Home / Men  / Μπιλιάρδο: Hobby με πολλαπλά οφέλη

Μπιλιάρδο: Hobby με πολλαπλά οφέλη

man playing biliard
Το μπιλιάρδο είναι ένα hobby, που φαίνεται πως έχει αρκετό κοινό, με την πλειοψηφία του να αποτελείται από άντρες. Πολλοί σπεύδουν στα μπιλιαρδάδικα, για να απολαύσουν ένα καλό παιχνίδι, σε συνδυασμό με μία μπίρα και την παρέα τους.

 

Το μπιλιάρδο φαίνεται να ανήκει σε μία εποχή, σχεδόν κινηματογραφική, που θυμίζει ίσως κάτι λίγο από την κλασική ταινία του Scorcese “Το Χρώμα του Χρήματος”. Άλλωστε, ποιος άντρας δεν έχει ζηλέψει το look και τα skills του Tom Cruise στην ταινία; Το μπιλιάρδο, πάντως, δεν περνάει απαρατήρητο ούτε και σήμερα, με τους λάτρεις του να κάνουν λόγο για ένα hobby, που όχι μόνο τους κάνει να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα, αλλά και τους αναζωογονεί. Μάλιστα, αν κοιτάξει κανείς τις έρευνες, θα διαπιστώσει πως δεν πρόκειται καθόλου για υπερβολή!

 

biliard man issue

 

Μπορεί, όντως το μπιλιάρδο να έχει οφέλη και στην υγεία; Η απάντηση είναι “ναι” και, μάλιστα, πολλά!

 
Επιβραδύνει τη γήρανση

Το τρίπτυχο μπιλιάρδο – μπίρα – κοινωνικοποίηση φαίνεται πως αποτελεί έναν εξαιρετικά ωφέλιμο συνδυασμό. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, το να πίνεις μια μπίρα, παίζοντας ένα παιχνίδι μπιλιάρδου μαζί με τους φίλους σου, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην επιβράδυνση της γήρανσης. Ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερες ηλικίες! Τόσο η πνευματική όσο και η ενεργητική συμμετοχή, που απαιτούνται από το παιχνίδι, είναι αρκετές για να σε κρατήσουν σε εγρήγορση και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Βοηθά στην βελτιστοποίηση της εστίασης

Το μπιλιάρδο απαιτεί μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση. Η ικανότητά σου να εστιάζεις σε έναν συγκεκριμένο στόχο είναι απαραίτητη για να κάνεις ένα πετυχημένο παιχνίδι. Οι παίκτες πρέπει να επικεντρωθούν στους στόχους τους, που δεν είναι άλλοι από τη λευκή και την εκάστοτε μπάλα στόχο. Η στοχοπροσήλωση, που απαιτείται, προκειμένου να πετύχεις τη σωστή γωνία και τελικά τον στόχο, ακονίζει τις δεξιότητες της εστίασής σου.

Καίει θερμίδες

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του μπιλιάρδου είναι ότι, σε ένα τυπικό παιχνίδι 2 ωρών, καταλήγεις να κάνεις περίπου 100 γύρους γύρω από το τραπέζι. Αυτή η διαδρομή ισούται περίπου με τα τρία τέταρτα ενός μιλιού σε περπάτημα. Συνεπώς, όσο περισσότερα τα παιχνίδια, τόσο περισσότερες οι θερμίδες που θα κάψεις.

Βελτιώνει το τέντωμα και την ισορροπία

Το παιχνίδι απαιτεί κινήσεις, που δε θα έκανε κανονικά ένα άτομο. Ο παίκτης πρέπει να βρει τη σωστή γωνία, να γίνει ευλύγιστος και να μάθει να ισορροπεί γύρω από το τραπέζι. Οι διατάσεις και η συμβολή στην καλύτερη ισορροπία είναι μεγάλα πλεονεκτήματα για τους παίκτες.

Βοηθά στη δεξιότητα του να έχεις τον έλεγχο

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ασχολούνται με αθλήματα, όπως το μπιλιάρδο, είναι λιγότερο πιθανό να πανικοβληθούν εν μέσω κρίσης.

Ακονίζει το μυαλό

Αν παίζεις συχνά μπιλιάρδο, τότε μάλλον έχεις πιο κοφτερό μυαλό. Το μπιλιάρδο απαιτεί την εκτέλεση νοητικών και μαθηματικών εκτιμήσεων και υπολογισμών, όπως η βασική γεωμετρία και η φυσική, για να υπολογίζεις με ακρίβεια τη δύναμη που θα ασκηθεί κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος. Έτσι, μπορεί κανείς να σκεφτεί πιο γρήγορα και να ανακαλύψει λεπτομέρειες, που μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του παιχνιδιού. Ως φυσικό επακόλουθο γίνεσαι πιο έξυπνος.

Αυξάνει τον καλό συντονισμό χεριού-ματιού

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος είναι ο καλύτερος συντονισμός ματιού και χεριού. Ο συντονισμός τους είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη νίκη ενός παιχνιδιού μπιλιάρδου.

 
Οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει μπιλιάρδο ανεξαρτήτως ηλικίας! Από τον μικρό σου γιο, που θέλει να κάνει κάτι αποκλειστικά με τον μπαμπά, τον κολλητό, που δε θέλει να βγει απλά για ποτό, ή ακόμα και τον θείο, που βαρέθηκε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και κάπως θέλει να διασκεδάσει. Το μπιλιάρδο θα γίνει το αγαπημένο σου hobby!

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights