Home / Good Life  / Λάτσιο: Ταξίδι στα καλά κρυμμένα μυστικά του

Λάτσιο: Ταξίδι στα καλά κρυμμένα μυστικά του

lazio
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη… και όχι μόνο! To Λάτσιο, η περιφέρεια στην οποία υπάγεται η ιταλική πρωτεύουσα, είναι γεμάτη ονειρεμένους προορισμούς, που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις!

 

Ιταλία! Ρώμη, Νάπολη, Βενετία και τόσες άλλες γνωστές πόλεις, που γεμίζουν τα bucket lists των τουριστών για χρόνια ολόκληρα. Η χώρα των μακαρονάδων, της πίτσας, του παγωτού και των ονείρων φιγουράρει πάντοτε στην κορυφή της wish list των ταξιδιωτών. Ειδικά για τους Έλληνες, αποτελεί -ίσως- και τον πιο προσιτό προορισμό, τόσο λόγω της απόστασή της από τη χώρα μας, όσο και λόγω οικονομικής άποψης, αφού είναι σχετικά οικονομική.

Λίγες είναι οι ταξιδιωτικές wish lists, στις οποίες θα βρεις τα καλά κρυμμένα της μυστικά. Οι προορισμοί αυτοί δεν αναγράφονται στα ταξιδιωτικά sites, δεν προτείνονται από κανένα τουριστικό γραφείο και πολλές φορές τους αγνοούν ακόμα και οι ντόπιοι. Ωστόσο, αυτοί είναι τελικά οι προορισμοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς στο θέαμά τους, σου κόβεται η ανάσα!

Είναι σχεδόν αδύνατο ένα άρθρο να συμπεριλάβει όλους τους κρυμμένους θησαυρούς μίας χώρας. Μπορεί, όμως, να κάνει την αρχή. Και καμία καλύτερη αρχή, από αυτήν που έχει ως βάση της την Αιώνια Πόλη και ό,τι την περιβάλλει.

 

roma la piu bella den mondo

 

Λίγες πληροφορίες για το Λάτσιο

To Λάτσιο είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής και πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ιταλίας, με πρωτεύουσα τη Ρώμη. Στην περιφέρεια του Λάτσιο υπάγεται και το Βατικανό. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και θεωρείται ως μεταβατική περιοχή μεταξύ του βορρά και του νότου.

Το όνομα Λάτσιο, ή αλλιώς Λάτιο, προέρχεται από το αρχαίο Λατινικό “Latium”. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι διατήρησαν την ονομασία, που αρχικά δόθηκε από τους Λατίνους, γιατί το “latus” στα λατινικά σημαίνει “εύφορη χώρα”.

Το Λάτσιο χωρίζεται σε πέντε επαρχίες. Πιο πυκνοκατοικημένη από αυτές είναι η Ρώμη, με περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ ακολουθούν οι Frosinone, Latina, Rieti και Viterbo. Σε αυτές τις επαρχίες, μακριά από τα τουριστικά κέντρα, κρύβονται και πολλοί ονειρεμένοι προορισμοί.

 

Παρακάτω θα βρεις διαφορετικές προτάσεις ταξιδιών, για να ανακαλύψεις τα καλά κρυμμένα μυστικά της περιφέρειας του Λάτσιο!

 

Επαρχία της Ρώμης

 
Castel Gandolfo

Νότια της Ρώμης, σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η περιοχή Colli Albani -γνωστή και ως Castelli Romani. Αν είσαι λάτρης του καλού κρασιού, τότε σίγουρα την έχεις ακουστά.

 

castel gandolfo

Castel Gandolfo

 

Στη νοτιοδυτική πλευρά της λίμνης Albano, στην πόλη που ονομάζεται Castel Gandolfo, βρίσκεται και η θερινή κατοικία του Πάπα.

 

castel gandolfo pope

Ο Κήπος της θερινής κατοικίας του Πάπα.

 

Το Castel Gandolfo έχει συγκλονιστική θέα στη λίμνη, αφού είναι χτισμένη πλάι στις όχθες της. Απέχει περίπου 40 λεπτά από τη Ρώμη και το καλοκαίρι είναι γεμάτη από κόσμο, που σπεύδει να κολυμπήσει στα νερά της λίμνης και να περάσει όμορφα τη μέρα του, μακριά από το ασφυκτικό τουριστικό κέντρο.

 

Arricia

Σε απόσταση αναπνοής από το Castel Gandolfo θα βρεις την Ariccia. Η μικρή πόλη βρίσκεται κατά μήκος της via Appia, στα μισά της διαδρομής μεταξύ Nemi και Albano. Το σημερινό κέντρο της έχει θέα στη δασώδη πεδιάδα Valle Ariccia. Είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, τα ιστορικά της κτίρια, τα τοπία, αλλά και την τοπική της γαστρονομία. Η ιδανική επιλογή για φαγητό, μετά την επίσκεψή σου στο Castel Gandolfo.

 

ariccia

Ariccia

 

Αν δε, είσαι λάτρης της πορκέτας, στην Ariccia θα γευτείς -ίσως- την καλύτερη της ζωής σου, τη διάσημη Porchetta di Ariccia. Μάλιστα, αν την επισκεφτείς στις αρχές του Σεπτέμβρη, τότε μπορείς να παρευρεθείς και στη Sagra della Porchetta, τη γιορτή αφιερωμένη στο εκλεκτό έδεσμα!

 

porchetta di ariccia

Porchetta di Ariccia

 

Nemi

Στην Επαρχία της Ρώμης αξίζει να επισκεφτείς και τη Nemi. Περιτριγυρισμένη από δάση, η Nemi έχει θέα στη μικρή ηφαιστειακή λίμνη που φέρει το όνομά της. Η γοητεία αυτής της μικρής πόλης βρίσκεται στους πύργους της, που αντανακλούν στα γαλάζια νερά της λίμνης, αλλά και στα πολλά θερμοκήπια φράουλας, που την περιβάλλουν.

 

nemi

Nemi

 

Όπως στην Ariccia, έτσι κι εδώ, θα ζήσεις μία ξεχωριστή γιορτή, τη γιορτή της φράουλας -ή, στα ιταλικά, Sagra delle Fragole.

 

sagra delle fragole

 

Η Nemi έχει σαγηνεύσει ποιητές και ζωγράφους και εξακολουθεί να μαγεύει όποιον την επισκέπτεται ακόμα και σήμερα. Εδώ, θα βρεις και το Museo delle Navi Romane (Μουσείο των Ρωμαϊκών Πλοίων).

 

Ostia

Περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ρώμης θα βρεις την Ostia Antica, το πρώην λιμάνι της ιταλικής πρωτεύουσας. Η Ostia Antica είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις της Ιταλίας. Μάλιστα, είναι καλύτερα διατηρημένη από την Πομπηία. Ιδρύθηκε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., κυρίως για εμπορικούς λόγους. Το όνομα “Ostia” προήλθε από το λατινικό “ostium”, που σημαίνει στόμα. Πλέον, είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Μπορείς εύκολα να την επισκεφτείς και να κάνεις μία διασκεδαστική ημερήσια εκδρομή, αφού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Ρώμης.

 

ostia antica

Ostia Antica

 

Επιπλέον, μπορείς να επισκεφτείς και τη σύγχρονη Ostia. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώρισε τεράστια τουριστική έκρηξη. Κατά τους θερινούς μήνες, πολλοί είναι οι τουρίστες, αλλά και οι ντόπιοι, που ξεχύνονται στις παραλίες της και περνούν το καλοκαίρι τους μακριά από τον καύσωνα και την πολυκοσμία του κέντρου. 

 

ostia

Ostia

 

Επαρχία του Βιτέρμπο 

 

Bomarzo

To Bomarzo -Μπομάρτσο- είναι μία πόλη που θεωρείται κομβικό σημείο της επαρχίας του Viterbo. To όνομα της πόλης υποδηλώνει τη Ρωμαϊκή της προέλευση.

 

Bomarzo

Bomarzo

 

Κυριότερο αξιοθέατό της είναι το πάρκο Bosco-Parco Dei Mostri, δηλαδή το Άλσος των Τεράτων. Το πάρκο είναι, επίσης, γνωστό και ως Sacro Bosco (Ιερό Άλσος).

 

parco dei mostri

Bosco Sacro

 

Το πάρκο πήρε όνομά του από τα πολλά γλυπτά με μορφές τεράτων, που είναι σμιλεμένα στα βράχια του. Μία επίσκεψη στο Ιερό Άλσος θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σου!

 

Civita di Bagnoreggio

Μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου σε μία άλλη πόλη, που μοιάζει να έχει βγει από κάποιο όνειρο. Δεν είναι άλλη από την Civita di Bagnoreggio. Γνωστή και ως La Città che muore (Η πόλη που πεθαίνει), η πόλη φαντάζει σαν αντικατοπτρισμός. Πρόκειται για μια μικρή και γοητευτική πολιτεία, χτισμένη σε έναν λόφο από ηφαιστειογενές πέτρωμα. Αυτό, δυστυχώς, την καθιστά ασταθή και απειλεί την ύπαρξή της, ενώ έχει εμπνεύσει και το όνομά της.

 

civita di bagnoreggio

Civita di Bagnoreggio

 

Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο μέσω μιας μεγάλης πεζογέφυρας. Στην “Πόλη που πεθαίνει” υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ένας λαβύρινθος από γραφικά σοκάκια απλώνεται σε όλη την έκτασή της. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ιταλίας και ένας προορισμός που δεν πρέπει να χάσεις!

 

Bolsena 

Η Bolsena -Μπολσένα- είναι μια πόλη χτισμένη στην όχθη της ομώνυμης λίμνης. Είναι γνωστή για το φρούριο του Monaldeschi, την εκκλησία της Αγίας Χριστίνας της Bolsena και το θαύμα που συνέβη εκεί το 1263. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ιερέας αμφέβαλλε για την πραγματική παρουσία της σάρκας και του αίματος του Χριστού, μέχρι που είδε αίμα να πέφτει και να λερώνει το λινό ύφασμα της Θείας Λειτουργίας. Το ύφασμα αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Ορβιέτο, που χτίστηκε για να τιμήσει το θαύμα της Bolsena.

 

bolsena

Bolsena

 

Αν βρεθείς εδώ, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις pasta alle vongole μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί δίπλα στη λίμνη της. Και, φυσικά, πάρε τον χρόνο σου, για να απολαύσεις τα μαγευτικά της τοπία!

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights