Home / Family  / Κατασκήνωση: Τα σημαντικότερα οφέλη της για ένα παιδί

Κατασκήνωση: Τα σημαντικότερα οφέλη της για ένα παιδί

Η κατασκήνωση είναι, ίσως, ο πιο ποιοτικός τρόπος για να περάσει ένα παιδί τις καλοκαιρινές διακοπές του. Αν υπήρξες κατασκηνωτής ήδη το ξέρεις!

Αν έχεις υπάρξει κατασκηνωτής ως παιδί, ξέρεις ότι είναι μια εμπειρία που δε συγκρίνεται εύκολα με άλλες.  Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά για τη φυσική του κατάσταση, την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή του. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατασκήνωση δρα καταλυτικά θετικά σε παιδιά με ελλειμματικές κοινωνικές δεξιότητες και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα οφέλη:

 

Ανεξαρτητοποίηση

Στην κατασκήνωση τα παιδιά κάνουν διακοπές χωρίς τους γονείς τους, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, χωρίς την καθοδήγηση αυτών. Έτσι, ανακαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητάς τους και τελικά αντιλαμβάνονται ότι ο εαυτός του έχει αξία και μακριά από τη γονική φιγούρα, βασιζόμενα στις δικές τους δυνάμεις.

 

Κοινωνικοποίηση & Ομαδικότητα

Το παιδί μαθαίνει να συμβιώνει με συνομηλίκους του και αναπτύσσει γρήγορα την έννοια της ομαδικότητας. Μαθαίνει να ακούει τις απόψεις άλλων, να θέτει όρια αλλά και να σέβεται τα όρια των άλλων, και τελικά να δημιουργεί δυνατές φιλίες. Ο εγωκεντρισμός της παιδικής ηλικίας αντικαθίσταται από συνεργασία και κοινούς στόχους.

 

 

Αυτοεκτίμηση & Αυτοπεποίθηση

Στην κατασκήνωση το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει μόνο τους φόβους του αλλά και να απολαμβάνει όσα κατόρθωσε. Μέσα από τις αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες ανακαλύπτει τα ταλέντα του και νιώθει αυτοπεποίθηση για όσα δημιουργεί.

 

 

Εκπαίδευση στους κανόνες

Η κατασκήνωση, όπως και το σχολείο, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Το παιδί μαθαίνει ότι υπάρχουν κανόνες για την εύρυθμη καθημερινότητα. Μαθαίνει, λοιπόν, να λειτουργεί σε ένα σύνολο, και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και υποχρεώσεις. Ό,τι δηλαδή θα κληθεί να κάνει και ως ενήλικας.

 

Επαφή με τη Φύση

Το παιδί έρχεται σε άμεση επαφή με τη φύση μακριά από την τεχνολογία και κάθε μορφή οθόνης. Έτσι, μαθαίνει να είναι ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον, και μακροπρόθεσμα να “παλεύει” για την προστασία του πλανήτη.

 

Extra tips:

Επιλέξτε μαζί με το παιδί την κατασκήνωση, εξετάζοντας τους χώρους και τη φιλοσοφία της. Πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη μαζί του, ώστε να νιώσει οικεία όταν φτάσουν οι μέρες να φύγει. Πάνω απ’ όλα κάντε το να νιώσει ασφάλεια και προσμονή για τα όμορφα που πρόκειται να ζήσει εκεί!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath