Home / Lifestyle  / Καλόξυλος Νάξου: Παραμυθένιο τριήμερο εκδηλώσεων

Καλόξυλος Νάξου: Παραμυθένιο τριήμερο εκδηλώσεων

“Δώσε κλώτσο να γυρίσει” είναι ο τίτλος του πρωτότυπου τριημέρου δράσεων και εκδηλώσεων, που ετοιμάζει ο Καλόξυλος Νάξου.

 

Ένα υπέροχο τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων ετοιμάζεται να προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες ο Καλόξυλος Νάξου. Το πανέμορφο και γραφικό χωριό μάς καλεί να το γνωρίσουμε, μέσα από πρωτότυπες δράσεις, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στο νησί, με παράλληλη διοργάνωση συναυλιών και παραστάσεων.

 

Συγκεκριμένα, από αύριο και για τις επόμενες τρεις μέρες (15, 16 και 17 Ιουλίου) τα γραφικά δρομάκια του Καλόξυλου θα βιώσουν το παρελθόν, με τον πιο παραμυθένιο τρόπο!

 

Πώς ήταν άραγε, τότε που ο τσαγκάρης, ο παγωτατζής και ο φωτογράφος ήταν στους δρόμους; Τότε που τα παιδιά έτρεχαν στις παραστάσεις Καραγκιόζη στις πλατείες; Ο Καλόξυλος θα αλλάξει όψη, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί “Χορονάξιοι”  θα υποδυθούν τους παλιούς εκείνους αγνούς ανθρώπους του χωριού και με εργαλεία και σύνεργα που βρίσκονται εκτεθειμένα στο Λαογραφικό Μουσείο του κ. Φλώριου Χωριανόπουλου, θα βγουν στους δρόμους και τις γειτονιές να “ασκήσουν” τα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής.

 

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλοξύλου

Ο Φλωριος Χωριάνοπουλος είναι ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Λαογραφικού Μουσείου Καλοξύλου, που έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο του Αιγαίου. Κατασκευές, αναπαλαιώσεις και όλα στο Μουσείο γίνονται από τα χέρια του. Ο ίδιος αναλαμβάνει να φέρει στο φως ιστορίες, αναπαλαιώνοντας με φροντίδα και μεράκι αντικείμενα, που για άλλους θα ήταν απλά σκουπίδια. Η δουλειά του αντανακλά την αγάπη του για την παράδοση και τον σεβασμό του στην Ιστορία. Στον πυρήνα όλων είναι η δημιουργία, που του δίνει δύναμη και ελπίδα για το μέλλον.

 

 

Εδώ, μπορεί κανείς να δει από κοντά πλήθος αντικειμένων από σκεύη της καθημερινής ζωής, εργαλεία αγροτικής καλλιέργειας, συλλογές χαρτονομισμάτων, γραμματοσήμων, σχολικής ζωής κ.ά. Στο κτίριο στεγάζονται επίσης το μοναδικό σκοινάδικο της Νάξου και εργαλεία του σχοινόπλοκου του 1920, αλλά και ένα ολόκληρο παντοπωλείο του 1935, τσαγκαράδικο, το μαραγκούδικο του 1950, καθώς και παραδοσιακά εργαλεία του Μελισσοκόμου, του Κηροποιού, του Σαμαρτζή, της Μοδίστρας, του Πεταλωτή, του Λούστρου και πολλά ακόμα.

 

 
Οι συλλογές

Επίσης, στην περιήγηση στη διασκέδαση μιας άλλης εποχής, το Μουσείο έχει να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη συλλογή από το Θέατρο Σκιών, με φιγούρες από θρυλικούς Καραγκιοζοπαίχτες απ’ όλη την Ελλάδα. Ένα δεύτερο κτίριο, διαμορφωμένο σαν ένα λειτουργικό Παλιό Συνεργείο, περιλαμβάνει κλασικά δίτροχα οχήματα εποχής, δίσκαλα ποδήλατα, Φλορέτες, Ζούνταπ, Sachs, Βέσπες, αλλά και ένα κανονικό δίτροχο Παγωτατζίδικο.

 

 

Η φωτογραφική ενότητα περιλαμβάνει την ιστορία του μεταναστευτικού κύματος του νησιού. Φωτογραφίες από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, αλλά και καθημερινών ανθρώπων, που φωτογραφίζονται στον επαγγελματικό τους χώρο, αποτυπώνουν τη ζωή της υπαίθρου από το 1800 έως σήμερα.

 

 

Τα αντικείμενα συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο χώρο, αναπαριστώντας κινηματογραφικά πτυχές ζωής ενός κανονικού χωριού, που ζει στη μνήμη των παλιών. Μάλιστα, αισιοδοξεί να γίνει ένα “ταξίδι” στον χρόνο για τους νεότερους. Σαν μια ελληνική Disneyland, όπου μπορεί κανείς να βιώσει για λίγο την ιστορία του τόπου και να περπατήσει ανάμεσά της.

 

Η έμπνευση του Φλώριου Χωριανόπουλου

Όπως μας λέει ο ίδιος ο Φλώριος Χωριανόπουλος: “Πριν 21 χρόνια γεννήθηκε μια ιδέα με τον αείμνηστο συνεργάτη μου, Δημήτρη Μανωλά, να δημιουργήσουμε ένα Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά της Νάξου, στο χωριό Καλόξυλο. Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα μουσείο λειτουργικό, με πλήρη επαγγέλματα, αλλά και εκθέματα. Με πάρα πολύ κόπο, μεράκι και υπομονή κατορθώσαμε να φτάσουμε στον στόχο, αλλά και να υπερβούμε τις προσδοκίες μας, αφού προσφάτως το Μουσείο αναγνωρίστηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων και το International Action Art. Tώρα, μέσα από ένα εορταστικό τριήμερο πρόγραμμα, το Μουσείο ζωντανεύει! Η ιδέα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο, τον Γιώργο Καμβύση, με τον οποίο δουλέψαμε μαζί για να υλοποιηθεί.”

 

Φλώριος Χωριανόπουλος

 

Με τη σφραγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Αναγνωρίζοντας το έργο και τις δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου Καλοξύλου Νάξου, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και το INTERNATIONAL ACTION ART το έθεσαν υπό την αιγίδα τους. Χαρακτηρίζουν το Μουσείο ως μία σημαντική προσπάθεια, ώστε η “ηθική” τεχνολογία να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας για τη μεταφορά του ιστορικού DNA και της παράδοσης της Νάξου στην επόμενη γενιά. Αυτό θα συμβεί, αναβιώνοντας όχι μόνο συνήθειες αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, βάζοντας έτσι ένα μικρό χωριό των Κυκλάδων και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων, στον χάρτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Νάξου.

 

 

Μία μεγάλη διάκριση, αφού το Μουσείο δεν καταγράφει μέσα από τις συλλογές του απλά την ιστορία της υπαίθρου των Κυκλάδων και του Αιγαίου, αλλά φιλοδοξεί να ζωντανέψει τα καθημερινά αντικείμενα. Επιπλέον, κρατά  ζωντανά και παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται.

 

Το εορταστικό τριήμερο

Δείτε το trailer των εκδηλώσεων:

 

 

Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου

Ανοιχτά καθημερινά 09.00 – 17.00, Είσοδος: 5€

www.naxosmuseum.org

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath