Home / Wellness  / Mind  / Μπορούμε να “ενεργοποιήσουμε” τη δημιουργικότητα στη δουλειά;

Μπορούμε να “ενεργοποιήσουμε” τη δημιουργικότητα στη δουλειά;

Δημιουργικότητα
Πολλές είναι εκείνες οι φορές που πελαγώνουμε και αισθανόμαστε ότι δεν μας έχει μείνει στάλα δημιουργικότητας, που θα μας παρακινήσει να συνεχίσουμε. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να “ενεργοποιήσουμε” τη δημιουργικότητα στη δουλειά μας; 

 

Σύμφωνα με τον Jonah Lehrer, η δημιουργικότητα είναι μία ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Όλοι μας διαθέτουμε ένα μεγάλο απόθεμα δημιουργικότητας, το οποίο, όμως, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αξιοποιήσουμε. Ωστόσο, πολλές φορές, φτάνουμε στο σημείο να νιώθουμε μη παραγωγικοί, γεγονός που μας εγκλωβίζει μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Την προηγούμενη δεκαετία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο χώρος που μας περιβάλλει έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όση νομίζαμε.

 

Η φύση

Ένας τρόπος για να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας είναι η φύση και, πιο συγκεκριμένα, η θάλασσα. Σύμφωνα με τον Wallace J. Nichols, ένας τρόπος για να ενεργοποιήσουμε το μέρος του εγκεφάλου μας, το οποίο συνδέεται με τη δημιουργικότητα, είναι να “βυθιστούμε” στο νερό. Αυτό περιορίζει την αισθητηριακή μας είσοδο οπτικά, ακουστικά και σωματικά και «μας ανοίγει σε μια ολόκληρη εργαλειοθήκη γνωστικών,.συναισθηματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που δεν είναι πάντα διαθέσιμες σε εμάς».

 

δημιουργικότητα

 

Η φύση και, γενικότερα, τα μέρη που δεν προκαλούν υπερδιέγερση αισθήσεων, επιτρέπουν τη σωστή.ποσότητα αισθητηριακής διέγερσης και ηρεμίας, που συμβάλλει σε ένα πιο “καθαρό” μυαλό για τη δουλειά.

 

Οι πόλεις

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μπορεί να εμπνευστεί από τα αστικά κέντρα. Μία ομάδα έρευνας από το MIT, με επικεφαλής τον Wei Pan,.διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι πόλεων με υψηλή πυκνότητα κοινωνικών δεσμών έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.

 

 

Πώς μπορούμε να φέρουμε τη δημιουργικότητα στο γραφείο;
  • Διακοσμώντας τον χώρο μας με φυτά, αφίσες και φόντο επιφάνειας εργασίας που απεικονίζουν τη φύση.
  • Αν απολαμβάνουμε περισσότερο τη “φασαρία” της πόλης, τότε μπορούμε να διακοσμήσουμε το γραφείο μας με αναμνηστικά από αστικά ταξίδια.
  • Σκιαγραφώντας και ζωγραφίζοντας οτιδήποτε μας έρχεται στο μυαλό.
  • Brain storming. Ο “καταιγισμός” ιδεών με τους συναδέλφους ενισχύει τη δημιουργικότητα, παρακινώντας τη σκέψη. 
  • Διατηρώντας μια θετική στάση για κάθε νέα προσπάθεια.
  • Σημειώνοντας τις δημιουργικές μας ιδέες σε ένα ημερολόγιο, το οποίο μπορούμε να το μελετήσουμε αργότερα.

 

Πηγή άρθρου: Psychology Today

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada