Home / Family  / Μπορεί μια κούκλα να εμπνεύσει τις γυναίκες;

Μπορεί μια κούκλα να εμπνεύσει τις γυναίκες;

H ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ προστίθεται στο πάνθεον της αγαπημένης κούκλας Barbie, η οποία εξυμνεί εμβληματικές γυναίκες του χθες και του σήμερα!

 

Ζούμε σε μια εποχή που, ενώ θέλουμε να μιλάμε για πρόοδο, η λέξη “πατριαρχία” λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Δυστυχώς, σχεδόν καθημερινά οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα, ως θύματα αποτρόπαιων περιστατικών βίας, με την προσπάθεια φίμωσης της γυναικείας φωνής να είναι συνεχής.

Τα παιχνίδια είναι χαρακτηριστικό δείγμα κοινωνικής δόμησης και έχουν την ικανότητα να μας “εκπαιδεύουν” από μικρή ηλικία. Όλα τα κορίτσια μεγαλώσαμε με την αγαπημένη κούκλα Barbie, η οποία πάντα είχε έναν συγκεκριμένο σωματότυπο και χρώμα. Μια εικόνα αυτού που μας έμαθαν να θεωρούμε τέλειο και ιδανικό.

Ευτυχώς, όμως, η εξέλιξη και η αλλαγή πολλές φορές στηρίζονται στα πιο μικρά. Σε εκείνα που μοιάζουν ένα απλό παιχνίδι, αλλά είναι πολλά περισσότερο από αυτό.

 

Η νέα σειρά της Barbie μας εμπνέει

Η σειρά Barbie «Inspiring Women» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στη βιομηχανία των παιχνιδιών. Και αποδεικνύει πως υπάρχουν τρόποι, για να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο. Η εν λόγω σειρά έχει σκοπό να τιμήσει γυναίκες-ηρωίδες, οι οποίες θυσιάστηκαν στον αγώνα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπέροχη προσθήκη στη νέα αυτή σειρά Barbie είναι η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ, η οποία με το σπουδαίο έργο της αποτέλεσε μία από τις διασημότερες, μαύρες γυναίκες αγωνίστριες των ΗΠΑ.

 

 

Ποια ήταν ηΊντα Γουέλς-Μπαρνέτ;

Υπήρξε αυτοδημιούργητη δημοσιογράφος με δική της εφημερίδα. Μέσα από τις ενδελεχείς έρευνές της, αποκάλυπτε φρικτές αδικίες σε βάρος Αφροαμερικανών. Βρισκόταν πολύ συχνά στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα τον βανδαλισμό των γραφείων της εφημερίδας της.

Καμία επίθεση, όμως, δεν κατάφερε να την κάνει να σιωπήσει και η Ίντα έγινε συνιδρύτρια μεγάλων οργανισμών, όπως η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP).

Επιπλέον, ανήκε στο κίνημα των Σουφραζέτων. Πάντα ο στόχος της ήταν ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες. Μάλιστα, το 2020, η Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ τιμήθηκε με βραβείο Pulitzer, 69 χρόνια μετά τον θάνατό της.

 

 

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Mattel δήλωσε:

“Όταν τα παιδιά μαθαίνουν ιστορίες ηρώων, όπως η Ida B. Wells, δεν φαντάζονται απλώς ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρουν ότι έχουν τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν”.

 

Η κούκλα έχει ήδη κυκλοφορήσει από χθες και εμείς την τοποθετούμε σίγουρα στη λίστα με τις top επιλογές παιχνιδιών για το 2022!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath