Home / Lifestyle  / Μαριλένα Βαϊνανίδη: Η γειτονιά μου είναι πολύ κοντά στο “αιώνιο καλοκαίρι”, που πάντα ονειρευόμουν να ζω.

Μαριλένα Βαϊνανίδη: Η γειτονιά μου είναι πολύ κοντά στο “αιώνιο καλοκαίρι”, που πάντα ονειρευόμουν να ζω.

Πώς είναι για ένα “ροζ κορίτσι”  να μένει σ’ ένα πρώην ξενοδοχείο πλάι στη θάλασσα, να φωτογραφίζει τα πιο ιδιαίτερα αθηναϊκά σπίτια, να γνωρίζει σε ένα από αυτά το επαγγελματικό του έτερον ήμισυ και να δημιουργεί ασταμάτητα; Αυτές και πολλές ακόμα απορίες μας λύνει η Μαριλένα Βαϊνανίδη, δημιουργός του αγαπημένου site, spitishoot.com, αλλά και συνδημιουργός του Think Pig, με τις ατάκες του οποίου ταυτιζόμαστε καθημερινά. Γιατί η ζωή θέλει χιούμορ για να γίνει “αιώνιο καλοκαίρι”…

 

Άφησέ μας να σε γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από 3 φράσεις, που να αφορούν παιδικά χρόνια, σπουδές και αυτά που σήμερα αγαπάς.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη, πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο, οπότε δεν είχα παρέα στη γειτονιά, παρά μόνο μία φίλη που έχω ακόμα, περνούσα ατέλειωτες ώρες στο σπίτι της γιαγιάς μου, από το οποίο θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια και κάθε μυρωδιά, και συνέβαλε πολύ στη δημιουργία αυτού του σαιτ. Σπούδασα θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δούλεψα λίγα χρόνια σε σχολεία, αλλά η φωτογραφία ήταν πάντα ο μεγάλος μου έρωτας και κατάλαβα ότι δε μπορώ να ζήσω, κάνοντας οτιδήποτε άλλο. Τώρα μένω σ’ ένα πρώην ξενοδοχείο στα νότια προάστια, που περνούσα τα καλοκαίρια μου, αγαπάω τη θάλασσα, το καλοκαίρι, τους σκύλους και τα μακαρόνια, έχω τους ίδους φίλους για χρόνια, και η βασική μου δουλειά και απασχόληση είναι το thinkpig.gr που έφτιαξα με τη συνεργάτιδά μου, πριν από 6 χρόνια. 

 

Το site σου spitishoot.com αφορά μία πολύ πρωτότυπη ιδέα, αφού μπαίνει μέσα στα σπίτια των Αθηναίων και μας δείχνει ένα κομμάτι της καθημερινότητάς. Πώς και πότε προέκυψε η σύλληψή του;

Το 2014, λίγο πριν απολυθώ από την πρωινή μου δουλειά, χάζευα πολλά sites στο εξωτερικό, που βασίζονταν σ’ αυτή την ιδέα και σκέφτηκα να την προσαρμόσω εδώ, με τον δικό μου τρόπο και στα δικά μας δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται ένα σπίτι να είναι πολυτελές, αλλά να έχει αυτά τα μικρά κομμάτια, τα οποία μας είναι οικεία και δείχνουν την προσωπικότητα του κατοίκου.

 
 
 
 
 

Στο site, όμως, υπάρχει και η ενότητα #to_spitaki_mou_mesa με φωτογραφίες από το δικό σου σπίτι, μέσα από το οποίο είναι φανερή η αγάπη σου για τη διακόσμηση. Τι αγαπάς περισσότερο μέσα σε αυτό; Μπορείς να μας δώσεις μια ιδέα της δικής σου καθημερινότητας;

Στο σπίτι μου αγαπώ πιο πολύ το φως και το ότι βλέπει θάλασσα. Νιώθω πολύ τυχερή και εκμεταλλεύομαι ό,τι καλό έχει, δηλαδή να πίνω τον καφέ μου το πρωί δίπλα στο παράθυρο και να πηγαίνω για κολύμπι ακόμα και τον χειμώνα. Μου αρέσει, επίσης, να πίνω καφέ στην πλατεία ακόμα και μόνη μου με κάποιο βιβλίο. Η γειτονιά μου είναι πολύ κοντά στο “αιώνιο καλοκαίρι”, που πάντα ονειρευόμουν να ζω. Η καθημερινότητά μου έχει πολύ εργαστήριο, που πηγαίνω για τις δουλειές του e-shop, αλλά το σπίτι είναι το μέρος που ανυπομονώ κάθε μέρα να γυρίσω. Θα μπορούσα να μείνω σ’ αυτό μέρες, χωρίς να βαρεθώ ποτέ. Βρίσκω πάντα κάτι δημιουργικό να κάνω.

 

 

Γωνιά από το σπίτι της Μαριλένας

 

Το γραφείο, εκεί που δημιουργεί!

 

Τον τελευταίο χρόνο, η παρατεταμένη καραντίνα, μας έφερε όλους πίσω στο σπίτι. Το spitishoot υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει να κινείται ακριβώς στον ρυθμό της εποχής. Στις φωτογραφίσεις αυτής της περιόδου διαπιστώνεις μια αλλαγή, στο πώς αντιλαμβάνεται πλέον κάποιος την έννοια του σπιτιού;

Τον τελευταίο χρόνο λόγω καραντίνας δεν έκανα σχεδόν καμία φωτογράφιση, που είναι λογικό γιατί αν είμαστε υπεύθυνοι είναι καλό ν’ αποφεύγουμε συνθήκες που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Παρ’ ολ’ αυτά, επειδή μ’ αρέσει να στέκομαι στα θετικά, νομίζω ότι οι περισσότεροι, θέλοντας και μη, εκτίμησαν το σπίτι τους παραπάνω, και ανακάλυψαν σ’ αυτό πράγματα, που ίσως να μην είχαν προσέξει πριν. Σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, συνήθως αναγκάζεσαι να προσαρμοστείς δημιουργικά.

 

Πώς έχεις βιώσει εσύ τον τελευταίο χρόνο του εγκλεισμού;

Εγώ είμαι από τους τυχερούς, που έχω δικούς μου ανθρώπους στην πολυκατοικία, αλλά ταυτόχρονα και δική μου δουλειά, η οποία συνέχισε να πηγαίνει καλά, οπότε θα ήταν άδικο να έχω παράπονο. Είχα περισσότερο κενό χρόνο, που ποτέ δε μου είναι αρκετός, έμαθα αρκετά νέα πράγματα, έκανα αλλαγές στο σπίτι, πρόλαβα να πάω και δύο ταξίδια, αλλά επι της ουσίας, δεν άλλαξε δραστικά η ζωή μου.

Αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι να μπορώ να πηγαίνω ταξίδι ή εκδρομή όποτε θέλω, που είναι βασική μου ανάγκη. Αλλά προσπαθώ να σκέφτομαι ότι σύντομα θα επανέλθουμε, και ότι τώρα ζούμε απλώς ένα μεγάλο διάλειμμα, για κάποιον σημαντικό σκοπό. 

 
 
 

Είναι πάντα εύκολο για κάποιον να ανοίξει το σπίτι του; Συνάντησες ποτέ κάποιο ευτράπελο σε φωτογράφιση;

Ήταν πολύ φιλόξενοι και ζεστοί οι περισσότεροι άνθρωποι που φωτογράφισα, πράγμα που με εντυπωσίασε, γιατί δεν το θεωρώ καθόλου εύκολο να βάλεις κάποιον στο σπίτι σου, τον οποίον δεν γνωρίζεις από πριν και να σε φωτογραφίσει στον προσωπικό σου χώρο.  Με πολλούς έχω κρατήσει επαφή, και παρακολουθούμε ο ένας τον άλλον στο Instagram.

 
 

Τι μπορεί κανείς να καταλάβει από το σπίτι κάποιου; Θα μπορούσε η γνωστή ρήση να αλλάξει σε «δείξε μου το σπίτι σου να σου πω ποιος είσαι»;

Μπορείς να καταλάβεις αν του αρέσει πχ το σύγχρονο στυλ ή το πιο παλιό, αν έχει μανία με την τάξη ή είναι πιο χύμα, αν διαβάζει ή αν του αρέσει η τέχνη, αλλά σίγουρα δε μπορείς να καταλάβεις πολύ ουσιαστικά πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε για κανέναν, αν δεν έχουμε έρθει πολύ κοντά του. Θα μπορούσε να ισχύει η φράση “δείξε μου το σπίτι σου, για να σου πω ποιος ΘΕΣ να είσαι” και όχι ποιος είσαι. Ό,τι ισχύει, δηλαδή, και στα socila media,  που νομίζουμε ότι ξέρουμε κάποιον μόνο απ’ αυτά που λέει. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο ον, με πολλές διαφορετικές πλευρές. Πολλές απ’ αυτές τις κρύβει σε ντουλάπια. 

 
 
 
 

 

Υπάρχει κάποιο από τα σπίτια που φωτογράφισες για το site και θα σου μείνει αξέχαστο, ή που πραγματικά το θαύμασες και θα ήθελες να ήταν δικό σου;

Πολλά σπίτια θαύμασα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, και έτσι δε θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιο. Συνήθως μου μένουν αξέχαστα τα ζώα του σπιτιού.

 
 
 
 
 

 

Κάποιο κρυμμένο «μυστικό» στο σπίτι σου, που θες να μας αποκαλύψεις;

Το κρυμμένο μυστικό στο σπίτι μου είναι ένα ντουλάπι, στο οποίο βάζω ό,τι βαριέμαι να τακτοποιήσω, κι έτσι, ενώ το σπίτι φαίνεται τακτικό, αυτό το ντουλάπι έχει μέσα όλο το κρυμμένο μου χάος. Επίσης πριν λίγο καιρό ανακάλυψα ότι έχω ένα ντουλάπι που δεν είχα δει ποτέ! 

 
 

Είσαι, όμως, και συνιδρύτρια του “Think Pig” με design items που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο χιούμορ και ξεχωρίζουν για τα ευφυή quotes των δυο πρωταγωνιστριών τους. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα και η συνεργασία σου με την Αθηνά Αλεξιάδου;

Φωτογράφισα την Αθηνά για το spitishoot στο εργαστήριό της, αυτό που σήμερα είναι το εργαστήριο του think pig, και αρχίσαμε να φτιάχνουμε καδράκια, τα οποία ξεκινήσαμε να τα πουλάμε για να δούμε αν θα έχουν ανταπόκριση. Έγινε όσο απλά ακούγεται…

 

Το εργαστήριο του Think Pig

 

 

Πρόσφατα εκδόθηκαν και δύο βιβλία, στα οποία έχετε συγκεντρώσει τα περισσότερα κόμικς που έχετε κάνει μέχρι σήμερα για το “Think Pig”. Τι θέλετε ουσιαστικά να εκφράσετε μέσα από τους διαλόγους του κόκκινου και του ροζ κοριτσιού, και πώς σχετίζονται με την επικαιρότητα;

Το κόκκινο και το ροζ κορίτσι είναι δύο σύγχρονα κορίτσια, τα οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα λίγο κυνικά, λίγο ισοπεδωτικά, λίγο χιουμοριστικά, χωρίς στρογγυλοποίηση. Έχουν μία στάση που μας αποφορτίζει από τις ενοχές ότι πρέπει να είμαστε πάντα χαρούμενοι και να ζούμε τη ζωή μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δυστυχώς με αυτή τη θεωρία μεγαλώνουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κοινωνική συνταγή για να είναι κάποιος καλά, γιατί το “καλά” είναι μία πολύ προσωπική εσωτερική διαδικασία, και καμία σχέση δεν έχει με τα κοινωνικά στερεότυπα. Κάτι τέτοιο θέλουμε να φανεί μέσα από το χιούμορ των κοριτσιών. Την επικαιρότητα τη σχολιάζουμε συχνά, μέχρι εκεί που μας επιτρέπεται να κάνουμε χιούμορ, εστιάζοντας περισσότερο στην υποκρισία, του τι είσαι και τι νομίζεις ότι είσαι, που στα social πολλές φορές είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ φωνάζουν οι άνθρωποι, για να αποδείξουν κάτι που δεν είναι. 

 
 
 
Ποιο κορίτσι είσαι από τα δύο;
Είμαι το ροζ κορίτσι, αλλά ο διαχωρισμός γίνεται μόνο για λόγους “πλοκής”. Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές, και η κόκκινη και η ροζ, υπάρχουν εξίσου και στα δύο κορίτσια. 
 
 
 
 
Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε δημιουργικά; Κάνεις σχέδια για το μέλλον;
Είμαι πάντα και σε δημιουργική φάση, αλλά και σε φάση σαχλαμάρας, συνδυάζοντάς τα δημιουργικά. Κάνω σχέδια μόνο για το άμεσο μέλλον, τα οποία περιλαμβάνουν ταξίδια, φωτογραφίσεις και κάποιο καινούριο πρότζεκτ για το think pig. 
Φοβάμαι να κάνω μεγάλα σχέδια. Αν έκανα κάποιο, ίσως, θα ήταν να ταξιδεψω σε όλον τον κόσμο και να φωτογραφίζω ανθρώπους στα σπίτια τους. Άρα, να γίνω πλούσια… 
 
 

Brief Q&A

Τα χόμπυ μου: φωτογραφία, κολάζ, κολύμπι

Αγαπημένο σημείο στο σπίτι μου: καναπές

Σπίτι σημαίνει: ασφάλεια

Όταν τελειώσει η καραντίνα: θα πάω για ένα ποτό σε μία μπάρα με ωραία παρέα, και το επόμενο πρωί θα πάω εκδρομή με αυτοκίνητο. 

Η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας: όταν γυρνάω το βράδυ και κάθομαι στον καναπέ 

Αντιπροσωπευτική φράση think pig:  βρε αστοδιαλοκιεσυ

 
 

www.thinkpig.gr

www.spitishoot.com

 

 

Instagram: @spitishoot @thinkpig

 
 
 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath