Home / Family  / Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας…

H 17η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και συζητάμε ξανά για το θέμα της “φροντίδας καγκουρό”.

Εκτός από την Επέτειο του Πολυτεχνείου, η 17 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ΠροωρότηταςΈνα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα, τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα από την ημερομηνία που θα έπρεπε να γεννηθεί. Όσο πιο ανώριμο είναι ένα πρόωρο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα.

 

Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι “Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης”, φέρνοντας στο επίκεντρο ένα ειδικό μοντέλο φροντίδας, τη λεγόμενη “φροντίδα καγκουρό”.

 

Τι είναι η “φροντίδα καγκουρό”;

Πρόκειται για μια τεχνική φροντίδας των πρόωρων και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, στην οποία υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα, ξεκινώντας από τη γέννηση (γνωστή και ως skin to skin contact). Η συγκεκριμένη φροντίδα έχει θετική επίδραση και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες

 
 
 
Η έρευνα και τα αποτελέσματα
Το 2021 οι επιστήμονες του Τμήματος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.Νεογνών του Νοσοκομείο Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πεκίνου του Capital Medical University μελέτησαν τον αντίκτυπο της μητρικής φροντίδας καγκουρό στον θηλασμό και στην υγεία των πρόωρων βρεφών, με μία διαμήκη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.
 
 
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα βρέφη της ομάδας μητρικής φροντίδας καγκουρό παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό λήψης μητρικού γάλακτος.κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, λιγότερη δυσανεξία στη σίτιση και υψηλότερη αναλογία αποκλειστικού θηλασμού στους 6 μήνες διορθωμένης αναλογίας. Επίσης, τα βρέφη είχαν  σημαντικά αυξημένο σωματικό βάρος και μήκος σώματος. κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, αλλά και περισσότερη αύξηση σωματικού βάρους, μήκους σώματος και περίμετρου κεφαλής στις επανεκτιμήσεις. Η βαθμολογία νευρο-συμπεριφοράς ήταν επίσης υψηλότερη σε αυτά τα νεογνά που δέχτηκαν τη μητρική φροντίδα καγκουρό.
 
 
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ήδη εφαρμόζει τη “φροντίδα καγκουρό” στη Β΄ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Ωστόσο, σε πολλές ΜΕΝΝ δεν υπάρχουν ακόμη οι δυνατότητες για τέτοιου είδους φροντίδα.
 
 
Η προωρότητα είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας. Ας εκπαιδευτούμε όλοι κατάλληλα, για ένα καλύτερο μέλλον των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath