Home / Family  / Μελίνα Πασχαλίδου: Η σοπράνο που αφηγείται τα πιο μαγικά παραμύθια για παιδιά!

Μελίνα Πασχαλίδου: Η σοπράνο που αφηγείται τα πιο μαγικά παραμύθια για παιδιά!

Μελίνα Πασχαλίδου: Η σοπράνο που αφηγείται τα πιο μαγικά παραμύθια για παιδιά!
Με την φωνή της, η Μελίνα Πασχαλίδου ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του παραμυθιού.

Ευγενική φυσιογνωμία, εντυπωσιακή μουσική παρουσία που σε καθηλώνει με τη φωνή και το ταλέντο της. Παράλληλα μετριόφρων και πολύ ευγενική μας μίλησε για την καριέρα της στο κλασικό τραγούδι αλλά και για το φρέσκο της, επίσης συναρπαστικό project που δεν είναι άλλο από την ανάγνωση παραμυθιών. Η εξαιρετική σοπράνο Μελίνα Πασχαλίδου μας γοητεύει με την υπέροχη φωνή της, αυτή τη φορά μέσα από τα παραμύθια που αφηγείται με τον πιο μαγικό τρόπο, δημιουργώντας το δικό της συναρπαστικό ηχητικό album στο YouTube, στο κανάλι της “Μια φορά κι έναν καιρό”. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

 

 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για την αφήγηση παραμυθιών στο YouTube και τη δημιουργία του καναλιού σου;

Το λοκνταουν έπαιξε καθοριστικό ρόλο, γιατί ως μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού κλήθηκα να αυξήσω τις δραστηριότητες που θα βοηθούσαν να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Το διάβασμα υπήρχε φυσικά στην καθημερινότητά μας αλλά κατά το διάστημα αυτό προμηθευτήκαμε αρκετά βιβλία και τα διαβάσαμε πάρα πολλές φορές. Η ιδέα λοιπόν προέκυψε ένα βράδυ που διάβαζα παραμύθια στον γιο μου και ανακάλυψα ότι ανάλογα με τον τόνο της φωνής μου, την ένταση και το ύφος της, άλλαζε η διάθεσή του και το ενδιαφέρον του για την ιστορία του παραμυθιού.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της αφήγησης ενός παραμυθιού στο ΥouΤube, όπου για τα δικά μου δεδομένα τουλάχιστον, ήταν κάτι πιο δημιουργικό από κινούμενα σχέδια αλλά και μια ευκαιρία να διαβάσει ένα παιδί βιβλία που πιθανόν για διάφορους λόγους, δεν έχει την δυνατότητα. Έτσι, δημιουργήθηκε το “Μια φορά κι έναν καιρό”

 

 

Αλήθεια τι χρειάζεται κάποιος ώστε να είναι καλός αφηγητής και να κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών;

Σίγουρα χρειάζεται ενθουσιασμό, εκφραστικότητα αλλά και πολλή φαντασία, η οποία όταν μιλάμε για μικρά παιδιά ποτέ δεν είναι αρκετή!

Μια καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να ξαναβρείς το παιδί μέσα σου.

 

 

 

 

 

Μίλησέ μας και για τη σπουδαία πορεία σου στον χώρο του κλασικού τραγουδιού. Ποια θεωρείς την πιο σημαντική σου στιγμή; Υπήρχαν για σένα μέντορες και τι είναι το πιο αξιόλογο που έμαθες από εκείνους;

Η πρώτη μου επαφή με το τραγούδι ήταν στην παιδική χορωδία Εύοσμου όπου μαέστρος ήταν η πρώτη μου δασκάλα, Lora Tsenova. Μεγαλώνοντας ξεκίνησα ιδιαίτερα μαθήματα μαζί της και πέρασα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ΄όπου πήρα το δίπλωμά μου με την Ένη Κίνη. Συνέχισα τη μελέτη μου στο Βερολίνο με την Janet Williams και έκτοτε το ταξίδι της μουσικής και της μάθησης δεν έχει σταματήσει!

Έχω συνεργαστεί με αξιόλογους μαέστρους και ορχήστρες αλλά και με συναδέλφους τραγουδιστές.

Η πιο σημαντική μου όμως στιγμή ήταν όταν τραγούδησα στην Großen Saal der Philharmonie με τη μαέστρο Yukari Ishimoto και την Neues Sinfonieorchester Berlin. Ο χώρος αυτός έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ιερά τέρατα της όπερας και είναι ένα κόσμημα όσον αφορά την ακουστική και την αρχιτεκτονική, αφού το βάθρο με τους μουσικούς αποτελεί το κέντρο της σκηνής.

Δεν μπορώ να πω ότι είχα μέντορες με την ακριβή έννοια της λέξης, αλλά θα πω ότι είμαι τυχερή γιατί συνάντησα αξιόλογους δασκάλους και συναδέλφους στην πορεία μου και έμαθα απ΄όλους κάτι.

 

 
Μελίνα Πασχαλίδου: Η σοπράνο που αφηγείται τα πιο μαγικά παραμύθια για παιδιά!

Η υπέροχη σοπράνο Μελίνα Πασχαλίδου επί σκηνής.

 

 

Τι απαιτεί το κλασικό τραγούδι και κατά πόσο η Ελλάδα είναι μία χώρα που δίνει ευκαιρίες σε όσους ασχολούνται με αυτό;

Το κλασσικό τραγούδι απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία, μελέτη και επιμονή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ όμορφες και ιδιαίτερες φωνές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του εξωτερικού. Η μουσική εκπαίδευση και οι υποδομές σίγουρα δεν είναι ιδανικές στην Ελλάδα γι΄αυτό και όλο περισσότεροι νέοι μουσικοί δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό είτε με επιπλέον σπουδές είτε απευθείας με ακροάσεις με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αν έχει κανείς υπομονή και μείνει σταθερός στον στόχο του, οι ευκαιρίες δεν θα αργήσουν να φανούν.

 

Ζούσες και εργαζόσουν στο Βερολίνο, σε μία μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από εκεί βρέθηκες στο Λουτράκι σε έναν διαφορετικό τόπο… Πώς είναι η ζωή σε μία αποκεντρωμένη περιοχή; Ποια πλεονεκτήματα έχεις εντοπίσει σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής κι άλλους τομείς;

Δεν ήταν εύκολη η μετάβαση ας μη γελιόμαστε, αλλά με τον καιρό το συνηθίζεις. Η ζωή στο Λουτράκι έχει τους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς, καθώς πρόκειται για μια μικρή τουριστική πόλη δίπλα στη θάλασσα. Ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις το άγχος της πόλης, την κίνηση και τις αμέτρητες ώρες για να τακτοποιήσεις υποχρεώσεις. Αντιθέτως μπορείς να τις συνδυάσεις ανά πάσα στιγμή με έναν καφέ με φίλους και μια βουτιά στην θάλασσα!

Επίσης είναι ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί γιατί έχει τα πλεονεκτήματα του χωριού και δεν έχει τους κινδύνους που κρύβει μια μεγάλη πόλη. Αποκτάς και μια ζεστή οικειότητα με τους ανθρώπους γιατί μετά από λίγο κάπως θα έχεις αλληλεπιδράσει με τους πιο πολλούς. Επιπλέον ο νομός Κορινθίας είναι ιδιαίτερα όμορφος, συνδυάζει βουνό με θάλασσα και είναι μόλις μια ώρα από την Αθήνα.

 

 

Έχει σχέση το κλασικό τραγούδι με την αφήγηση παραμυθιών; Ποια είναι τα κοινά τους στοιχεία; Πώς χρησιμοποιείς τη μουσική σήμερα στις αφηγήσεις σου και γιατί;

Βεβαίως και έχει γιατί συνδυάζει την φωνή με την ερμηνεία. Όπως στο τραγούδι έτσι και στην αφήγηση, θα πρέπει ο ακροατής να καταλαβαίνει για αρχή το κείμενο, οπότε μεγάλο ρόλο παίζει η σωστή άρθρωση. Το ίδιο σημαντική όμως είναι και η αναπνοή, γιατί πέρα από το τεχνικό κομμάτι του να οδηγήσει ο αφηγητής την φράση εκεί που πρέπει, θα κληθεί να την χρησιμοποιήσει και ερμηνευτικά.

Έπειτα όπως ο τραγουδιστής όπερας καλείται να βρει την δική του αλήθεια στον ρόλο που θα ερμηνεύσει, έτσι και στην αφήγηση θα πρέπει ο αφηγητής να προσεγγίσει τον/τους χαρακτήρα-ες του και να τον/τους αποδώσει όσο γίνεται πιο δίκαια. Σίγουρα ένα μέτριο παραμύθι μπορεί να ζωντανέψει χάρις στις ικανότητες ενός αφηγητή.

Η μουσική επένδυση των αφηγήσεών μου γίνεται σύμφωνα με το ύφος του παραμυθιού, την δυναμική που έχει αλλά και την υπόθεση. Επιλέγω κατά πλειοψηφία ορχηστρική μουσική ως background, που κατά τη γνώμη μου χαρίζει μια άλλη αίσθηση στην αφήγηση, την ολοκληρώνει θαρρείς και σίγουρα επηρεάζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ακροατών.

 

Καθώς είσαι και μαμά, γιατί θα πρότεινες στους γονείς να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τη μουσική; Πώς η μουσική ωφελεί τα παιδιά και πώς οι γονείς μπορούν να τα ενθαρρύνουν να την εντάξουν στη ζωή τους; Ποια οφέλη θα δουν αργότερα στη μετέπειτα ζωή τους;

Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής, είτε συμμετέχοντας σε κάποια παιδική χορωδία, είτε μέσω της εκμάθησης κάποιου μουσικού οργάνου. Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και ένα μέσο επικοινωνίας όπου άλλα μειονεκτούν. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη, επομένως μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες.

Οι γονείς μπορούν να τα μυήσουν στον κόσμο της κλασσικής μουσικής μέσω συναυλιών που μπορούν να παρακολουθούν όλοι μαζί, είτε μέσω μουσικών ακουσμάτων στο σπίτι.
Τα οφέλη ποικίλουν, αν σκεφτεί κανείς ότι για να μάθει ένα παιδί να παίζει μουσικό όργανο μαθαίνει να έχει υπομονή, να συνεργάζεται, να έχει πειθαρχία αλλά και να μην τα παρατάει.

 
Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάποια πρόταση για μουσική δραστηριότητα με τα παιδιά στο σπίτι;

Κάτι που μας αρέσει πολύ είναι να βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και να χορεύουμε σαν να μη μας βλέπει κανείς! Όταν σταματάμε τη μουσική θα πρέπει όλοι να παραμείνουν ακίνητοι μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η μουσική. Πολύ απλό αλλά αγαπημένο!

 

 

Μελίνα Πασχαλίδου: Η σοπράνο που αφηγείται τα πιο μαγικά παραμύθια για παιδιά!

 

6Χ6 Things about me:

 

  1. Τι μου έμαθε η καραντίνα: Να φτιάχνω πίτες με σπιτικό φύλλο.
  2. Μουσική για μένα είναι: Ανάγκη, τρόπος έκφρασης.
  3. Τραγούδι για μένα σημαίνει: Ανάσα, διαφραγματική και πνευματική.
  4. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου: Βλέπω κυρίως το καλό στους ανθρώπους.
  5. Από τότε που έγινα μαμά: Έχω χάσει τον ύπνο μου αλλά βρήκα την αληθινή αγάπη!
  6. Αγαπημένος/η μου συγγραφέας: Ζυράννα Ζατέλη.

 

Short Bio:

H σοπράνο Μελίνα Πασχαλίδου γεννήθηκε στη Στουτγάρδη, Γερμανίας. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου πήρε το δίπλωμά της στη Μονωδία με άριστα παμψηφεί (τάξη Ένης Κίνη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο υπό την καθοδήγηση της Pr. Janet Williams. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μερικούς από τους κύριους Mozartian ρόλους (Königin der Nacht, Kostanze, Susanna, Zerlina), Rosinian ρόλους (Rosina), Verdian ρόλους (Gilda, Nanetta, Oscar), καθώς και γερμανικούς ρόλους, όπως η Adele (J.Strauss ) και Zerbinetta (R. Strauss). Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, 1 παιδί (Ο Μαγικός Αυλός), ένα από τα 6 κορίτσια του Μαχαγκόνυ (Μαχαγκόνυ), Ροζίνα (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Μπελίντα (Διδώ και Αινείας). Από το 2014 είναι σταθερή σολίστ της Neue Sinfonieorchester Berlin. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Γεώργιος Βαγιανός, Iván Fischer, Yukari Ishimoto, Χρήστος Κτιστάκης, Matthias Manasi, Μύρωνας Μιχαηλίδης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Νίκος Τσούχλος.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!