Home / Wellness  / Mind  / Μήπως μοιράζεσαι υπερβολικά πολλές πληροφορίες για τη ζωή σου;

Μήπως μοιράζεσαι υπερβολικά πολλές πληροφορίες για τη ζωή σου;

oversharing
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μοιράζονται υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή τους και τι σημαίνει αυτό για την ψυχική τους υγεία;

 

Λίγο-πολύ, όλοι το έχουμε βιώσει. Συναντάμε έναν άγνωστο και 10 δευτερόλεπτα αργότερα στεκόμαστε αποσβολωμένοι, καθώς μας λέει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του. Δε φαίνεται να τον ενοχλεί που μόλις γνωριστήκαμε. Αντίθετα, είναι παραπάνω από πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας τις πιο προσωπικές σκέψεις του. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση υπερβολικού μοιράσματος. Αλλά, γιατί μερικοί άνθρωποι μοιράζονται πολύ περισσότερα από άλλους;

 

Μια ακούσια πράξη

Το υπερβολικό μοίρασμα είναι συχνά μια ακούσια πράξη. Σύμφωνα με την Carolyn Cole, αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, “πολλές φορές οι άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν παρά μόνο αφού το κάνουν. Ορισμένοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μοιράζονται υπερβολικά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και έπειτα νιώθουν ευάλωτοι. Άλλοι, πάλι, γνωρίζουν ότι το κάνουν διαρκώς, αλλά δεν το βλέπουν ως πρόβλημα”.

 

Κάτι υποκειμενικό

Σύμφωνα με τον Dr. Gary Brown, θεραπευτή σχέσεων στο Λος Άντζελες, “ο καθορισμός του τι συνιστά υπερβολικό μοίρασμα είναι καθαρά υποκειμενικός. Έγκειται στην οπτική γωνία του ατόμου που λαμβάνει τις πληροφορίες”. Και εξηγεί: “Αν μια κυρία μοιραστεί με τρία διαφορετικά άτομα πληροφορίες για τη σεξουαλική της ζωή, μπορεί να δεχθεί τρεις εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι υπερβολική πληροφορία. Άλλος μπορεί να πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό. Και ο τρίτος μπορεί πραγματικά να θέλει να μάθει περισσότερα”.

 

ypervoliko moirasma

 

Οι λόγοι του υπερβολικού μοιράσματος

“Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται υπερβολικά, συχνά επιθυμούν πολύ να συνδεθούν με κάποιον”, υποστηρίζει η Cole. Ο Dr. Brown συμφωνεί με αυτό, προσθέτοντας ότι “το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο να λένε τα πάντα, όπως και το ότι αισθάνονται μοναξιά”. Αναφέρει, επίσης, πως “ένας άνθρωπος που μοιράζεται υπερβολικά μπορεί να μην έχει έναν καλό ‘εσωτερικό λογοκριτή’. Μπορεί να μην είναι σε θέση να ‘διαβάσει’ το κοινό του σε ορισμένες περιπτώσεις και συχνά δεν έχει μια σταθερή αίσθηση των ορίων”.

Σύμφωνα με τον Dr. Brown, αν κάποιος προέρχεται από μια οικογένεια “ομιλητών”, όπου το υπερβολικό μοίρασμα είναι ο κανόνας, μπορεί να επαναλάβει αυτήν τη συνήθεια στην καθημερινή του ζωή. “Μπορεί, επίσης, να το κάνει από μια γενική αίσθηση ανεπάρκειας ή αν είναι νάρκισσος, νιώθει υποχρεωμένος να αποκαλύψει ό,τι του έρχεται στο μυαλό για να ακουστεί”, καταλήγει.

 

Ο ρόλος της ηλικίας

Σύμφωνα με το ScienceDaily, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι το υπερβολικό μοίρασμα αυξάνεται, καθώς μεγαλώνουμε. Οι ερευνητές εξέτασαν 100 άτομα, ηλικίας 17 έως 84 ετών, σχετικά με τις δεξιότητες προσοχής τους. Ανακάλυψαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα παρείχαν στους ακροατές πιο άσχετο υλικό συγκριτικά με τα νεότερα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Madeleine Long, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αποκαλύψουν κατά λάθος προσωπικές πληροφορίες σε αγνώστους, που θέλουν να επωφεληθούν. Το αποτέλεσμα είναι κρίσιμο για να “σχεδιαστεί στοχευμένη εκπαίδευση, που θα τους βοηθήσει να αποφύγουν δυνητικά επικίνδυνα επικοινωνιακά λάθη”, αναφέρει η Long.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin