόσμος!

 

Τι ακριβώς σημαίνει να είναι κανείς vegan σε ένα γενικότερο πλαίσιο και ποιες είναι οι προεκτάσεις του βιγκανισμού στην ζωή μας;

Βίγκαν είναι ο άνθρωπος που στο μέτρο του εφικτού αποκλείει από τη ζωή του τη βία απέναντι στα ζώα. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε πως βιγκανισμός δεν είναι διατροφική επιλογή, αλλά περισσότερο μια ηθική στάση ζωής. Με λίγα λόγια κάποιος που είναι βίγκαν, πέραν του ότι δεν θα καταναλώσει ζωικά (σε αυτά περιλαμβάνονται και τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, όλα τα παράγωγα, και το μέλι), δεν φοράει δερμάτινα, δεν χρησιμοποιεί προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα, δεν πηγαίνει σε ζωολογικούς κήπους (μιας και το να κλείνουμε άγρια ζώα σε κλουβιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ηθικό) ή σε ιππικούς ομίλους.

Η βάση του βιγκανισμού θα μπορούσαμε να πούμε πως συμπυκνώνεται σε μια πρόταση: Τα ζώα δεν μας ανήκουν!

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές προεκτάσεις και πολλά θετικά σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη είναι σε σχέση με το περιβάλλον. Η κτηνοτροφία είναι από τις πιο καταστροφικές δραστηριότητες του πλανήτη. Κάθε χρόνο αποψιλώνονται άπειρες εκτάσεις δασών εξαιτίας της. Καθώς επίσης αποτελεί και την νούμερο ένα αιτία της κλιματικής αλλαγής. Με λίγα λόγια η κτηνοτροφία δεν είναι βιώσιμη. Επίσης ο βίγκαν τρόπος ζωής και πιο συγκεκριμένα η διατροφή έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Συγκεκριμένα πολλοί επίσημοι φορείς διατροφής και υγείας αναφέρονται στα θετικά που έχει μια βίγκαν διατροφή για τον άνθρωπο, και πιο συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία την έχει χαρακτηρίσει κατάλληλη για όλα τα στάδια ζωής του ανθρώπου.

Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο βιγκανισμός έχει και πολιτικές / κοινωνικές προεκτάσεις. Εφόσον μιλάμε για μη βία καταλαβαίνουμε ότι προεκτείνεται σε κάθε φάσμα της ζωής μας. Θεωρώ πως δεν μπορείς να είσαι βίγκαν και να είσαι ρατσιστής ή σεξιστής ή να εκμεταλλεύεσαι άλλους ανθρώπους.

 
Τι είναι αυτό που έχεις αποκομίσει όντας πλέον vegan; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες γευστικές vegan συγκινήσεις που έχεις γνωρίσει; Αντίστοιχα τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο, η μεγαλύτερη γευστική απώλεια;

Αυτό που έχω αποκομίσει είναι το γεγονός πως οι πράξεις μου συμβαδίζουν πλέον με τις ηθικές μου αξίες. Κάτι που πριν γίνω βίγκαν δε θα μπορούσα, ενδεχομένως, να καταλάβω γιατί είχα μεγαλώσει, όπως όλοι, με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Αν κάποιος με παρακολουθεί στο μπλογκ και στο instagram θα διαπιστώσει ότι έχω μια μεγάλη αγάπη στα μπέργκερ. Οπότε θα έλεγα πως μια από τις μεγαλύτερες γευστικές συγκινήσεις είναι αυτή. Όταν στρέφεσαι στον βιγκανισμό ξαφνικά ανακαλύπτεις το πόσο διαφορετικά μπέργκερ υπάρχουν! Ακόμα και κάθε μέρα να τρως από ένα δε θα βαρεθείς ποτέ! Μπιφτέκι από φακές, από κόκκινα φασόλια, κινόα, σόγια, γλυκοπατάτας, σεϊταν, ρεβύθια, έτοιμα μπιφτέκια του εμπορίου… Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που πραγματικά δεν τελειώνουν!
Δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει κάτι. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα μπορούν να γίνουν βίγκαν, και αν κάποιος παρακολουθεί το μπλογκ μου θα το διαπιστώσει αυτό. Αλλά ακόμα και να μην μαγειρεύει κάποιος, στην αγορά μπορείς πλέον να βρεις τα πάντα! Οπότε δεν υπάρχει κάποια γευστική απώλεια!

 

Γιατί θα παρότρυνες κάποιον να αλλάξει τη διατροφή του και ποια σημεία θα του έλεγες να προσέξει για να τα καταφέρει; Τι συμβουλή θα έδινες σε όποιον θέλει να στραφεί στη vegan διατροφή αλλά φοβάται μήπως βάλει κιλά;

Όποιον άνθρωπο και να ρωτήσεις θα σου πει πως δε θέλει να προκαλεί κακό, σχεδόν κανείς δεν θέλει να προκαλεί βία. Προεκτείνοντας λοιπόν αυτό το σκεπτικό θα έλεγα: αφού μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βία, και μάλιστα χωρίς να στερηθούμε κάτι, γιατί να μην το κάνουμε; Και ταυτόχρονα θα βοηθήσουμε και τον πλανήτη να ανασάνει, αλλά θα κάνουμε καλό και στην υγεία μας!
Αυτό που θα έλεγα σε κάποιον που θέλει να στραφεί στον βιγκανισμό είναι μια λέξη. Ενημέρωση. Η πληροφορίες υπάρχουν εκεί έξω και όλοι έχουμε πρόσβαση σε αυτές. Με τη σωστή λοιπόν ενημέρωση όλα μπορούν να γίνουν!

Όπως κάποιος δεν αγχώνεται (ή ακόμα και αν αγχώνεται) με το αν θα βάλει κιλά με μια παμφαγική διατροφή το ίδιο ισχύει και με μια βίγκαν διατροφή. Δεν αλλάζει κάτι. Αντιθέτως μια plant based διατροφή βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ό,τι πιο υγιεινό δηλαδή! Πέρα από αυτό όμως θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε κυρίως σε θρεπτικά συστατικά και όχι στο νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μας. Και σ’ αυτό μια βίγκαν διατροφή σαφώς και υπερτερεί!

 

Ποια συνταγή αγαπά περισσότερο το κοινό σου και ποια ξεχωρίζεις εσύ και γιατί;

Οι συνταγές που έχουν ξεχωρίσει ανάμεσα στο κοινό του μπλογκ είναι αρκετές. Κάποιες από τις πολύ αγαπημένες είναι το παστίτσιο, τα γιουβαρλάκια, τα λουκάνικα ρεβιθιών, τα τσουρέκια, το μιλφέιγ και οι βίγκαν αυγόφετες. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω πως ξεχωρίζω κάποια συνταγή. Κάθε φορά είναι και κάποια άλλη. Συνήθως η πιο αγαπημένη μου είναι αυτή που ετοιμάζω κάθε φορά!

 

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μία συνταγή που αγαπάς; Να μας δείξεις τη διαδικασία παρασκευής και δημιουργίας της;

Ναι φυσικά, θα ήταν χαρά μου! Θα σας δείξω πως μπορούμε πάρα πολύ εύκολα να κάνουμε βίγκαν μοτσαρέλα απο γάλα κάσιους! Τι θα χρειαστείτε:

 

 

Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

 

 

Υλικά Συνταγής:
* 1 κούπα γάλα από κάσιους
* 5 κ.σ. άμυλο ταπιόκα
* 5 κ.σ. λάδι καρύδας
* 1 κ.γ. διατροφική μαγιά
* 1 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
* 1/2 κ.γ. αλάτι
* 1 κούπα νερό
* 3 κ.σ. αγάρ – αγάρ σκόνη
* Το χυμό από μισό λεμόνι

Για την άλμη:
* 1 κούπα νερό
* 1/2 κ.σ. αλάτι

 

 

Ο food blogger Κωνσταντίνος μας εξηγεί τα πάντα για τον βιγκανισμό!

 

 

Εκτέλεση:

1.Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε το γάλα από κάσιους, το άμυλο ταπιόκα, το λάδι καρύδας,, την διατροφική μαγιά,, την σκόνη κρεμμυδιού, το αλάτι και την γόμα ξανθάνης. Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

2. Σε μια μικρή αντικολλητική κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και την σκόνη αγάρ-αγάρ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεκινάμε να ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να διαλύεται. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω από χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η σκόνη αγάρ-αγάρ. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση αναδεύοντας διαρκώς.

3. Αδειάζουμε το μισό μείγμα από το γάλα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε συνεχώς.

4. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σίγα – σιγά το μείγμα θα αρχίσει να σφίγγει. Μόλις θα δούμε το μείγμα να έχει σφίξει αρκετά και να “ξεκολλάει” από τα τοιχώματα της κατσαρόλας καθώς αναδεύουμε θα είναι έτοιμο. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

5. Σε ένα μπολ προσθέτουμε παγωμένο νερό. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μείγμα μια καλή ποσότητα και σπρώχνοντας με ένα άλλο κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο παγωμένο νερό σχηματίζοντας “μπαλάκια”. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

 

Για την άλμη:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό και το αλάτι και προσθέτουμε μέσα τα “μπαλάκια” μοτσαρέλας.
2. Η μοτσαρέλα μας διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.

 

Δείτε πώς φτιάχνουμε τη νόστιμη vegan μοτσαρέλα στο IGTV!

 

 

 

Ο food blogger Κωνσταντίνος έχει όλες τις απαντήσεις για τον βιγκανισμό.

 

 

Τι εύχεσαι για τους αναγνώστες μας για τη νέα χρονιά που βρίσκεται στην αρχή της;

Εύχομαι ενσυναίσθηση!

 
Q&A

Όταν μαγειρεύω: Παίζει πάντα μουσική.
Αγαπημένο μου υλικό: Όλα!
Αγαπημένο μου φιλμ: Το Carrie του Bryan De Palma (1976).
Η πανδημία με έκανε: Πιο δημιουργικό.
Το χόμπι μου: Η μουσική.

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!