Home / Family  / Κατοικίδια και εποχικές αλλεργίες

Κατοικίδια και εποχικές αλλεργίες

Μπορούν τα κατοικίδια να υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες; Δες εδώ μια λίστα με τα σημάδια, που υποδηλώνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως τον κτηνίατρο.

 

Οι εποχικές αλλεργίες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στην κτηνιατρική. Δυστυχώς, όμως, τα συμπτώματά τους είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν στα γούνινα μέλη της οικογένειάς μας. Σε γενικές γραμμές, οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα στους σκύλους, οι οποίοι συχνά αντιδρούν ξύνοντας ή δαγκώνοντας τον εαυτό τους, για να ανακουφιστούν από τον κνησμό.

 

Δέρμα

Μία από τις πιο σοβαρές παρενέργειες των αλλεργιών στα κατοικίδια είναι μια δερματική λοίμωξη, η οποία συνήθως σχετίζεται με χρόνιο ξύσιμο. Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν ως εξανθήματα, κόκκινα μπαλώματα, απώλεια γούνας και ψώρα/μη επουλώσιμες “πληγές”. Αυτές μπορεί να προκληθούν από παράσιτα, βακτήρια ή ζυμομύκητες, που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα του κατοικίδιου. Αν το ζωάκι σου δαγκώνεται ή ξύνεται συνεχώς, θα επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, οι ουλές θα γίνουν μεγαλύτερες και ο κνησμός εντονότερος.

Οι σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε περιβαλλοντικά σωματίδια, όπως η σκόνη, η μούχλα και η γύρη. Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες στους σκύλους ονομάζονται ατοπία και το ξύσιμο είναι το πιο κοινό σύμπτωμά τους. Στις γάτες, οι αλλεργίες στο δέρμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έντονο κνησμό και πόνο. Η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πολλαπλών “εξογκωμάτων” κάτω από τη γούνα τους.

Η εύρεση της πηγής της αλλεργίας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μόλις εντοπιστεί η πηγή του κακού, είναι σημαντικό να συνεχίσεις να διαχειρίζεσαι την αλλεργία του κατοικίδιού σου, για να αποτρέψεις την επανεμφάνιση της δερματικής νόσου.

 

Τρίχωμα

Τα κατοικίδιά μας βασίζονται στις γούνες τους για να προστατεύσουν το δέρμα τους, να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να προστατεύσουν τα εσωτερικά όργανα από το κρύο και τη ζέστη. Κάποια απώλεια τριχών είναι φυσική στα κατοικίδια, αλλά η αντίληψη ότι τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα και οι γάτες έχουν εντονότερη τριχόπτωση είναι λανθασμένη.

Ιδανικά, θα πρέπει να βουρτσίζεις τον σκύλο ή τη γάτα σου μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, ακόμη και ένα βούρτισμα την εβδομάδα είναι χρήσιμο για την αφαίρεση της περίσσειας τρίχας και την αύξηση της κυκλοφορίας στο δέρμα. Ο Νο1 λόγος για την υπερβολική τριχόπτωση είναι η κακή διατροφή. Γι’ αυτό, φρόντισε να προμηθεύεσαι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά για το κατοικίδιό σου.

 

dog allergy

 

Πόδια

Οι εποχικές αλλεργίες και τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στα πόδια και έντονο γλείψιμο. Οι γάτες συχνά γλείφουν τα πόδια τους ως φυσιολογικό μέρος της συνήθειας περιποίησης τους. Ωστόσο, το ψυχαναγκαστικό γλείψιμο των ποδιών είναι ένα κοινό σημάδι αλλεργιών στους σκύλους. Αν οι πατούσες των ζώων μας φαίνονται φυσιολογικές, το γλείψιμο μπορεί να οφείλεται σε μια δερματική πάθηση (δερματίτιδα), η οποία συχνά είναι αποτέλεσμα βακτηριακών προβλημάτων, αλλεργιών ή ευαισθησίας σε τρόφιμα. Οι λοιμώξεις από παράσιτα, όπως οι ψύλλοι, μπορούν επίσης να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στα πόδια.

 

Αυτιά

Οι γάτες δεν παθαίνουν συχνά μολύνσεις στα αυτιά, αλλά, όταν το κάνουν, η αιτία μπορεί να είναι περίπλοκη. Αλλεργίες σε τρόφιμα ή στη γύρη μπορεί να είναι η αιτία. Μια γάτα θα δείξει τη δυσφορία της ξύνοντας ή πατώντας το αυτί της ή κουνώντας ή γέρνοντας το κεφάλι της προς την κατεύθυνση του αυτιού που πονάει. Το φλεγμονώδες και ερεθισμένο δέρμα είναι τυπικό σημάδι αλλεργίας στους σκύλους. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτιά του. Οι αλλεργίες οδηγούν σε ασθένειες των αυτιών στο 50% περίπου των σκύλων με αλλεργική δερματοπάθεια και στο 80% των σκύλων με τροφικές ευαισθησίες.

 

Αναπνευστικό

Τα αναπνευστικά προβλήματα τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο τις γάτες παρά τους σκύλους. Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες στους περιβαλλοντικούς ρύπους. Μερικοί σκύλοι είναι απλώς πιο ευαίσθητοι στα αλλεργιογόνα από άλλα σκυλιά. Επίσης, οι σκύλοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσουν πιο έντονα στα αλλεργιογόνα.

 

Συμπερασματικά, αν το κατοικίδιό σου εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, σπεύσε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό! Η σωστή θεραπεία θα χαρίσει στο ζωάκι σου -και σε εσένα- μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin