Home / Family  / Νέα νομοθετική διάταξη για τα κατοικίδια

Νέα νομοθετική διάταξη για τα κατοικίδια

Νέα νομοθετική διάταξη
Η νέα νομοθετική διάταξη προβλέπει την υποχρεωτική αποστολή DNA, για γάτες και σκύλους που δεν στειρώνονται.

 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, την εγκύκλιο της οποίας υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας,.οι ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν το κατοικίδιό τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο,.μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml), ή, εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συλλέγεται, με ειδικούς στυλεούς Teflon, δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).

 

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς,.και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που.προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες,.είτε σε στείρωση είτε σε αποστολή γενετικού υλικού, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

 

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα οι.ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν αυτά εγκαταλειφθούν,.είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada