Home / Wellness  / Mind  / Οι ρομαντικές σχέσεις στη σύγχρονη ζωή

Οι ρομαντικές σχέσεις στη σύγχρονη ζωή

ρομαντικές σχέσεις
Για μερικούς ανθρώπους, οι ρομαντικές σχέσεις, αλλά και η μετέπειτα διατήρησή τους, φαντάζουν δύσκολη υπόθεση. Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psycology, δείχνει ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού δυσκολεύεται να ξεκινήσει μία νέα ερωτική σχέση.

 

Η εύρεση ερωτικού συντρόφου και οι ρομαντικές σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από μία απλή συναισθηματική ανάγκη. Ο όρος “απόδοση ζευγαρώματος” αναφέρεται στην ικανότητα εύρεσης και εξασφάλισης συντρόφου,.το βιολογικό ένστικτο του ανθρώπου να βρει σύντροφο, ώστε να αναπαραχθεί και να εξασφαλίσει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Σύμφωνα με την έρευνα του Μενέλαου Αποστόλου και των συνεργατών του, η ανθρώπινη εξέλιξη μπορεί να έχει ενσωματώσει την “απόδοση ζευγαρώματος” στον ανθρώπινο εγκέφαλο,.αλλά η σύγχρονη κοινωνία είναι αρκετά διαφορετική από τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοί μας. Έτσι, οι προσαρμογές, που μπορεί να είχαν λειτουργήσει εξελικτικά για τους προγόνους μας,.μπορεί να μη λειτουργούν.με τον ίδιο τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία.

 

 
Η έρευνα

Σε μια εντυπωσιακή διαπολιτισμική μελέτη, οι ερευνητές έθεσαν σε πάνω από 7.000 άτομα, από 14 διαφορετικές χώρες,.ένα σύνολο ερωτήσεων για την απόδοση ζευγαρώματος. Αυτές οι ερωτήσεις είχαν επικυρωθεί σε προηγούμενη έρευνα, για να αντιστοιχούν σε ιδιότητες που οδηγούν τους ανθρώπους προς έναν επιτυχή ρομαντικό δεσμό.

 

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημιουργία και η διατήρηση μιας σχέσης δεν είναι εύκολη,.για μια εκπληκτικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (48%) ομολόγησαν ότι η έναρξη μιας σχέσης είναι πρόκληση για αυτούς. Επιπλέον, πάνω από το 30% των ανθρώπων είπαν ότι ήταν δύσκολο ή ότι δεν τα πάνε καλά σε αυτές τις σχέσεις. Ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 4 ανθρώπους αναφέρει προβλήματα στην απόδοση ζευγαρώματος. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι το να βρεις έναν σύντροφο είναι πιο δύσκολο από το να κρατήσεις έναν.

 

Παράλληλα, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η “απόδοση ζευγαρώματος” σχετίζεται, σε μικρό ποσοστό, και με την ηλικία. Όσο μεγαλύτερη ηλικία έχει ένας άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτά διαφορετικούς τρόπους και συμπεριφορές,.ώστε να προσαρμόζεται ευκολότερα σε τυχόν προκλήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada