Home / Good Life  / Ορεινή Χαλκιδική: O ιδανικός προορισμός για ημερήσιες εξορμήσεις

Ορεινή Χαλκιδική: O ιδανικός προορισμός για ημερήσιες εξορμήσεις

Ιδανική για να εκδράμετε την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τη Χαλκιδική, ως τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό, και λίγοι γνωρίζουν την ορεινή της πλευρά, η οποία είναι εξίσου πανέμορφη.

 

Στο κέντρο της Χαλκιδικής και βόρεια του νομού δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για την ξυλεία της. Μάλιστα, ο ορεινός όγκος ονομάζεται και Υψίζωνος -σημαίνει ότι το βουνό «ζώνεται» από βλάστηση έως την κορυφή του.

 

Στους πρόποδες του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600μ., βρίσκεται η Αρναία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως  «Παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Γνωστή για την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, με πολύχρωμα αρχοντικά, ξύλινα παραθύρια και πλακόστρωτα σοκάκια, η Αρναία κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. 

 

 

Βασικός πυρήνας του χωριού είναι η κεντρική πλατεία, όπου μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Τα βλέμματα κλέβει το μεγάλο πλατάνι με το τρεχούμενο νερό.

 

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία, ανηφορίζοντας θα βρείτε το αρχοντικό Γιατράδικο, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο. Πρόκειται για μια κατοικία που διατηρείται από το 1750, ένα λαμπρό δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με πύργο και χαγιάτι. Στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε αντικείμενα από τον καθημερινό βίο των κατοίκων, εργαλεία αλλά και τοπικές φορεσιές.

 

 

Στη θέση Χοροστάσι, όπου παλιά βρισκόταν το κέντρο του χωριού, θα βρείτε το παλιό σχολείο του 1871, τη  λεγόμενη «Αστική σχολή Λιαριγκόβης», όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο.

 

 

  • Επισκεφτείτε το κοντινό καταπράσινο άλσος της Αγ. Παρασκευής με το ομώνυμο εκκλησάκι. Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε στα ξύλινα τραπέζια και να φάτε στη μία και μοναδική ταβέρνα.

 

  • Στην τοποθεσία Κηπουρίστρα-Νεροπρίονο θα μαγευτείτε από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

 

 

  • Δυόμισι χιλιόμετρα από το κέντρο της Αρναίας, ψηλά στον λόφο θα βρείτε το Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με τη μοναδική θέα στο χωριό.

 

Ο οικισμός του Ταξιάρχη είναι, επίσης, χτισμένος στο όρος του Χολομώντα, σε υψόμτερο 670 μ. Μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή στο δάσος του όρους, το οποίο είναι κατάφυτο από έλατα και πεύκα, φτάνετε στο χωριό, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια και την όμορφη πλατεία. Εκεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η γιορτή των μανιταριών.

 

 

  • Στην είσοδο του χωριού θα βρείτε τη βρύση “Σιποτούρα”, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, αλλά και τη βρύση “Κάτω Πηγάδι”.

 

  • Εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι η πετρόκτιστη κεντρική πλατεία, το Χάνι, η κεντρική βασιλική με τρούλο εκκλησία, αλλά και τα διάφορα παρεκκλήσια μέσα και γύρω από το χωριό.

 

 

  • Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, η οποία πυρπολήθηκε το 1821 από την επιδρομή των Τούρκων, αλλά η η εικόνα σώθηκε χάρη στους κατοίκους.  

 

 

  • Στην περιοχή κατοικούν πολλά προστατευόμενα άγρια ζώα, όπως αγριόχοιροι, λύκοι, αλεπούδες, κουνάβια, γεράκια, νυχτερίδες κ.α. 

 

  • Οι διαδρομές μέσα στο δάσος θα σας μαγέψουν, ενώ πολλές είναι οι δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή, όπως η ιππασία και η ποδηλασία βουνού. 

 

  • Μέρη με μοναδική θέα είναι η Μπάρα, η Απολυμένη Πέτρα, του Πασά το Πηγάδι, η Φτελιά και η περιοχή Άγιος, ενώ στην περιοχή του Αρκουδόλακα, με τις λίμνες και τους καταρράκτες, οι φίλοι του canyoning πραγματοποιούν καταβάσεις και εξερευνήσεις.

 

Η διαδρομή των 16 χλμ. από Ταξιάρχη προς Αρναία και το αντίστροφο θα σας χαρίσει μια μοναδική εμπειρία, μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο οξιές, έλατα και πεύκα. 

 

Ανακαλύψτε τον φυσικό πλούτο της περιοχής και εισπνεύστε ομορφιά!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath