Home / Good Life  / Travel  / Καστοριά: Παραλίμνια γοητεία

Καστοριά: Παραλίμνια γοητεία

cozy vibe kastoria

Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, “ξεδιπλώνοντας” την ξεχωριστή ομορφιά της σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η Καστοριά, η οποία συνορεύει με τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα, είναι μια πόλη που σε γοητεύει με την πρώτη ματιά. Η αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών της, η μαγευτική της λίμνη, το φυσικό της κάλλος αλλά και το πλήθος των ιστορικών της μνημείων, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που την καθιστούν, έναν από τους πιο θελκτικούς χειμερινούς αλλά και καλοκαιρινούς προορισμούς.

 

 Oι βόλτες γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα δε μοιάζουν ποτέ αρκετές, και τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά κάθε ώρα της ημέρας που περνά. Το καταπράσινο τοπίο, οι βαρκάδες, οι τοπικές λιχουδιές, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι άριστες τουριστικές υποδομές, η ευκαιρία για εξερεύνηση και κάθε “κρυμμένη” γωνιά της πόλης, θα σας κάνουν να την ερωτευτείτε.

cozy vibe kastoria

 

MUST SEE!

 

Το Σπήλαιο του Δράκου

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς, και θα βρείτε την είσοδό του , λίγα μόλις μέτρα από τις όχθες της λίμνης. Εντός του σπηλαίου θα σας εντυπωσιάσουν ο σταλακτιτικός διάκοσμος, οι 7 υπόγειες λίμνες, οι 10 αίθουσες και οι 5 διάδρομοι – σήραγγες. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν στην αρχαιότητα χρυσωρυχείο το οποίο φύλαγε ένας δράκος, εμποδίζοντας την είσοδο στο εσωτερικό του. Εκεί εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, όπως οστά σπηλαίας άρκτου (Ursus Speleaus) που εξαφανίστηκε πριν 10.000 χρόνια.

 

Ο Λιμναίος Οικισμός

Ο Λιμναίος Οικισμός στο Δισπηλιό, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, στη θέση “Νησί”. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη, αφού χρονολογείται από το 5500π.Χ. Εκεί, λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου θα βρείτε την πιστή αναπαράσταση ενός νεολιθικού οικισμού και εκθέματα όπως πήλινα αγγεία, εργαλεία και σκεύη.

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει χαρακτηριστικούς τύπους ανθρώπων του χωριού και του μόχθου, με στολές εποχής, πανελλαδικά ήθη και έθιμα, και να θυμηθεί ξεχασμένα επαγγέλματα, όπως εκείνα του καροποιού και του σιδερά. Το Μουσείο λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο, με ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 

Το Μοναστήρι της Μαυριώτισσας

Bρίσκεται μέσα σ’ ένα εξαίσιο φυσικό περιβάλλον, και εντυπωσιάζει με τις καλοδιατηρημένες εξωτερικές τοιχογραφίες του. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα μονοπάτια που το περιτριγυρίζουν, τα οποία αποτελούν έναν ακόμη καλό λόγο για να το επισκεφθείτε.

 

Το Ενυδρείο

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο, στην είσοδο της πόλης. Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, φιλοξενώντας μεγάλη ποικιλία ψαριών και υδρόβιων ειδών που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας μας. Μαζί με το Ενυδρείο συστεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, το οποίο ευαισθητοποιεί γύρω από την προστασία του οικοσυστήματός μας.

 

Ντολτσό

Έτσι ονομάζεται η παλιά πόλη της Καστοριάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη λίμνη, η οποία θα σας εντυπωσιάσει με τη γραφικότητά της, Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα μονοπάτια της, και επισκεφθείτε τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά του 17ου – 18ου αι. Πολλά από αυτά άλλωστε είναι σήμερα μουσεία, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες.

cozy vibe kastoria

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕIΨΕΤΕ…

Να κάνετε τον γύρο της λίμνης με τα πόδια ή ακόμα καλύτερα με ποδήλατο. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου θα σας γεμίσει με τις πιο όμορφες εικόνες. Στα πολυάριθμα “στέκια” κατά μήκος της λίμνης, θα χαρείτε έναν απολαυστικό καφέ ή τοπικούς μεζέδες.

 

Να επιβιβαστείτε στο δημοτικό καραβάκι “Ορεστειάς” στη βόρεια πλευρά της λίμνης, για μια αξέχαστη “εν πλώ” εμπειρία, αγναντέυοντας το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

 

Να αγοράσετε τα φημισμένα φασόλια της Καστοριάς, καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τραχανά, πίτες, μαστιχάτα, κρασί και τσίπουρο. Φυσικά τα διάσημα γουναράδικα, ενδείκνυνται για την αγορά μιας πολυτελούς γούνας, η τέχνη της οποίας αναπτύχθηκε εδώ, από τη βυζαντινή εποχή.

 

Να επισκεφθείτε την Καστοριά το τριήμερο από τις 6 – 8 Ιανουαρίου, καθώς τότε πραγματοποιούνται τα διάσημα “Ραγκουτσάρια”, το παραδοσιακό καστοριανό καρναβάλι, με σημείο κορύφωσης την “Πατερίτσα”, τη μεγάλη παρέλαση των μεταμφιεσμένων καρναβαλιστών, που μετακινούνται σε μπουλούκια και χορεύουν με σατιρική διάθεση.

 

Να ζήσετε την εμπειρία του “River Party” στο Νεστόριο, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Πρόκειται για την πιο φρέσκια καλλιτεχνική – μουσική πρόταση, με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το πρώτο Σαββατοκύρικαο του Αυγούστου.

 

Να ανεβείτε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά!

 

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, το σίγουρο είναι ότι η Καστοριά, θα σας προσφέρει αναμνήσεις που θα θυμάστε μια ζωή…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath