Home / Family  / Οι απαραίτητες βιταμίνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι απαραίτητες βιταμίνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι απαραίτητες βιταμίνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία αλλά και λίπη καθώς όλα αυτά τα στοιχεία προϋποθέτουν την πορεία μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβει η έγκυος όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία φυσικά συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου. Ποιες όμως βιταμίνες είναι απαραίτητες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 
Βιταμίνη Α και Βήτα Καροτένιο.

Η βιταμίνη Α έχει πολλές και διάφορες δράσεις στο σώμα. Βοηθάει τα οστά και τα δόντια να αναπτύσσονται, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες. Θα την βρείτε στο γάλα, τα αυγά, τα καρότα, το σπανάκι, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, τα μπρόκολα, τις πατάτες και την κολοκύθα.

 

Ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να προσλαμβάνει η έγκυος γυναίκα γιατί δημιουργεί υγιή οστά και δόντια, εμποδίζει του θρόμβους του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των μυών και των νεύρων.  Θα το βρείτε άφθονο στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως στο γιαούρτι, το γάλα, το τυρί φέτα, αλλά και σε εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα όπως είναι το γάλα σόγιας, οι χυμοί, το ψωμί ή τα δημητριακά αλλά και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

 

Σίδηρος.

Ο σίδηρος είναι πολύτιμος για τον οργανισμό καθώς βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και εμποδίζει την αναιμία αλλά και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην εγκυμοσύνη όπως είναι ο πρόωρος τοκετός αλλά και το χαμηλό βάρος του μωρού κατά τη γέννηση. Θα τον βρείτε στο βόειο κρέας, στο χοιρινό κρέας, στα αποξηραμένα φασόλια και στα αποξηραμένα φρούτα, στο σπανάκι και στο πλιγούρι.  

 

Βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για τις εγκύους καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των οστών και της υγείας του σκελετού μας ενώ η έλλειψή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και να προκαλέσει παθολογικά προβλήματα. Πλούσιες πηγές της βιταμίνης D είναι τα «λιπαρά» ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα και οι σαρδέλες, το μουρουνέλαιο, τα αυγά, το βοδινό συκώτι και το γάλα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!