Home / Family  / Ναι σε όλα για μία μέρα; Γίνεται και είναι απελευθερωτικό!

Ναι σε όλα για μία μέρα; Γίνεται και είναι απελευθερωτικό!

Απελευθέρωσε για μία ολόκληρη μέρα το “εσωτερικό παιδί” που κρύβεις μέσα σου και πες σε όλα “ναι”! Τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν!

 

Αν ένας γονιός μετρήσει τα “ναι” και τα “όχι” που λέει μέσα σε ένα 24ωρο, πιθανότατα θα εκπλαγεί από την τεράστια αριθμητική διαφορά. Ας αναρωτηθούμε. Πότε ήταν η τελευταία φορά, που νιώσαμε τελείως απελευθερωμένοι, χωρίς να δίνουμε σημασία στα “πρέπει”; Καθημερινά προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο: σπίτι, δουλειά, παιδιά. Όλα σε μία τάξη, που πολύ συχνά μπορεί να γίνει “βραχνάς” για εμάς τους ίδιους.

 

Τι θα απαντούσες, αν το παιδί σου σού ζητούσε να αφήσεις το σπίτι για μία μέρα ασυμμάζευτο; Να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στο Λούνα Παρκ, τρώγοντας ζαχαρωτά και καθόλου σπιτικό φαγητό; Πώς θα σου φαινόταν αν ήθελε να παίξετε μπουγέλο στο μπαλκόνι, χωρίς να ανησυχήσεις για τα νερά και τη φασαρία; Αν ήθελε να δει παραπάνω τηλεόραση από το κανονικό ή να γεμίσει την μπανιέρα με αφρό μέχρι πάνω και να κάνει μπάνιο τα παιχνίδια του;

 

Ας μη γελιόμαστε… Το “όχι” βγαίνει” σχεδόν αβίαστα από τα χείλη μας, πριν καλά καλά ακούσουμε όλη την πρόταση. Οι αρνητικές απαντήσεις συνεχίζονται, όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της δουλειάς. Μέσα στη μέρα, είμαστε πάντα πολύ απασχολημένοι και ελάχιστα διαθέσιμοι για παιχνίδι και διασκέδαση. Ίσως, όμως, δεν έχουμε σκεφτεί ότι τα παιδιά  εκλαμβάνουν τις συνεχείς αρνήσεις μας ως απόρριψη: “H μαμά/ο μπαμπάς δεν έχει καθόλου χρόνο για εμένα”.

 

 

Από το “όχι” στο μεγάλο “ναι”!

Αν προβληματίστηκες και αναρωτιέσαι πόσο εφικτό είναι να απαντάς “ναι” σε ό,τι σου ζητήσει το παιδί, και αν πρέπει να το κάνεις, ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Σίγουρα, τα παιδιά χρειάζονται υγιή όρια. Συχνά, αυτά που ζητούν είναι όντως “εξωπραγματικά” και ανέφικτα. Κατά βάθος και τα ίδια γνωρίζουν τι είναι λογικό και τι όχι.

 

Δε λέμε να αλλάξεις σε μια νύχτα όλη την κοσμοθεωρία σου, αλλά να εξετάσεις πιο βαθιά, πόσο πιθανό είναι το “όχι” που λες, να είναι αυτοματοποιημένο. Αν κατά βάθος κι εσύ θα ήθελες να απαντήσεις θετικά, βγαίνοντας από το comfort zone σου. 

 

 

Mικρά tips θετικότητας!

Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Κάνε ένα παιχνίδι με τον ίδιο σου τον εαυτό. Βρες ένα σημειωματάριο, στο οποίο θα καταγράφεις πόσα “όχι” και πόσα “ναι” είπες μέσα στη μέρα. Προσπάθησε η στήλη του “ναι” να βγαίνει έστω και με μικρή διαφορά πάντα κερδισμένη.

 

Αν το “ναι” σού φαίνεται μεγάλη απόφαση, μπορείς να σκεφτείς για αρχή τις εναλλακτικές απαντήσεις “ίσως”, “να το συζητήσουμε”, “άσε με να το σκεφτώ”. Η θετικότητα έχει ήδη κάνει τη “δουλειά” της…

 

Αφιέρωσε μία μέρα μέσα στην εβδομάδα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο “ναι”. Μια μέρα, που θα βάζεις στην άκρη τις πολλές υποχρεώσεις και θα απελευθερώνεις το μικρό παιδί, που κρύβεις ακόμα μέσα σου. Παίξε, γέλασε, κάνε τρέλες!

 

Αν θέλεις να εμπνευστείς γύρω από τη “Μέρα του Ναι”, σου προτείνουμε την ομότιτλη ταινία, με πρωταγωνίστρια τη Τζένιφερ Γκάρνερ. Το σίγουρο είναι ότι θα σε βάλει σε fun mode και θα σε κάνει να σκεφτείς σοβαρά, πώς μπορεί μια μικρή λέξη να κάνει τη διαφορά.

 

Μήπως είπες… Ναι;

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath