Home / Cozyhome  / Μια πρωτότυπη έκθεση αφιερωμένη στο ASMR!

Μια πρωτότυπη έκθεση αφιερωμένη στο ASMR!

Το London Design Museum διοργανώνει μια πρωτότυπη έκθεση αφιερωμένη στο ASMR, τον κόσμο των παράξενα ευχάριστων αισθήσεων.

 

Μέχρι τις 10 Απριλίου 2023, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μια νέα έκθεση στο Design Museum.του Λονδίνου με τον πρωτότυπο τίτλο “Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR”.

 

Τι είναι το ASMR;

Ο όρος ASMR επινοήθηκε το 2010 από την Jennifer Allen και σημαίνει Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών. Αναφέρεται σε μια συχνά καταπραϋντική αίσθηση χαλάρωσης.που προέρχεται από το τριχωτό της κεφαλής, πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.


Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, που έχει πλέον εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο,.διαμορφώθηκε γύρω από τη δημιουργία ψηφιακού και οπτικοακουστικού περιεχομένου, ικανού να “πυροδοτήσει” αυτή τη μοναδική αίσθηση. Η απαλή ολίσθηση του στυλό σε χαρτί, μια βούρτσα που τρέχει ομαλά στα μαλλιά,.μάσημα και κατάποση τροφής, αλλά και πολλά ακόμα είναι η πηγή μιας διαφορετικής  απόλαυσης των αισθήσεων, που όλοι έχουμε νιώσει.

 

 

Αλληλεπίδραση ASMR και design

Υπό το πρίσμα αυτού του καινοτόμου φαινομένου, η έκθεση “Weird Sensation Feels Good”,.που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ArkDes και το Σουηδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού, ερευνά τον κόσμο της παραγωγής πολυμέσων γύρω από το ASMR και πώς αλληλεπιδρά με τη σύγχρονη κοινωνία και το design.

Ο επιμελητής της έκθεσης, James Taylor-Foster εξηγεί πώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σφαίρα του σύγχρονου design, επιτρέποντάς του να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου στον οποίο μπορούμε να αναλογιστούμε λίγο τους τρόπους που ζούμε και να καταλάβουμε πού πάμε.

 

 

“Είμαστε στριμωγμένα όντα που κινούνται μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αιχμηρά αντικείμενα… Το ASMR μάς επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε αισθητήρια όντα,.χρησιμοποιώντας απαλότητα και βραδύτητα για να ανατρέψουμε τη σχέση του ανθρώπου με τα σκληρό,.γρήγορα τεχνολογικά προϊόντα που συνηθίζουμε να δημιουργούμε.”

 

Σύμφωνα με τον Taylor-Foster, το ASMR είναι ένα πεδίο σχεδίασης που μεσολαβεί μεταξύ νου και σώματος.και τονίζει πώς το μυαλό και το σώμα δεν αποσυνδέονται. Είμαστε αισθητηριακά όντα και το ASMR μάς βοηθά να το καταλάβουμε αυτό σε ένα πλαίσιο.

 

Ποιοι είναι και τι κάνουν οι ASMRtists;

Οι λεγόμενοι “ASMRtists”, δηλαδή οι άνθρωποι που δημιουργούν περιεχόμενο ASMR, βασίζονται σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων και σκηνικών από την καθημερινή ζωή για τη δουλειά τους, όπως στυλό και βούρτσες, σαπούνι, νερό, χάντρες, κόλλα και πολλά άλλα. Αυτό που πυροδοτεί το ASMR είναι η αλληλεπίδρασή τους με αυτά τα αντικείμενα και τα συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι αλληλεπιδράσεις. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει ότι το ASMR είναι βαθιά ριζωμένο στην υλική κουλτούρα, στη δυαδικότητα υποκειμένου και αντικειμένου, που οι σχεδιαστές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν και να διαπραγματευτούν.

 

 

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Για να εκτιμήσουν τη φύση του ASMR, οι επισκέπτες περνούν  μέσα από μια πλούσια και διαφορετική έκθεση, η οποια τους εισάγει σε σαράντα έργα και εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από πολλά και διαφορετικά άτομα, από την Björk έως τον τηλεοπτικό ζωγράφο Bob Ross, τον performer Tobias Bradford, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια γλώσσα που μπορεί να εκπέμπει σάλιο,  μέχρι και τον σχεδιαστή Marc Teyssier, που έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο τεχνητού ανθρώπινου δέρματος για smartphones.

 

Eπιπλέον, η έκθεση προσφέρει περιεχόμενο από δημοφιλείς YouTubers που έχουν γίνει viral, όπως το HidaMariCooking, το Shu and Tree και τους The Slow Mo Guys. Η καλλιτέχνις και ερευνήτρια Julie Rose Bower έχει δημιουργήσει ένα στούντιο σχεδιασμού ήχου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν μια σειρά από μοναδικούς ήχους σε εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια, όπως ένα νόμισμα που πέφτει σε ένα πηγάδι, βήματα στο χιόνι ή φωνές που αντηχού μέσα σε σπήλαιο. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν τα δικά τους κομμάτια ήχου ASMR!

 

 

Γιατί να επισκεφτείτε την έκθεση;

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το ASMR είναι μια ενστικτώδης παρόρμηση, μια μορφή διαλογισμού.που μπορεί να χρησιμεύσει ως διαφυγή από τη φασαρία της σύγχρονης ζωής,.ένα παγκόσμιο, διαδικτυακό, κοινωνικό φαινόμενο και ένα ενδιαφέρον θέμα μελέτης για σχεδιαστές από διάφορους κλάδους. Πάνω απ ‘όλα είναι μια στιγμή οικειότητας με τον εαυτό μας, που αποδίδεται μέσω των ενεργειών κάποιου άλλου.

 

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, ένα “περίεργο”  φαινόμενο που, όμως, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Ακριβώς όπως το δωμάτιο γεμάτο με μαξιλάρια σε σχήμα εγκεφάλου, που σας περιμένει στο Design Museum μέχρι τις 10 Απριλίου 2023!

 

designmuseum.org

 

Ed Reeves

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath