Home / Lifestyle  / Νίκος Γινάργυρος: “Η εκπαίδευση είναι το μέλλον”

Νίκος Γινάργυρος: “Η εκπαίδευση είναι το μέλλον”

nikos ginargyros
Ο Νίκος Γινάργυρος είναι bartender. Για την ακρίβεια, είναι ο καλύτερος bartender της Ελλάδας, καθώς κρατά εδώ και λίγες μέρες τον τίτλο του Greek World Class Bartender 2021.

 

Έχοντας περάσει μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών δοκιμασιών, ο Νίκος Γινάργυρος κατάφερε να αναδειχθεί Greek World Class Bartender 2021, χάρη στην πρωτοτυπία των δημιουργιών του. Τώρα, ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους World Class Global Finals και να ανεβάσει το ελληνικό bartending στη θέση που του αξίζει. Όμως, δεν σταματά εκεί. Μέσα από τη συμμετοχή του σους παγκόσμιους τελικούς, υλοποίησε την πρωτοβουλία Ketel One For Each One και συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση της μοναδικής σχολικής μονάδας των Παξών, απ’ όπου κατάγεται.

 

 

Το ξεκίνημα

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το bartending πριν εννιά χρόνια περίπου. Είχα την τύχη να ανοίξει ο αδερφός μου ένα bar και δούλεψα εκεί. Μου άρεσε σαν δουλειά, έβλεπα, όμως, ότι δεν με κάλυπταν αυτά που σερβίραμε. Έπρεπε να βρω τρόπους, για να κάνω κάτι πιο δημιουργικό και διαφορετικό. Έτσι, ξεκίνησα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς, να ψάχνομαι. Ήθελα να δημιουργώ νέες εμπειρίες για τους πελάτες, όχι απλά νόστιμα ποτά”, όπως αναφέρει ο Νίκος Γινάργυρος.

Συμμετείχα για πρώτη φορά στον διαγωνισμό World Class το 2017. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι διαγωνιστήκαμε σε ένα bar της Θεσσαλονίκης. Ένας από τους δύο κριτές μας ήταν ο παγκόσμιος νικητής του 2010, κ. Erik Lorincz. Τότε, δεν ήμουν έτοιμος για το μέγεθος του διαγωνισμού. Παρουσίασα το ποτό μου κι εκείνος μου έδωσε κάποιες πολύ στοχευμένες συμβουλές, που με βοήθησαν και με πείσμωσαν να δουλέψω και να τα πάω καλύτερα στον διαγωνισμό”, όπως εξηγεί.

 

Η εμπειρία του World Class Greece 2021

Όπως αποδείχτηκε, ο Νίκος Γινάργυρος ήταν απόλυτα έτοιμος για τη συμμετοχή του στο φετινό World Class Greece. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που νικητής του διαγωνισμού αναδεικνύεται bartender από την επαρχία και όχι από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη! Ο ταλαντούχος bartender κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε τέσσερις απαιτητικές δοκιμασίες.

Ένα δημιουργικό aperitivo menu

Η πρώτη δοκιμασία του φετινού ελληνικού διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός aperitivo menu, με τέσσερα πρωτότυπα σερβιρίσματα, που είχαν ως βάση τα reserved αποστάγματα της Diageo. “Η φιλοσοφία του δικού μου menu βασίστηκε στη βιωσιμότητα. Προσπάθησα να μην πετάω υλικά, να τα επαναχρησιμοποιήσω και να τα αξιοποιήσω στην ολότητά τους”, εξηγεί ο Νίκος.

Smells like summer”, με Tanqueray No10, αποσταγμένο χυμό lime και bitter λικέρ φράουλας. Spritz It”, χαμηλό σε αλκοολικούς βαθμούς highball, με ξηρό βερμούτ, cordial από φινόκιο και αφρώδες κρασί από φράουλα και ραβέντι. Think Green”, με botanical Ketel One, cordial από πράσινο μήλο και τηγανητό ρύζι και λίγες σταγόνες από αλατισμένο Talisker. “Ooo Mommy”, με non alcohol Seedlip Spice 94 gin, σόδα από γκρέιπφρουτ, νερό ντομάτας και βασιλικού και γαρνιτούρα ένα βρώσιμο γυαλί με ένα κρυμμένο QR code, που οδηγούσε στο site του Seedlip. Αυτά ήταν τα τέσσερα πρωτότυπα aperitivo, που συνέθεσαν το δημιουργικό menu του Νίκου Γινάργυρου!

 

ginargyros aperitivo menu

 

Ένα μοντέρνο highball

Το δεύτερο challenge -και αγαπημένο του Νίκου- ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου highball με βάση το Johnny Walker Black Label. “Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης δοκιμασίας ήταν ότι δεν γνωρίζαμε ποιος θα μας κρίνει. Στείλαμε τα μείγματά μας σε σακούλα σε κενό αέρος στην εταιρεία Bar Solutions, που μας υποστηρίζει. Εκεί ανθράκωσαν τα μείγματα, τα έβαλαν σε can με έναν μοναδικό αριθμό και τα έστειλαν σε δύο μυστικούς κριτές, μαζί με μια κάρτα, στην οποία έπρεπε να αποτυπώσουμε όλη τη σκέψη πίσω από τη δημιουργία του highball”, εξηγεί ο Νίκος. Οι δύο κριτές ήταν ο Βασίλης Κυρίτσης, συνιδιοκτήτης του “The Clumsies”, κι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, παγκόσμιος νικητής του World Class 2009.

Η φιλοσοφία του δικού μου highball βασίστηκε στο ταξίδι του Johnny στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Συνδύασα, λοιπόν, τα τέσσερα καλύτερα υλικά από κάθε άκρη της γης. Ξεκίνησα με Johnny Walker Black Label από τη Σκωτία. Πήρα τα καλύτερα μάνγκο από την Ινδία και δημιούργησα ένα chutney με μπαχαρικά. Διάλεξα πιπεριές habanero από το Μεξικό, από τις οποίες έκανα ένα απόσταγμα με όλη τη γεύση και το άρωμά τους χωρίς την καψαϊκίνη και ένα ξύδι habanero. Και πρόσθεσα λυκίσκο από την Κίνα, που έβγαζε αρώματα παπάγια, ανανά και μάνγκο”, όπως περιγράφει ο Νίκος.

 

ginargyros highball

 

Η “τυφλή” γευσιγνωσία

Η τρίτη δοκιμασία ήταν μια “τυφλή” γευσιγνωσία. Σύμφωνα με τον Νίκο, “λάβαμε ένα δέμα με πέντε cans, που περιείχαν πέντε διαφορετικά ανθρακωμένα cocktails. Έπρεπε να τα δοκιμάσουμε και να γράψουμε ποιο reserved brand είχε μέσα το κάθε can, ποιο cocktail πίνουμε και αν είχε μέσα σόδα ή τόνικ. Ήταν από τις πιο δύσκολες διαδικασίες, γιατί όλα τα ποτά ήταν διάφανα. Είχαν αποσταχτεί για να μην καταλαβαίνουμε τι είναι από το χρώμα. Έπρεπε να αναγνωρίσουμε αποκλειστικά με τη γεύση και την όσφρηση”.

Το story telling

Η τελική δοκιμασία “έκρινε πόσο ικανοί είμαστε ως story tellers. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν διάσημο πελάτη, ο οποίος πίνει ένα συγκεκριμένο ποτό, και να τον πείσουμε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, που θα του προτείναμε”, όπως αναφέρει ο Νίκος Γινάργυρος. Στο World Class κάθε χρόνο βρίσκουν τρόπους να μας δυσκολεύουν, αλλά και να διεγείρουν τη φαντασία μας. Θέλουν να βρουν έναν ολοκληρωμένο bartender, όχι απλά έναν άνθρωπο που κάνει νόστιμα ποτά. Και είναι λογικό! Αν πας σε ένα bar, πιεις ένα τέλειο ποτό, αλλά ο bartender δεν το επικοινωνήσει σωστά, δεν θα έχεις μια εμπειρία ολοκληρωμένη. Τα bar είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Αν δούμε έναν χαμογελαστό, εύχαρο και με διάθεση να μας εξυπηρετήσει bartender, τότε είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε ό,τι μας προτείνει”, καταλήγει ο Έλληνας World Class bartender του 2021.

 

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Σύμφωνα με τον Νίκο, “οι διαγωνισμοί είναι πολύ σημαντικοί, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν κι ο μοναδικός μου στόχος. Το World Class δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός, αλλά ένας εκπαιδευτικός θεσμός. Δημιουργεί τάσεις. Για παράδειγμα, το 2019, ζητήθηκε από τους διαγωνιζόμενους να δημιουργήσουν ένα canned cocktail. Εκεί ξεκίνησε αυτή η τάση, που εξαπλώθηκε και σε όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο διοργανώνουν workshop και μας μαθαίνουν νέες τεχνικές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ένας bartender να μένει ενημερωμένος. Να εξελίσσεται κάθε χρόνο”.

Ο Greek World Class bartender του 2021 προετοιμάζεται πυρετωδώς, για να εκπροσωπήσει άξια την χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού. “Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος σου. Χρειάζεσαι απόψεις κι από άλλους ανθρώπους. Δεν αρκεί η γεύση ενός, για να καταφέρουμε να φτιάξουμε ποτά, που μπορούν να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή με βοηθούν απλόχερα δύο από τους καλύτερους Έλληνες bartenders, ο Νίκος Μπάρκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, συνιδιοκτήτες του ‘The Clumsies‘. Οι γνώσεις τους είναι απίστευτες! Είναι τρομερή η συνεργασία στην κοινότητά μας και μας εξελίσσει τόσο ως ανθρώπους, όσο και ως επαγγελματίες. Άλλωστε, πάντα η ομάδα σε κάνει να πηγαίνεις μπροστά”, όπως τονίζει.

 

nikos ginargyros beach

 

Στον δρόμο για τους Παγκόσμιους Τελικούς

Οι World Class Global Finals θα διεξαχθούν φέτος -για πρώτη φορά εικονικά- από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου. Εδώ οι δοκιμασίες είναι πέντε.

Στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμασίας “The Hive Collection”, από την Ketel One Vodka, ο Νίκος Γινάργυρος υλοποίησε την πρωτοβουλία Ketel One For Each One. Δημιούργησε ένα cocktail, με βάση την premium vodka και πρώτες ύλες από παραγωγούς των Παξών, το έκλεισε σε γυάλινα μπουκαλάκια και διέθεσε τα χρήματα, που συγκέντρωσε από την πώλησή τους, στο μοναδικό σχολείο του νησιού! Ο Νίκος θα παρουσιάσει στους κριτές τη φιλοσοφία δημιουργίας του συγκεκριμένου cocktail μέσα από ένα μονόλεπτο βίντεο, εξηγώντας παράλληλα τον κοινωνικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας του.

Στη συνέχεια, θα δημιουργήσει ένα highball με Johnny Walker και άρωμα… Ελλάδας, που θα σταλεί στο Λονδίνο και θα παρουσιαστεί στους κριτές μέσα από ένα μονόλεπτο βίντεο. Θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός σερβιρίσματος, που θα αναδεικνύει τα citrus του Tanqueray No10 gin. Εδώ, ο Νίκος καλείται να δώσει σαφείς οδηγίες στους κριτές, ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι το cocktail, μέσα από ένα masterclass video έξι λεπτών. Κατόπιν, ο Έλληνας World Class bartender πρέπει να δημιουργήσει ένα σερβίρισμα με τεκίλα Don Julio και ένα προϊόν, που αναπτύσσεται κάτω από τη γη (π.χ. παντζάρι, πατάτα κλπ).

Οι δέκα καλύτεροι bartenders θα διαγωνιστούν στη δημιουργία τεσσάρων σερβιρισμάτων με βάση τα Singleton Dufftown 12 Y.O. και Talisker 10 Y.O. Τις συνταγές τους θα δημιουργήσει ένας avatar bartender, στο Λονδίνο, μέσα σε μόλις πέντε λεπτά!

Στις 8 Ιουλίου θα γίνει το final serve στους κριτές Erik Lorincz, Agostino Perrone (Director of Mixology του καλύτερου μπαρ του Λονδίνου για το 2020), Ryan ‘Lyan’ Chetiyawardana (διάσημος για τα barMr Ryan” και “Super Ryan”) και Hannah Sharman-Cox (συνιδιοκτήτρια και οργανώτρια του London Cocktail Week). Δύο προηγούμενοι παγκόσμιοι νικητές World Class, η Katie Renshaw και ο David Rios Aguilar, θα κρίνουν την παρουσίαση και τα bartening skills. Οι βαθμολογίες των έξι κριτών θα αναδείξουν τον World Class Global Bartender του 2021!

 

Η τεχνική “διαίρει και βασίλευε”

Πώς, όμως, προέκυψε η πρωτοβουλία “Ketel One For Each One”; Όπως αναφέρει ο Νίκος Γινάργυρος:

“Η ιδέα γεννήθηκε τον Φεβρουάριο, εν μέσω καραντίνας. Εντόπισα ένα πρόβλημα στην τοπική μου κοινωνία κι αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος για να βοηθήσω. Για να μην μας διώξει ο τόπος που ζούμε, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση. Αν εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Γιατί η εκπαίδευση είναι το μέλλον.

Η ιδέα, λοιπόν, βασίστηκε στην τεχνική ‘διαίρει και βασίλευε’, την οποία εφαρμόζουμε στους αλγόριθμους της πληροφορικής, που έχω σπουδάσει. Όταν έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, το μοιράζουμε σε υποπροβλήματα, τα οποία λύνουμε, μέχρι να φτάσουμε στη ρίζα. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίσουμε με αυτήν την τεχνική το πρόβλημα της εκπαίδευσης -σε κάθε χώρα, σε κάθε νομό, σε κάθε κωμόπολη κοκ-, τότε θα οδηγηθούμε ευκολότερα σε μια μόνιμη λύση! Αν όλοι προσπαθήσουμε λίγο, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο”.

 

nikos ginargyros ketel one for each one cocktail

 

Από την πώληση των 610 συσκευασμένων Ketel One Vodka cocktails του Νίκου και από τις δωρεές που έγιναν στο keteloneforeachone.com συγκεντρώθηκαν 3.690€. Όλο το ποσό διατέθηκε για την αγορά γραφικής ύλης και σχολικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές του μοναδικού σχολείου των Παξών.

 

paxos ginargyros

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεταφορά των πρώτων υλών και οι παραδόσεις των cocktails έγιναν αποκλειστικά με τη χρήση ποδηλάτου, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.“Η βιωσιμότητα για μένα είναι τρόπος ζωής! Εύχομαι η ιδέα να μεγαλώσει. Να συνεργαστούμε με bar από όλη την Ελλάδα! Και, γιατί όχι, να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας”, καταλήγει ο Νίκος.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin