Home / Wellness  / Mind  / Οδηγός χρήσης των social media για γονείς και εφήβους

Οδηγός χρήσης των social media για γονείς και εφήβους

social media
Η American Psycology Association παρουσίασε για πρώτη φορά έναν “οδηγό” χρήσης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενη σε γονείς και εφήβους. Σύμφωνα με την APA, με τη σωστή χρήση και καθοδήγηση οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδειχθούν εργαλείο για την υγιή κοινωνικοποίηση του εφήβου.

 

Η Πρόεδρος της American Psycology Association, Therma Bryant, δήλωσε.ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν επιβλαβή, αλλά ούτε και ωφέλιμα για τους νέους. Ωστόσο, καλώς ή κακώς οι πλατφόρμες αυτές απαρτίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων,.επηρεάζοντας την προσωπική και κοινωνική ζωή τους, και, γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οι έφηβοι αρχίσουν να εισέρχονται στον κόσμο social media. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της APA,.η ένταξη του εφήβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να βασίζεται στο επίπεδο.ωριμότητας (όπως η πνευματική ανάπτυξη και η κατανόηση των κινδύνων), καθώς και στο περιβάλλον του σπιτιού.

 

 

Η Therma Bryant, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε Όπως απαιτούμε από τους νέους να εκπαιδευτούν για να πάρουν άδεια οδήγησης,.έτσι και η νεολαία μας χρειάζεται οδηγίες για την ασφαλή και υγιεινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

 

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι κίνδυνοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελλοχεύουν,.τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια της πρώιμης εφηβείας, μίας περιόδου που χαρακτηρίζεται από σημαντικές βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές μεταβάσεις.

 

 
Οι συστάσεις που εξέδωσε η American Psycology Association
  • Οι γονείς πρέπει να προσαρμόζουν τη χρήση και τον τρόπο λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με βάση τις αναπτυξιακές ικανότητες των νέων.
  • Για τις μικρότερες ηλικίες, οι ενήλικες θα πρέπει να παρακολουθούν τη χρήση των social media,.αυξάνοντας την αυτονομία των εφήβων ανάλογα με τις ψηφιακές τους δεξιότητες.
  • Οι γονείς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση των εφήβων σε περιεχόμενο υψηλού κινδύνου,.όπως δημοσιεύσεις που προωθούν τον αυτοτραυματισμό ή τις διατροφικές διαταραχές (υπερβολική άσκηση, μειωμένη ποσότητα φαγητού κτλ.)
  • Παράλληλα, οι ενήλικες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση των εφήβων σε περιεχόμενο που προάγει διακρίσεις, προκαταλήψεις, ρητορική μίσους και εκφοβισμού.
  • Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τους εφήβους για σημάδια προβληματικής χρήσης.των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Επιπλέον, είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί ο χρόνος της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,.προκειμένου να μην επηρεάζεται ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα των εφήβων.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να περιοριστεί το περιεχόμενο που σχετίζεται με πρότυπα ομορφιάς.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada