Home / Cozyhome  / Architecture  / Μια κατοικία στη Μόσχα για vintage lovers

Μια κατοικία στη Μόσχα για vintage lovers

cozy vibe architecture moscow
Aπό τη Μόσχα με αγάπη…
Το σπίτι που παρουσιάζουμε καταφτάνει από τη ρώσικη πρωτεύουσα, με τη ζεστή ατμόσφαιρά του να μη θυμίζει σε τίποτα το ψυχρό κλίμα της Μόσχας. Η καθαρόαιμη vintage αισθητική του αντικατοπτρίζεται στις ιδιαίτερες διακοσμητικές επιλογές και παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χώρων μοναδικής αισθητικής.

Το διαμέρισμα των 62μ² βρίσκεται στον 7ο όροφο ενός ανακαινισμένου κτιρίου, με θέα στις όχθες του ποταμού Karamyshevskaya στη Μόσχα. Ο ιδιοκτήτης, όντας καλλιτεχνική φύση με αγάπη για το σινεμά και τη μουσική, ανέθεσε τη δημιουργία ενός πολύ ιδιαίτερου περιβάλλοντος σε μία εξίσου ξεχωριστή αρχιτεκτονική ομάδα, το studio Archventil.

 

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow

 

Βασική design φιλοσοφία αποτέλεσε το πάντρεμα του industrial – vintage και ολλανδικού κλασικού στυλ διακόσμησης. Όλα σχεδιάστηκαν με σκοπό την εκμετάλλευση κάθε τετραγωνικού, με τη βοήθεια των συστημάτων pull-out. Με φυσικό όριο την γκαρνταρόμπα, το σπίτι χωρίζεται σε χώρους διημέρευσης και διανυκτέρευσης, διατηρώντας όμως ένα ενιαίο διακοσμητικό ύφος.

Το σαλόνι και η κουζίνα, στα πλαίσια μιας open space λογικής, διατρέχονται από ξύλινο παρκέ σε μοτίβο ψαροκόκαλου, το οποίο επεκτείνεται και στην κεντρική κονσόλα. Το ενεργειακό τζάκι δημιουργεί μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, ενώ το bar με τον πάγκο από λευκό μάρμαρο Carrara επιτρέπει την επικοινωνία των δύο χώρων. Η βιομηχανικού στυλ στρόγγυλη τραπεζαρία από σκούρο ξύλο, σχεδιασμένη από τους Archventil, περιβάλλεται από μεταλλικές καρέκλες σε πλήρη συνάφεια ύφους και χρωμάτων με την ιδιαίτερη αυτοσχέδια βιβλιοθήκη -ακόμα ένα σχέδιο της αρχιτεκτονικής ομάδας. Με την ονομασία Giralibri, έχει τη μορφή ενός interactive επιτοίχιου τροχού από μέταλλο και ξύλο, που κινείται σύμφωνα με τις αναγνωστικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Έτσι, καθώς ο χρήστης τοποθετεί σε κάθε μεταλλικό κουτί έναν συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων, ο τροχός γυρνάει προς την ανάλογη κατεύθυνση, με το βέλος να υποδεικνύει την επικρατούσα θεματολογία και άρα την αντίστοιχη σχέση βιβλίου – αναγνώστη.

 

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow

Η κουζίνα (De Marchi), πιστή στη βιομηχανική αισθητική, έχει κατασκευαστεί από ειδικά επεξεργασμένα κομμάτια αλουμινίου, τα οποία έχουν βιδωθεί μεταξύ τους, δημιουργώντας τελικά ένα πολύ ιδιαίτερο industrial “patchwork”. To aviator style ακολουθείται και στην πρόσοψη του ψυγείου, με τα μεταλλικά χερούλια να συμπληρώνουν ιδανικά το σύνολο. Ο κεντρικός τοίχος του χώρου έχει βαφτεί με μπογιά εφέ μαυροπίνακα, πάνω στον οποίο έχουν ζωγραφιστεί ευφάνταστα γραφιστικά. Το open bar με τον κρυφό φωτισμό, το μαρμάρινο πάσο και τα σκαμπό αυξομειούμενου ύψους, αποτελεί αγαπημένη γωνιά του ιδιοκτήτη.

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε, κινείται από το λευκό έως το πράσινο της μέντας, που “σπάνε” χάρις στα μαύρα μεταλλικά τελειώματα και το σκούρο πράσινο των θερμαντικών σωμάτων από χυτοσίδηρο σε κλασικό στυλ.

cozy vibe architecture moscow

Η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο χωρίζονται με τζαμαρία, ένα διακριτικό διαχωριστικό που ευνοεί ταυτόχρονα την επικοινωνία ανάμεσα στους δύο χώρους, επιτρέποντας στο φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα, ενώ παράλληλα τα μαύρα blackouts προσφέρουν την επιλογή της ιδιωτικότητας. Τις εντυπώσεις κλέβει η λευκή σιδερένια μπανιέρα με τα σκαλιστά πόδια καθώς και ο νεροχύτης – δοχείο από λευκή πορσελάνη, με τις βρύσες (Bossini) και τη θερμαινόμενη ράγα από βουρτσισμένο νικέλιο να ενισχύουν την αίσθηση του παλιού. Τα ξύλινα ράφια και η λευκή κεραμική λεκάνη σε σχέδιο της Paola Navone, αποκτήθηκαν από την εταιρεία Flaminia, ενώ όλα τα vintage διακοσμητικά όπως π.χ τα καλοπόδια – κρεμαστάρια και τα αξεσουάρ, επιλέχθηκαν ένα προς ένα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, σε υπαίθριες αγορές και αντικερί.

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow

cozy vibe architecture moscow cozy vibe architecture moscow

Το θέμα του νερού προεκτείνεται και στο υπνοδωμάτιο, καθώς απέναντι από το κρεβάτι έχουν κρεμαστεί στον τοίχο ένα παλιό κουτί από μασίφ ξύλο και μία σκαλιστή βρύση, στοιχεία συνέχειας του μπάνιου. Τα Edison vintage φωτιστικά όλων των χώρων, καθώς και οι πρίζες και οι διακόπτες από νίκελ και ξύλο (Fontini), ολοκληρώνουν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία της κατοικίας, φανερώνοντας την προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Τέλος, εξίσου μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην παρουσία των λουλουδιών, τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του συνολικού project, με βάση την οσφρητική μελέτη που έγινε για κάθε γωνιά του σπιτιού.

Η παγωμένη Ρωσία αποκαλύπτει τον πιο “θερμό” εαυτό της…

 

www.archventil.com

[email protected]

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath