Home / Beauty  / Με ποιες τροφές θα αυξήσεις το κολλαγόνο

Με ποιες τροφές θα αυξήσεις το κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι ο σύμμαχός σου για νεανικό δέρμα: Με ποιες τροφές θα ενεργοποιήσεις την παραγωγή του.

To κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους μυς, τα οστά, το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, το πεπτικό σύστημα και τους τένοντες. Καθώς βοηθά στην ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πιο σφριγηλή και νεανική επιδερμίδα. Δυστυχώς, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία. Όμως, μια διατροφή που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να σου χαρίσει πιο νεανική όψη. Οι παρακάτω τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να συνθέσει το ζωτικής σημασίας για το δέρμα και τα οστά, κολλαγόνο.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό, στην σωστή ανάπτυξη των ιστών όπως και στην διατήρηση των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη, βοηθά στην επιδιόρθωση και αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και φυσικά στην πρόληψη των ρυτίδων. Μπορείς να την βρεις σε φρούτα όπως πορτοκάλια, παπάγια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ και φράουλες. Αλλά και σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι πιπεριές, το κολοκύθα και τα χόρτα.

 

Νερό

Η πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει στην θρέψη του δέρματος και στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ακόμη, η κατανάλωση νερού συνηγορεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση σχηματισμού ινών οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου, το οποίο με την σειρά του αναζωογονεί τα κύτταρα του δέρματος. Δυο λίτρα νερό την ημέρα είναι ικανά να αποκαταστήσουν την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο και ορισμένα οξέα που μπορούν να αποκαταστήσουν τις φθαρμένες ίνες του δέρματος και ενισχύσουν σταδιακά  την παραγωγή κολλαγόνου. Το σκόρδο όπως και τα πράσα, το σχοινόπρασο και τα συγγενή του κρεμμύδια είναι οι καλύτερες πηγές θείου, τι οποίο βοηθά στη σύνθεση και την πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου.

 

Σολομός

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την μείωση των φλεγμονών, την οικοδόμηση υγιών κύτταρων και την ενυδάτωση του δέρματος. Άλλες πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το σκουμπρί, ο τόνος, τα θαλασσινά και τα βιολογικά αυγά.  

 

Σόγια

Η σόγια και τα παράγωγα προϊόντα της όπως το γάλα σόγιας, το τυρί ή το tofu βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση της γήρανσης. Η σόγια περιέχει γενιστεΐνη δηλαδή κάποιες φυτικές ορμόνες που χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά, που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζουν την αποδέσμευση ενζύμων που ευθύνονται για την γήρανση.

 

Ζωμός των οστών

Μπορεί να ακούγεται κάπως ανατριχιαστικό αλλά ο ζωμός οστών είναι η κορυφαία τροφή για την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό. Ο ζωμός των οστών βοοειδών, κοτόπουλου ή γαλοπούλας είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην  απελευθέρωση του κολλαγόνου από τα οστά με αποτέλεσμα δέρμα, νύχια και μαλλιά που ακτινοβολούν υγεία και φρεσκάδα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!