Home / Family  / Οι ήρωες του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών

Οι ήρωες του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών

iroes elliniki epanastasi
Επετειακές εκδόσεις, εκδηλώσεις, διαγωνισμοί και παιχνίδια, για να γιορτάσουν τα παιδιά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και να γνωρίσουν τους ήρωες του 1821.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μουσεία, εκδοτικοί οίκοι, εταιρείες παιχνιδιών και δημόσιοι οργανισμοί παρουσιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων, εκδόσεων και διαγωνισμών, που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τους ήρωες του 1821.

 

Stratego επετειακή έκδοση 1821

 

stratego elliniki epanastasi epeteiaki ekdosi

 

Συλλεκτική έκδοση του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής STRATEGO για την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εικονογράφηση του επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι πρωτότυπη και πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για την επετειακή έκδοση από τον Θανάση Καραμπάλιο. Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για δύο παίκτες, άνω των 8 ετών. Η συλλεκτική έκδοση είναι διαθέσιμη σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.

 

Desyllas Games

 

desyllas games

 

Η ελληνική εταιρεία παιχνιδιών Desyllas παρουσιάζει μια σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών, αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση, με την υποστήριξη του Πολεμικού Μουσείου.

Πόσες γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει παίζοντας Υπερατού; Το αγαπημένο παιχνίδι καρτών κυκλοφόρησε σε μια επετειακή έκδοση, αφιερωμένη στους ήρωες του 1821. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Μαυρογένους και 30 ακόμη ιστορικές προσωπικότητες διαγωνίζονται σε σημαντικές μάχες, πολεμική δεξιότητα, ηγετικές ικανότητες και χρόνια στον αγώνα. Κάθε κάρτα περιλαμβάνει και ένα σύντομο βιογραφικό του εκάστοτε ήρωα της Επανάστασης που απεικονίζει.

Το Κυνήγι Ερωτήσεων Επανάσταση 1821 είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσεων που έχει πολλά να διδάξει στους μικρούς ήρωες του 2021. Πόσες μάχες έδωσε ο Κολοκοτρώνης; Πόσα χρόνια ήταν στον Αγώνα ο Κανάρης; Με 1.200 ερωτήσεις από όλες τις πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα μάθουν παίζοντας!

 

Συλλεκτική σειρά προϊόντων με το σήμα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”

 

products epitropi 1821

 

Μια επετειακή, συλλεκτική σειρά προϊόντων με τα σήματα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” είναι διαθέσιμη στα καταστήματα. Τα αυθεντικά αναμνηστικά, στα οποία περιλαμβάνονται χαρτοσχολικά είδη, τσάντες, παγούρια, κούπες, ημερολόγια και πολλά άλλα, στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση. Γενναίοι ήρωες και έντονα σύμβολα της Επανάστασης συνθέτουν κάποια από τα σχεδιαστικά στοιχεία για τη δημιουργία της επετειακής συλλογής.

 

Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821

 

oi megaloi mikroi

 

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση αφηγείται ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους, που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών, ανήκει στη Σοφία Παπαδοπούλου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821

 

prosopa tis epanastasis

 

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; Πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν; Στο βιβλίο, που συνυπογράφουν η Βασιλική Μαρκάκη και ο Ζήνωνας Ζαμπακίδης, 50 άνθρωποι αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους -αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, άντρες και γυναίκες- έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας όπως τη γνωρίζουμε. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών και η εικονογράφησή του ανήκει στη Sara Cabeza Labrada.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

 

21 ήρωες του 1821

 

iroes

 

Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη, ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821. Οι ήρωες ζωντανεύουν μέσα από τις πένες των συγγραφέων Γιάννη Διακομανώλη και Βασίλη Κουτσιαρή και τις εικόνες του Δημήτρη Ευστρατιάδη. Για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

“Καθημερινοί Ήρωες”

 

kathimerinoi iroes

 

Ο 8ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, ψηφιακά! Το Μουσείο προσκαλεί φέτος παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να αποτυπώσουν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα! Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, ψάχνουμε και μαθαίνουμε για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουμε με τους Ήρωες του σήμερα. Ποιοι είναι οι δικοί σου Καθημερινοί Ήρωες και τι τους κάνει να ξεχωρίζουν; Ένας πυροσβέστης; Ένας γιατρός; Ένα παιδί που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα και το περιβάλλον; Τους βλέπουμε γύρω μας, τους φανταζόμαστε και τους ζωντανεύουμε στο χαρτί, κάνοντάς τους ακόμα πιο μοναδικούς! Τα παιδιά μπορούν να καταθέτουν τα έργα τους μέχρι την 25η Μαρτίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.

 

Το Schoolwave παίζει με την παράδοση

 

 

Μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων “Πρόσωπα του Ήρωα” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι το φετινό, αφιερωμένο στην εθνική επέτειο, φεστιβάλ Schoolwave. Η πρόσκληση του ΚΠΙΣΝ βασίστηκε σε μια διαπίστωση των Schooligans, της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ. Στα τελευταία Schoolwave παρατηρήθηκε μια αυθόρμητη στροφή κάποιων μαθητικών/φοιτητικών συγκροτημάτων προς την παραδοσιακή μουσική. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την ομορφιά των παραδοσιακών τραγουδιών και τα ερμηνεύουν με τον δικό τους, “πειραγμένο” τρόπο. Οι μαθητικές μπάντες αναμένεται να μας εντυπωσιάσουν με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών! Το Schoolwave διοργανώνεται τις τρεις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς, για να γιορτάσουν τα παιδιά την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Ελπίζουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν τη live διοργάνωσή του. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

“Η Επανάσταση του 1821”

 

elta diagonismos paidiki zografiki

 

Τα ΕΛΤΑ προσκαλούν τα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία τους να ταξιδέψει 200 χρόνια πίσω στον χρόνο και να πάρουν μέρος σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα “Η Επανάσταση του 1821”. Ο τέσσερις μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού θα δουν τις ζωγραφιές τους να απεικονίζονται στα γραμματόσημα της αναμνηστικής σειράς “Παιδί και Γραμματόσημο – Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών”. Η σειρά θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου 2021, θα διατίθεται από όλα τα ταχυδρομεία της χώρας για την αλληλογραφία εσωτερικού και εξωτερικού και θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μεγάλη ταχυδρομική ιστορία. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου 2021 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-15 ετών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

→Δείτε επίσης: Η μόδα τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin