Home / Wellness  / Health  / Οι συστημικές ανισότητες υγείας στα άτομα με αναπηρία

Οι συστημικές ανισότητες υγείας στα άτομα με αναπηρία

άτομα με αναπηρία
Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα με αναπηρία, αναδεικνύοντας τις συστημικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγείας.

 

Η παγκόσμια έκθεση για την ισότητα στην υγεία,.που δημοσιεύτηκε πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, υπογραμμίζει ότι, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια,.οι συστημικές και επίμονες ανισότητες στην υγεία εξακολουθούν και συνεχίζονται. Πολλά άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες και υψηλότερους κινδύνους, σχετικά με την υγεία τους. 

 

“Πολλά άτομα με αναπηρία πεθαίνουν νωρίτερα, μερικά έως και 20 χρόνια νωρίτερα. Τα περισσότερα κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σειρά παθήσεων υγείας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό”, δήλωσε ο Darryl Barrett, Τεχνικός Επικεφαλής του ΠΟΥ.

 

“Πολλά άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ανισότητες στα συστήματα υγείας. Αντιμετωπίζουν φτωχότερη φροντίδα για την υγεία τους, με διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν ασθένειες, όπως ο διαβήτης, εγκεφαλικό ή κατάθλιψη. Είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν ακόμα και 20 χρόνια νωρίτερα.”

 

Οι κακές υπηρεσίες υγείας

“Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να αμβλύνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και όχι να τις ενισχύουν”,.δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίζει τις χώρες με την καθοδήγηση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.

 

1,3 δισεκατομμύρια άτομα με “σημαντική αναπηρία”

Όπως επισήμανε ο Darryl Barrett, η νέα έκθεση έχει νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της “σημαντικής αναπηρίας”. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία ανάγεται, πλέον, στο 16%.

άτομα με αναπηρία

 

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 80% των ατόμων με αναπηρίες ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,.όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένες. Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένους πόρους, πολλά μπορούν να επιτευχθούν, υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

 

Ας αναλάβουμε δράση!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 40 ενέργειες για τις κυβερνήσεις, από την αντιμετώπιση της φυσικής υποδομής.έως και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων: “Όταν οι κυβερνήσεις εξετάζουν την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού τους στον τομέα της υγείας,.είναι σημαντικό να συμπεριλάβουν την αναπηρία ως μέρος αυτής της κατάρτισης και εκπαίδευσης,.έτσι ώστε το εργατικό δυναμικό να έχει αυτοπεποίθηση και να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει”,.τόνισε ο Barrett.

“Η επένδυση σε ένα ισότιμο σύστημα υγείας ισοδυναμεί με μία επένδυση στην υγεία όλων.”

 

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι η επένδυση σε έναν τομέα υγείας, που περιλαμβάνει την αναπηρία, είναι οικονομικά αποδοτική. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναμένουν απόδοση περίπου 10 $ για κάθε δολάριο.που επενδύεται στην πρόληψη και τη φροντίδα των μη μεταδοτικών ασθενειών που περιλαμβάνουν την αναπηρία.

 

www.who.int

Πηγή: United Nations

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada