Home / Lifestyle  / Κλαίρη Καραπιδάκη: Όλα είναι χορός και όλοι χορεύουν χωρίς να το συνειδητοποιούν

Κλαίρη Καραπιδάκη: Όλα είναι χορός και όλοι χορεύουν χωρίς να το συνειδητοποιούν

Η Κλαίρη Καραπιδάκη βρήκε τον πραγματικό της εαυτό και το νοήμα της ζωής μέσα από τον χορό. Ίδρυσε τη σχολή Prodancers, η οποία έχει αναδειχθεί ως μια από τις καλύτερες σχολές χορού στην Ελλάδα, και πιστεύει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να χορέψει. Για την ίδια, σκοπός μας πρέπει να είναι να βρίσκουμε τρόπους που θα “ανεβάσουν” εμάς και τους άλλους, με κάθε τρόπο. Αναζητώντας ότι κάνει εμάς και τους γύρω μας χαρούμενους θα μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι.
 
♥ Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το χορό και τί σημαίνει για εσένα;

 

Η ενασχόλησή μου με το χορό ξεκίνησε όταν η μαμά μου με έγραψε σε μία σχολή χορού σε μικρή ηλικία. Επαγγελματικά, όμως, ξεκίνησε μετά τα 18 μου. Μέσω της ενασχόλησης μου αυτής, και της επαφής με τη μουσική και τον κόσμο, έχω βρει τον πραγματικό μου εαυτό και το νόημα της ζωής.

 

 

 

♥ Η σχολή Prodancers Studio έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί σε μια από τις καλύτερες της χώρας. Μίλησε μας γι’ αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, καθώς και για τον ανανεωμένο χώρο που άνοιξε, φέτος, τις πόρτες του.

 

Η ProDancers ξεκίνησε όταν, μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης με τον χορό ως δασκάλα, ένιωσα την ανάγκη να κάνω τα πράγματα με το δικό μου τρόπο. Ξεκίνησε σαν ένα πολύ μικρό βηματάκι και με τα χρόνια ανοίχτηκε όλο και περισσότερο, για να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι ο κόσμος μας αγάπησε και νομίζω πως το μυστικό της επιτυχίας είναι η ελευθερία που δίνουμε στους συνεργάτες μας να εκφραστούν, με τον τρόπο που ο καθένας ονειρεύεται. Με αυτόν τον τρόπο και οι μαθητές μας αισθάνονται ασφαλείς και χαρούμενοι.

 

 

 

 

Φέτος, είναι η 10η χρονιά της σχολής στο κέντρο και η χρονιά που για εμάς σημαδεύτηκε από το lockdown και από τη μετακόμιση μας σε ανανεωμένο χώρο. Ήταν μια αλλαγή που ήταν αναγκαία να γίνει, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, έφτασε όμως να είναι ευεργετική, γιατί οι νέοι μας χώροι είναι πολύ πιο φωτεινοί, φιλόξενοι και σε κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε όποιον θέλει να μας γνωρίσει και να χορέψει μαζί μας 🙂 

 

 

♥ Όντας μαθήτριά σου για λίγο καιρό με εντυπωσίασε το μοναδικό σου πνεύμα, η διάθεση και ο ξεχωριστός τρόπος που διδάσκεις; Τι σε εμπνέει και τι σε κρατάει συνεχώς motivated και αισιόδοξη;

 

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξη, αντλώ, όμως, μεγάλη όρεξη γι’ αυτό που κάνω και από τον κόσμο. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, σε όλες τις ηλικίες, που θέλουν να μπουν στην αίθουσα, να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική και να χορέψουν με όλη τους την καρδιά και να απελευθερωθούν, είναι πραγματική έμπνευση για μένα. Νιώθω διαρκώς ευγνωμοσύνη που μπορώ να ασκώ αυτό το επάγγελμα και αύτο με κρατάει χαρούμενη διαρκώς.

 

 

 

♥ Πιστεύεις ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να χορέψει; Ποιες είναι οι συμβουλές σου σε κάποιον που διστάζει ή ετοιμάζεται να κάνει τώρα αυτό το βήμα;

 

Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χορέψει, ακόμα και όσοι δε μπορούν να περπατήσουν. Ο χορός υπάρχει στη φύση μας, από τότε που εμφανίστηκε το ανθρώπινο είδος και έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε έκφανση της ζωής μας.  Θρησκευτικές τελετουργίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θέατρο και παραδοσιακή τοπική κουλτούρα, υψηλή μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και σπουδής. Ακόμα και ο τρόπος που κινούμαστε καθημερινά, που περπατάμε, οι κινήσεις μας στην ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή των χεριών μας όταν προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον, η γλώσσα του σώματος όταν φλερτάρουμε, όλα είναι χορός.

 

Όλοι χορεύουν χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αν κάποιος θέλει τώρα να ξεκινήσει ή διστάζει, θα του έλεγα πως το μόνο που χρειάζεται είναι το θάρρος να μπει σε μία αίθουσα. Όλα τα άλλα θα τα αναλάβει το σώμα του, το ένστικτο του και ο χοροδιδάσκαλος. Θα είναι από τις καλύτερες αποφάσεις που έχει πάρει στη ζωή του.

 

 

♥ Ποια δικιά σου χορευτική εμπειρία ξεχωρίζεις, στη μέχρι τώρα πορεία σου;

 

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη χορευτική εμπειρία που ξεχωρίζω. Υπάρχει ένα συναίσθημα το οποίο νιώθω όταν βλέπω πολύ κόσμο να χορεύει, ταυτόχρονα, σε κάτι που έχω διοργανώσει ή όταν είμαι στη σκηνή με πολλούς μαθητές μου, την ίδια στιγμή. Είμαι τυχερή που το έχω νιώσει αρκετές φορές στη ζωή μου και είναι σαν μούδιασμα χαράς. Η συνειδητοποίηση ότι αυτό γεννήθηκες να κάνεις. 

 

 

 

♥ Μίλησε μας για την παράσταση που ετοιμάζεις “Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο”. Τι σου άρεσε περισσότερο από αυτήν την εμπειρία και τι σε δυσκόλεψε;

 

Η παράσταση “Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο” είναι μέρος ενός γενικότερου εγχειρήματος με τους αγαπημένους μου συνεργάτες Λευτέρη Κωνσταντίνου, Άγγελο Κουρέπη και Έμμα Χαραλαμπίδου. Δημιούργησαμε την εταιρεία παραγωγής Triple Threat Productions και αυτή είναι η πρώτη παράσταση που ανεβάζουμε. Φέτος το έργο αυτό, των Ρέππα και Παπαθανασίου, κλείνει 20 χρόνια ύπαρξης και, επειδή το αγαπάμε βαθιά, νιώθουμε μεγάλη χαρά που μπορέσαμε να το επιλέξουμε και που μας δόθηκαν τα δικαιώματα να το ανεβάσουμε στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Μας δυσκόλεψε πραγματικά το γεγονός του lockdown, γιατί οι πρόβες έπρεπε να γίνουν αποσπασματικά, online και συγκρατημένα δια ζώσης, γιατί το cast αποτελείται από περίπου 30 ηθοποιούς και χορευτές. Φτάσαμε, όμως, στη τελική ευθεία, και η πρεμιέρα μας έχει οριστεί για τις 16 Οκτώβρη, στο θέατρο Metropolitan. Ειλικρινά, πιστεύω ότι είναι μια περίοδος στην οποία ο κόσμος χρειάζεται να ξεχαστεί και να γελάσει πάρα πολύ και αυτή η παράσταση είναι χορταστική και διασκεδαστική από κάθε άποψη.

 

 

 

 

♥ Παράλληλα, διατηρείς και κανάλι στο Youtube, το Coffee with Claire. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα και τι μπορεί να βρει κάποιος στο προφίλ σου;

 

Αποφάσισα να ανοίξω το κανάλι μου όταν συνειδητοποίησα, μέσω της καθημερινότητας μου, τον κόσμο που συναναστρέφομαι και τις εμπειρίες μου. Ότι λόγω αυτών έχω πράγματα που, ίσως, αν τα πω δημόσια μπορεί κάποιος να εμπνευστεί, να βοηθηθεί, να πάρει απαντήσεις ή να γελάσει. Είναι κάτι που κάνω σταδιακά τα τελευταία χρόνια και ανεβαίνει σταθερά. Μόλις ξεκίνησα τα επεισόδια για την φετινή σεζόν. Η θεματολογία κινείται ανάμεσα σε κοινωνικά και ακτιβιστικά ζητήματα έως συμβουλές για την καθημερινότητα, την αισιοδοξία, την σχέσεις και την καριέρα. 

 

 

 

♥ Μέσα από τα stories ή τα video σου βλέπουμε πόσο υπέροχα θίγεις σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταδώσεις, ευχόμενη έναν καλύτερο κόσμο;

 

Το ουσιαστικό μήνυμα που θέλω να μεταδώσω, μέσω όλης μου της ύπαρξης στα social media, είναι ότι οι άνθρωποι είναι εδώ για να περνάνε καλά, να είναι παραγωγικοί και χαρούμενοι και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, για να είναι ευγενικοί και να βοηθούν τους άλλους. Πραγματικά πιστεύω πώς στον αλτρουισμό και στην προσφορά βρίσκεται το ουσιαστικό νόημα της ζωής και με γεμίζει απερίγραπτα η κάθε στιγμή που θα πω κάτι, το οποίο ίσως βοηθήσει κάποιον με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Είμαστε εδώ για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο καθένας και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος ξέχνα το λόγο για τον οποίο γεννήθηκε. Σίγουρα ο λόγος δεν είναι να ζούμε μέσα στη μιζέρια, οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό. Κάποιων ανθρώπων οι αντικειμενικές συνθήκες και τα προνόμια είναι μεγαλύτερα από άλλων. Γι’ αυτό πιστεύω πως και οι ίδιοι πρέπει να βοηθάμε τον εαυτό μας και έπειτα τους γύρω μας, να «ανέβουν» με κάθε τρόπο.

 

 

 

 

♥ Βλέποντας όσα συμβαίνουν τελευταία με τις γυναίκες, υπάρχει κάτι που θέλεις να μοιραστείς με όλες εμάς;

 

Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ με τις γυναίκες που θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη, είναι πως ο τρόπος που μεγαλώνουμε και το κοινωνικό σύστημα μας έχει καταπιέσει σε τέτοιο βαθμό, που πάρα πολλά πράγματα που κάνουμε τα περνάμε χωρίς κριτική, θεωρώντας πως είναι δικές μας επιλογές. Υπάρχουν στόχοι που κυνηγάμε, πράγματα που προσπαθούμε να αποδείξουμε, τρόποι με τους οποίους θέλουμε να φερόμαστε και να εμφανιζόμαστε, που δεν έχουμε αμφισβητήσει δευτερόλεπτο αν είναι δικές μας  αποφάσεις.

 

Θα πρότεινα το εξής. Για κάθε πράγμα που αισθάνεστε ότι σας ζορίζει, το πότε και πώς θα το πετύχετε, εξετάστε αν θα κάνει χαρούμενη εσάς ή τους γύρω και γιατί. Είναι μια αρχή για να ζήσετε πραγματικά ελεύθερα.

 

 

♥ Ποια είναι τα επόμενα χορευτικά σου σχέδια με την Prodancers;

 

Στα επόμενα χορευτικά μου σχέδια είναι να πραγματοποιηθούν τα δύο festival που αναβάλλαμε λόγω του lockdown. Θέλουμε μέσα στο 2022 να πραγματοποιηθεί και πάλι το In10sive Mastercamp Greece με χορευτές από όλον τον κόσμο, και έπειτα για πρώτη φορά το Fuego Salsa Festival . Ελπίζω οι αντικειμενικές συνθήκες να το επιτρέψουν και να μπορέσουμε να βάλουμε σε εφαρμογή όλα τα ωραία πλάνα που έχουμε έτοιμα από το 2019-20.

 

 

 

Brief Q&A:

♥ Στον ελεύθερο μου χρόνο: διαβάζω βιβλία, πηγαίνω βόλτες και εκδρομές με τους φίλους και το αγόρι μου

♥ Αγαπημένος προορισμός: Σκωτία

♥ Η πιο περίεργη συνήθεια μου: κάνω λίστες για τα πάντα, το κάθε παραμικρό πράγμα

♥ Αυτόν τον χειμώνα θέλω να: πάω ένα ωραίο ταξίδι κάπου, μετά από τόσο καιρό

♥ Ένας καλλιτέχνης που θα ήθελα να συνεργαστώ: η Kylie Minogue

 

 

Instagram: clairekarapidaki

Youtube: Claire Karapidaki/ Coffee with Claire

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.